Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом: САЩ правят "всичко възможно", за да доставят бързо оръжия на Украйна

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати правят "всичко" възможно, за да доставят бързо оръжия в Украйна, за да може страната да се бори с изненадваща руска сухопътна офанзива в североизточния район на Харков, заявиха в понеделник от Белия дом, предаде Франс прес.

"Ние правим всичко възможно, както ние, така и нашите съюзници", каза съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери, добавяйки, че нов пакет от оръжия ще бъде обявен "през следващите дни".

Той спомена, че част от пакета с помощта за украинската армия, одобрен на 24 април, вече е изпратен в Киев и в момента е "на бойното поле".

На брифинг за пресата Съливан каза, че доставките ще идва с "постоянен поток седмица след седмица", подчертавайки, че пакетът с военна помощ за 400 милиона долара, добавен на 11 май, ще пристигне още тази седмица в Украйна.

Коментирайки неотдавнашната смяна на руския министър на отбраната, Съливан отбеляза, че спекулациите на украинското правителство за разбиране на този ход на Москва като част от план за увеличаване на атаките "не са неразумни".

Той също така посочи, че Съединените щати не вярват, че в Газа има геноцид, но Израел трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни.

Докато преговорите за прекратяване на огъня са в застой и Израел продължава да нанася удари по южния град Рафах, Джейк Съливан настоя, че отговорността за мира е на екстремистката групировка "Хамас".

"Ние вярваме, че Израел може и трябва да направи повече, за да осигури защитата и благосъстоянието на невинните цивилни. Не вярваме, че случващото се в Газа е геноцид", каза Съливан на брифинг.

Президентът Джо Байдън искаше да види "Хамас" победен, но осъзна, че палестинските цивилни са в "ада", добави Съливан.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ДПС - Благоевград подкрепи Делян Пеевски

В публикация на ДПС - Благоевград в социалната мрежа се казва, че: "В последните няколко дни в медийното пространство се публикуват и разпространяват фалшиви декларации от част от структурите в област Благоевград. Категорично това не е вярно и молим да се спрат тези фалшификации и разделения от Елван Атила и компания!  ДПС - Благоевград..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електромобили, произведени в Китай

От петък в ЕС са в сила допълнителни мита върху вноса на електрически превозни средства, произведени в Китай . Предвижда се митата да са в сила за срок от 4 месеца. ЕК не вижда основание за ответни мерки от Китай заради повишените мита за електромобили ЕК въведе временни мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай Китай се..

публикувано на 07.07.24 в 21:00

Размяната на удари между Русия и Украйна продължава

Размяната на удари между Русия и Украйна продължи и през изминалото денонощие. По данни на Киев украинските военни са ударили склад за боеприпаси в руската област Воронеж. Москва е атакувала цели в районите на Херсон и Одеса.  Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев Властите в Русия обявиха извънредно положение в части от..

публикувано на 07.07.24 в 20:42
Снимката е илюстративна, архив.

За 24 часа полицията залови 42 водачи, седнали зад волана пили, 11 - взели наркотици

42-ма водачи, шофирали след употреба на алкохол, и 11 - на наркотици, са заловени от полицията през последното денонощие в страната.  16 от водачите, заловени да карат след употреба на алкохол, са били с проби от 0,5 до 1,2 промила, а 26 - с над 1,2 промила. Един е отказал тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени..

публикувано на 07.07.24 в 20:14
Илюстративна снимка - поддръжници на Гръцката комунистическа партия на протест, архив, юни 2024 г.

Гръцката комунистическа партия с антивоенен протест на пристанището в Солун

Активисти на Гръцката комунистическа партия проведоха антивоенен протест на пристанището в Солун срещу използването на гръцки военни бази в мисии на НАТО. "Нито едно гръцко пристанище или летище не трябва да се използва за империалистическите цели на НАТО" -  скандираха активисти на комунистическата партия и много студенти на пристанището в Солун...

публикувано на 07.07.24 в 19:51
При обиск в домовете на арестуваните са намерени милиони евро в брой.

В Атина арестуваха 14 общински служители - организирана престъпна група за изнудване

Гръцката полиция разби организирана престъпна група за изнудване на собственици на заведения и магазини в Атина. Арестувани са 14 общински служители, участвали в престъпната схема. Повече от шест месеца са следени общински служители в Атина, за които е имало официални жалби за рекет срещу търговци в Атина. Служителите на общината са организирали..

публикувано на 07.07.24 в 19:29

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов

Почина дългогодишният музикален редактор в програма "Хоризонт" Сергей Джоканов, отдал живота си на радиото между 1977 и 1994 година, съобщиха наши колеги. Той е автор на сигналите на предаването "12+3" на "Хоризонт", които звучат в ефир вече 35 години. Сергей Джоканов беше и един от първите композитори на електронна музика в България...

публикувано на 07.07.24 в 19:24