Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чествания на годишнината от Априлската епопея

| обновено на 11.05.24 в 12:11
Снимка: архив

В Брацигово днес ще бъде отбелязана 148-мата годишнина от Априлското въстание. На историческия Синджирли бунар ще бъде изпълнена възстановката на прочитането на Кървавото писмо на Тодор Каблешков, с което  известява началото на въстанието. На тържествата ще присъства и президентът Румен Радев. 

Честванията ще започнат в 10.30 часа  на площад „Централен“ , където ще бъде извършен ритуалът по издигането на националното знаме и знамето на Брацигово.  Веднага след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Тодор Каблешков. Там ще бъде изпълнен и поетично-музикален спектакъл.  Възстановката на прочитането на Кървавото писмо е с начален час 19.30. Тържествената заря -проверка ще започне в 21.10. Президентът Румен Радев ще приеме почетния караул и ще произнесе официалното слово по повод 148-мата годишнина от Априлската епопея. 

Литийно шествие в памет на героите е организирано и в Батак.

За годишнината от Априлската епопея в Централния Балкан, пред паметника на свободата в Севлиево беше извършен ритуал, последнат от шествие и историческа възстановка. Предстоят чествания и Дряново

В Севлиево честването започна в 10 часа с тържествена церемония пред паметника на Свободата. Ученици и граждани ще преминат в шествие, а възстановката ще пресъздаде сраженията в Централен Балкан. През пролетта на 1876 г. Севлиевският край е един от трите центъра на Априлското въстание, а в сраженията редом с мъжете си, участват и жените.

Почит към героизма на предците ни ще отдадат и на Дряновския манастир, където четата на поп Харитон и Бачо Киро води деветдневна битка срещу османската войска. Програмата ще започне в 17:30 часа с посрещане на участниците в традиционния туристически поход "По стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон". С историческа възстановка, поднасяне на венци пред Паметника – костница и тържествена проверка – заря ще бъде чествана 148-та годишнина от Априлската епопея.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки животновъди на протест на Подбалканския път

Десетки животновъди излязоха на протест като разпънаха палатки на Подбалканския път. Причината за недоволството им е, че през последните 25 години, според тях непрекъснато се ограничава възможността да извеждат животните си на паша в Балкана. Те настояват и за мониторинг на начина, по който се управляват националните паркове. Протестиращите..

публикувано на 04.06.24 в 12:04
Калин Стоянов

Стоянов отчете 40% по-висока събираемост на глобите за пътни нарушения

40 процента по-висока събираемост на глобите за нарушения на пътя отчете вътрешният министър Калин Стоянов.  Той връчи ключовете на 86 нови високоскоростни автомобила, закупени със средства от фонда за пътна безопасност към МВР: "Ако налагаме глоби, но не ги събираме, просто е безсмислено. Предприехме абсолютно всички мерки, като основната..

публикувано на 04.06.24 в 11:43

Зейнеп Зафер: Не Възродителен процес, а "насилствена българизация/асимилация"

Тази вечер от 18.30 часа в Централния дом на архитекта ще се състои премиерата на книгите "Тюркология в изгнание. Мефкюре Моллова. Биографично изследване" с автори Зейнеп Зафер и Нурие Муратова и книгата "50 години от Корнишките протести" на Зейнеп Зафер .  " Първата книга е за най-известната тюрколожка, възпитана в българската тюркология -..

публикувано на 04.06.24 в 11:35

Огромни щети за гръцкия туризъм след фалита на FTI

Фалитът на третия по мащаб туроператор в Европа Еф Те И Груп (FTI) нанася огромни щети на гръцкия туризъм. Агенцията има неизплатени задължения за услуги от миналата година, казаха хотелиери. Два милиона евро дължи фалиралият туроператор на гръцките хотелиери за миналата година. Другите задължения са изплатени, но непокрити остават..

публикувано на 04.06.24 в 11:33
Офисът на Standard Chartered  в Лондон

Британска банка е заподозряна в обслужване на терористични групировки

Британската банка Standard Chartered, която през 2012 година се измъкна от наказателно преследване за пране на пари, е извършила трансакции за милиарди долари за финансиране на терористични групи, се твърди в нови съдебни документи на САЩ, съобщи Би Би Си.  Документите свидетелстват, че са извършени хиляди трансакции на стойност над 100..

публикувано на 04.06.24 в 11:22

57-годишен от Хлябово е задържан за убийството на съпругата си

57-годишен мъж от тополовградското село Хлябово е убил съпругата си, след което е направил опит за самоубийство, съобщават от полицията. Вчера сутринта в полицията е получен сигнал за инцидент в имот, намиращ се в землището на село Хлябово.  На място пристигнали екипи на полицията и Спешна медицинска помощ, които са открили мъж, който бил..

публикувано на 04.06.24 в 10:53
Мартин Божанов - Нотариуса

Липса на кворум провали заседанието на Съдийската колегия, посветено на доклад за Нотариуса

Заради липса на кворум пропадна заседанието на Съдийската колегия, на което трябваше да бъде приет доклад за работата на специалната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около разстреляния в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса. Съдийската колегия ще обсъди утре..

публикувано на 04.06.24 в 10:52