Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се интересът към благоевградското село Зелен дол

Снимка: Кети Тренчева

Повече от 40 години жителите на благоевградското село Зелен дол чакат нов водопровод. Новият водопровод и почти цялата мрежа в селото вече са подменени от държавното ВиК дружество, което има интерес да намали огромните загуби на вода в Зелен дол и още четири села по пътя към границата с Македония.

Има няколко причини човек да иска да живее в Зелен дол - на пет минути е от областния център Благоевград, международният път за Македония минава наблизо, има промишлена зона, която не замърсява околната среда, спокойно е и много зелено. Има и проблеми, най-вече с инфраструктурата. Но водата е основният. Местните хора не помнят лято без воден режим. С този проблем се зае държавното водно дружество, което подмени почти цялата мрежа и търси решение и за ново водохващане през лятото. Последните дни преди празниците се довърши и основният довеждащ водопровод от резервоара до промишлената зона, при това без да се разкопава селото и международния път. 


"Технологията ми харесва, защото не трябва да разкопаваме частни дворове и главен път. Не трябват разрешителни. С това нещо се подобрява качеството на водата в селото. Елиминират се загубите, които е имало досега. Инфраструктурата на мрежата е по-възрастна от мен – тя е на 40 и повече години. Нормално е да има загуби. Мисля, че лека-полека нещата се подобряват", обясни пред БНР кметът Александър Мановски.

Живеещите в Зелен дол са около 200, посочи той. 

Както в повечето малки населени места, кметът е единственият представител на администрацията. Затова в кабинета му има тример за косене на трева, голям куфар с инструменти, списък за доставки на лекарства за възрастните хора, пакети с храни от БЧК, които трябва да стигнат до нуждаещите се:

"Получавам помощ от част от жителите. Не мога да се оплача. Налага се да се занимавам с доста неща като кмет на село". 

Безработица в Зелен дол няма, но все повече се усеща недостиг на работна ръка и особено на специалисти.

"Имаме поне 20 души от селото, които работят в местни фирми. Работни места има. Нямаме работници". 

Кметът на Зелен дол има надежда, че младите ще се върнат от чужбина, защото интересът към закупуване на къщи и парцели е нараснал сериозно.

"Надявам се през 2025 година окончателно да сме приключили с проблема с водата. Той ни е основният. Миналата година завършихме подмяната на електропреносната мрежа в цялото село. От три години имаме оптичен интернет и телевизия".

Ужасно много се търсят имоти, посочи кметът.

"Имаме започнати четири нови строежа, подготвят се още два. Повечето са млади семейства". 

Александър Мановски

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с "Хизбула", съобщава за разрушени 4 сгради.  Израелските военни твърдят, че тяхна цел е било централното..

публикувано на 27.09.24 в 19:04
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26