Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските части контролират над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов пакет военна помощ за Украйна обявиха Съединените щати. В Киев държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон предоставя на Киев допълнителни 2 милиарда долара, които ще бъдат насочени към инвестиции в индустрията на Украйна. 

Американската военна помощ се фокусира върху изпращането в Украйна на системи "Пейтриът", боеприпаси, бронирани превозни средства, ракети и други средства за противовъздушна отбрана, заяви Блинкън на съвместна пресконференция с украинския външен министър Дмитро Кулеба. 

"Разбира се, в момента сме фокусирани върху ситуацията в Харковска област. Помощта, която обявих днес, но особено пакетът от 60 милиарда долара, идват в критичен момент. За нас оръжейните доставки са приоритет", подчерта Блинкън. 

А украинският външен министър Кулеба предупреди:

"При всяко закъснение на доставките на оръжия ние губим на фронта".

На пресконференцията в Киев стана ясно, че сключването на двустранно споразумение за сигурност между САЩ и Украйна предстои до седмици.

"Свършихме добра работа, много скоро ще финализираме текста. Тежката работа е свършена и мисля, че можем да подпишем споразумението още в следващите седмици".

Блинкън допусна провеждането на скорошна среща между президентите на Съединените щати и Украйна. Следващият месец в Швейцария трябва да се проведе мирна конференция за Украйна. 

Според различни източници руските части контролират вече над 10 села в украинските Харковска и Запорожска области. Говорител на украинската армия потвърди, че руските войски заемат позиции по улиците на украинския граничен град Вовчанск в Харковска област.

Според кореспонденти на западни медии в северната част на града се водят сражения. В същото време военните предупреждават, че Русия струпва войски и по границата със Сумска област, вероятно в подготовка за нова атака.

Заради усложнената обстановка на фронта украинският президент Володимир Зеленски е отложил всичките си предстоящи посещения в чужбина. А съветникът му Михайло Подоляк нарече "лицемерни" коментарите на руския президент Владимир Путин относно възможни преговори за войната в Украйна.

В навечерието на визитата си в Пекин руският президент заяви, че подкрепя мирния план на Китай от 12 точки. "Русия е отворена към диалог", заявява Путин пред китайската информационна агенция Синхуа.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също коментира изявлението на Путин с думите, че "ако Русия наистина искаше да води преговори, Украйна със сигурност нямаше да откаже". 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36

Забравен сак блокира района на Терминал 1 на летище София

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще съобщи подробности. От летище София уточниха, че полетите не са засегнати.

публикувано на 22.07.24 в 13:30