Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Снимка: Любомир Андреев

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Жителите на Благово, Берковица и Бързия са категорични, че няма да допуснат тирове да преминават през Петрохан. От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха обществено обсъждане на проект за въвеждане на временна организация на движението заради модернизацията на пътя Мездра – Ботевград.

Един от вариантите е трафикът на камионите над 3,5 тона в посока от Монтана за София да преминава през прохода Петрохан до въвеждане на зимно поддържане. Кметът на Берковица Радослав Найденов изрази мнението на общинските съветници и жителите на града:

"Мнението ни е категорично против това нещо, защото и в момента трафикът през Петрохан неимоверно увеличен. Отделно от това има и засилен бежански поток оттук, ще се затрудни и контролът върху този поток.  Тировете създават непосредствена опасност за участниците в движението по пътя, защото на завоите навлизат и в насрещното платно."

Галин Каменов, който всеки ден продава плодове и билки на изхода на село Бързия, в подхода на "Петрохан", сподели мнението си: "Тирове не трябва да минават оттук, тук е ужас, къщите покрай пътя са нацепени, напукани. Не, просто не трябва да минават."

Жителите на монтанското село Благово също ще са потърпевши от преминаване на тирове през Петрохан. Те изразиха категоричното си становище против в подписка, изпратена до АПИ.

Всеки желаещ може да даде мнение и становище на сайта на АПИ или с имейл до администрацията в срок до 23 май. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хеликоптер участва в гасенето на горски пожар в района на Патра, Пелопонес, Гърция, 9 юли 2024 г.

Балканите остават в плен на горещините

Балканите остават в плен на горещините. Почти навсякъде температурите са рекордно високи, а пожари изпепеляват горски масиви.  Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите 30 дни заради големия брой пожари и продължаващата гореща вълна. Най-големите пожари са в района на Неготино и на планината Серта, в района на Щип. На помощ от..

публикувано на 17.07.24 в 18:33
Ириней Константинов

Ириней Константинов: Имаме нужда от духовен водач като свети Иван Рилски

Винаги сме имали нужда от духовен компас и сме имали, връщайки се в историята назад. Те са ни били отправната точка, към която сме вървели. Това каза актьорът Ириней Константинов в интервю пред БНР.  Той се превъплащава в образа на Небесния закрилник на България – свети Иван Рилски, в спектакъла на Софийската опера и балет „Рилският..

публикувано на 17.07.24 в 18:24
Представители на ПГ на

БСП: Няма как да подкрепим декларацията на ПП-ДБ в този вариант

БСП няма да подкрепи предлаганата от "Продължаваме промяната – Демократична България"  декларация в настоящия ѝ вид. Приемат я само като основа за разговори за кабинет. Това стана ясно от думите на  Иван Иванов, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", след среща във връзка с  предложения от ПП-ДБ документ с ангажименти, които да бъдат..

публикувано на 17.07.24 в 18:19

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини...

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов с настояване за отстраняването на Георгиева.  В декларацията е посочено, че..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е предоставила достатъчно информация за сделките за Covid ваксини Решението идва ден преди гласуването на..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен вариант, за да изненадаме публиката. Включени са произведения на Бах, Моцарт Пиацола и стигаме до..

публикувано на 17.07.24 в 17:40