Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 10 типа находища са с перспектива за добив на критични суровини

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Знаем наличните находища, но трябва да ги оценим за такива елементи. Проучванията спрели преди 20 години, когато търсенето е било различно

| Репортаж
Снимка: Добромир Видев

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини. Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие.

Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии, твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия институт при БАН. Като един от инициаторите на предложението за програмата тя припомня: още през 2010 г. 14 редкоземни елемента са станали критични, защото Китай отказва да ги продаде на Япония. Досега от 17 до 34 са се увеличили елементите, които освен критични, вече се определят и като стратегически.

От пет медеца ЕС има законодателство за стратегическите суровини. Турция осигурява 98% от доставките на бор за ЕС. Южна Африка задоволява 71% от нуждите от платина. Китай е доминира в доставките на тежки редкоземни метали. Критичността идва именно от това, че огромна част от важните суровини са в малко държави, които не са сигурни доставчици и партньори.

Спешно е. Европа започна да осъзнава тази спешност през 2010 г., изтъква проф. Ирена Пейчева.

Дронове, ВЕИ, мобилни телефони, електрически автомобили, високопроизводителни компютри - всички засега се нуждаят от наличието на евтини, достъпни и лесно добивани суровини. Примерът с лития за литиево-йонните батерии е най-популярният. Оказва се, че САЩ, Перу, Чехия имат находища. Тайван и Китай също се съревновават. Дори Сърбия в за период от две години първо оттегли идеята за разработка на литиева мина, а преди месеци отново обяви, че би говорила с Англо-австралийската компания за разработката на находището в Западна Сърбия.

Китай е собственик на най-новото откритие в Сърбия, което е най-голямото ново откритие на Балканите и в Европа, уточнява проф. Пейчева. Само 2% от всички инвестиции в проучване по света са в Европа.

България не знае с какви стратегически суровини разполага. Активното проучване е прекратено преди 20 години и едва наскоро се е появила възможност за възобновяването му.

"Ние знаем наличните находища. Трябва да ги оценим за такива елементи. Преди 20 години, когато е спряло това активно проучване, никой не е определял редки земи в минералите. Техниката е била съвсем различна. Просто не сме гледали за тях", пояснява проф. Ирена Пейчева.

проф. Ирена Пейчева и Петко Петров

Според нея е много вероятно петгодишната програма скоро да тръгне, тъй като МОН вече я е публикувало за обсъждане и то е приключило.

Ако продължим със сегашното темпо на потребление, златото и литият след 20-25 години ще свършат. Ако обаче сега започнем проучване "от гола поляна" и работим всеки ден, без да ни спират юридически – зелени причини или административно, след 10 години ще можем да започнем, казва Петко Петров, доктор по минералогия и куратор в Националния музей "Земята и хората".

"Ако е голямо находището, ще ни трябват 15 години почти всекидневна работа. Няма за кога да чакаме. Ние сме една от малкото държави по света, които нямат геоложка служба."

Петров дава добър пример с Китай, инвестирал изключително много в проучвания на суровинната си база.

България разполага с голям потенциал за добив, преработка и рециклиране на критични и стратегически суровини и минерали, но целенасочени изследвания в тази област липсват, отчита програмата за изследване на критичните суровини.

От 2024-а, в продължение на пет години, ще бъдат разсрочено дадени 8,5  милиона лева. Освен за суровините, изследвания ще се правят за екологията и социалните ефекти от използването на суровините и добива.

Какви стратегически суровини биха излезли изпод българските земи?

"Повече от 10 типа находища има, които са с перспектива за намиране на критични суровини в България", смята проф. Пейчева.

"България е третият производител на мед в Европа след Полша и Испания. В нашите оловно-цинкови находища – индий, галий, германий, кадмий, кобалт, въобще не сме оценили какво има. Ние имаме всички елементи, които са в този списък. Можем да намерим големи находища, но трябва да кажем къде колко има."

Сега е моментът на огромните и бедни находища, но това, че са бедни, не значи, че са икономически неизгодни, защото има развити технологии и много голям потенциал. В Северна Македония откриха такива находища, коментира Петко Петров от Националния музей "Земята и хората".

"Иловица, на пръв поглед златото не се вижда, но има едно огромно находище около един вулкан и това е с огромен потенциал. Златото не се вижда, но го намериха и ще го разработват. Ние също можем да правим тези неща в България."

Засега учените уверяват, че разработките на такива находища са достатъчно щадящи природата заради новите технологии на добив, а ако той е доказано екологичен, ще има и нужната обществена подкрепа за добива на стратегическите и критични суровини. 

Снимки: Добромир Видев

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41