Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Андрей Белоусов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна.

"В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата задача безспорно остава победата, постигането на военно-политическите цели, поставени от президента. В същото време - специално искам да подчертая това - с минимални човешки загуби. Изцяло осъзнавам отговорността си пред страната, пред руския народ и пред президента на Руската федерация", посочи Белоусов по време на изслушване в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Властите в Русия не публикуват официални данни за жертвите, дадени след пълномащабното нападение над Украйна. Преди месец руската редакция на Би Би Си и независимото руско издание Mediazona установиха - въз основа на непълните данни от общодостъпни източници - имената на повече от 50 хиляди убити руски военнослужещи.

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви наскоро, че те са тройно повече, а заедно с ранените възлизат общо на половин милион души. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров, БСП

Зафиров: 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на изборите за НС

До края на следващата седмица над 20 леви формации ще подпишат коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите избори за 51-во Народно събрание. Това каза за БНР изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров, след като участва в заседанието на Националния съвет на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица". Два са..

публикувано на 24.08.24 в 14:45

32-о издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" в Добрич

Изложението "Селското стопанство и всичко за него" ще се проведе за 32-ра година под организацията на Добрички панаир в дните от 28 до 31 август. Новост тази година е включването на занаятчии и земеделски производители от цялата страна. Участие в 32-то издание на изложението "Селското стопанство и всичко за него" са заявили фирми, предлагащи..

публикувано на 24.08.24 в 14:32

14 български производители участват на Международното изложение за земеделие и хранителни продукти

14 български производители представят своята продукция на започналото в Словения Международно изложение за земеделие и хранителни продукти. В асортимента, с който българите фермери участват, са млечни и месни продукти, мед, вино, ядки, розово и лавандулово масло. За първи път България е страна - партньор на въпросното изложение. То..

публикувано на 24.08.24 в 14:26

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка

Международното летище "Истанбул" засилва мерките срещу разпространението на маймунска шарка, предаде БТА. Турски медии съобщават, че пътници, пристигащи от Конго и още 11 африкански държави, където са регистрирани случаи на заболяването, биват подлагани на допълнителни проверки. При наличие на съмнения за зараза при даден пътник, които..

публикувано на 24.08.24 в 14:18

Италианската прокуратура заведе дело срещу неизвестни лица за потъването на суперяхтата Bayesian

Италианската прокуратура е завела дело срещу неизвестни   лица за потъването на ветроходната суперяхта Bayesian край Палермо. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Загиналите са 7 души, а 15 са оцелелите от 22-мата на борда. Откриха тялото и на дъщерята на Майк Линч - последната изчезнала от потъналата суперяхта..

публикувано на 24.08.24 в 14:15
Фестивал на народното творчество и събора на чешмарите - Доспат

Фестивал на народното творчество и събор на чешмарите край язовир Доспат

Хиляди хора се събраха снощи в местността "Събора" край язовир Доспат за първата вечер от Фестивала на народното творчество и събора на чешмарите . Тази година празника в Доспат е по-специален, защото се отбелязва и 50-годишен юбилей от обявяването му за град . Празничните прояви започнаха снощи с два големи концерта, които събраха..

публикувано на 24.08.24 в 14:08

Полицай беше ранен при взрив край синагога в Южна Франция

Полицай беше ранен в Южна Франция при взрив край синагога. Експлозията в популярното курортно градче Ла Мот е предизвикана, след като две коли са били подпалени. "Очевидно престъпен акт" - така вътрешният министър Жералд Дарманин нарече инцидента край синагогата в Ла Мот близо до Монпелие на южното френско крайбрежие. Той подчерта, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:45