Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Импровизацията е вдъхновение в реално време"

Златин Цветков за импровизацията в театъра и за театъра на импровизацията

Златин Цветков
Снимка: Мая Данчева

Виола Сполин е създателят на съвременната театрална импровизация. Корените на съвременната театрална импровизация се откриват още през трети век преди новата ера. Кратки комедийни постановки, които се играели след края на някоя гръцка драма. Ренесансът пък ражда комедия дел арте, завладяла цяла Европа. Пътуващи артисти в архетипни роли тръгвали на път без написан диалог и импровизирали в зависимост от публиката. За съжаление, 18 век слага край на тази актьорска вариабилност и импровизацията остава само учебен метод.

Съвременният импровизационен театър не се ражда точно като такъв. Ролята му е друга. По времето на Голямата депресия в Америка, Виола Сполин помагала на емигрантски семейства да се адаптират и да научат езика. Това ставало по-лесно през призмата на драматургични произведения. 

Тази практика се оказала толкова успешна, че през 1930 та година нейните ученици изнасяли представления, а импровизацията трайно се качила на американската театрална сцена

Златин Цветков e oсновател на Шизи импро театър, който предлага  нов начин за забавление и себеразвитие чрез доверие спонтанност и адаптивност. 

Златин Цветков събира трупата на театъра с кастинг през 2012 та, а през следващата година се появява и спонтанното комедийно съдържание, според принципите на импровизационния театър.

"Нашият театър залага на автентичност, в който участниците се вдъхновяват един друг, за да успеят. Актьорите се радват на успеха си един на друг, помагат си един на друг, за да успеят. 

Импровизацията е вдъхновение в реално време. Това е начин на виждане към света, така че да си отворен към другия и да се вдъхновяваш от него. Това са група хора, които излизат на сцената, нямат предпазни въжета, няма мрежа, която да спаси участниците от провала и цялото обучение, цялата ни работа, целият ни живот е свързан с този вид театър, разказа още Цветков.

"Ние сме обратното на това, което казват - "Съсипаха я тая държава!", защото ние сме тези, които казваме - "Да, дай да видим как да си помогнем!"


"ШиЗи Импро Театър" обогатява комедийния пейзаж в България чрез импровизационни методи, отключващи създаването на спонтанни произведения. 

Ние сме общност от импровизатори, които прилагат и усъвършенстват най-новите световни практики в екипното творчество, основано на доверие, спонтанност и гъвкавост." 


Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12
Плевенската филхармония представя ABBA symphonie

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08