Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски отправи призив за ускоряване на доставките на оръжие

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола и президентът на Украйна Володомир Зеленски - Киев, 9 май 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Киев президентът Володимир Зеленски отправи призив към партньорите на Украйна да ускорят обещаните доставки на оръжия и боеприпаси, за да може украинската армия да отнеме инициативата на руските сили на фронта.

Зеленски говори на съвместна пресконференция с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Той отбеляза, че страната му е започнала да получава допълнително въоръжение, но все още не в обемите, които бяха одобрени от американския Конгрес.

"Ако бъдат ускорени доставките на оръжия, ще можем да спрем окупаторите на изток, където те в момента имат инициативата. Това не е тайна. Трябва да ги спрем и самите ние да им я отнемем. Ясно е от какви системи имаме нужда и от какво количество".

Към момента количеството не е достатъчно за въоръжаване на допълнителни батальони, необходими за промяна на обстановката на фронта. А руснаците струпват големи сили не само в Донбас, но и срещу Харков и Суми на север.

Докато говореше Зеленски, прозвучаха сирените за въздушна тревога. Коментарът на Роберта Мецола беше, че Русия отбелязва странно деня на мира в Европа.

20 руски дрона са бомбардирали в първите часове на денонощието Одеса и Никопол в Южна Украйна. 17 от тях са били свалени от противовъздушната отбрана. Съобщава се за две цивилни жертви в Никопол.

А украинското военно разузнаване съобщи, че негов дрон е поразил руска петролна рафинерия в Башкортостан - на 1500 километра от границата между двете държави. Атакувани са и складове за гориво в Краснодарския край - на брега на Черно море.

В Киев днес беше съобщено и че с президентски указ е сменен командващият спецчастите за втори път в рамките на 6 месеца. Новият командир е бригаден генерал Олександър Трепак. А бившият главнокомандващ генерал Валерий Залужни е назначен за посланик на Украйна в Лондон.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по здравеопазване прие проекторешение за предотвратяване на насилието над медици

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри проекторешение, с което да се регламентират действия за предотвратяване на насилието над медици.  В срок от 2 месеца министърът на здравеопазването трябва да осигури обучение за специалистите как да разпознават склонни към насилие пациенти и техни близки.  В проекторешението се предлага в срок от 4 месеца..

публикувано на 25.07.24 в 20:12
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02