Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Важен е не само номиналният размер на заплатата, но и показатели като качество и цена на живота"

Експерт прогнозира около 10% среден ръст на заплатите през тази година

Георги Първанов: Влизаме в летния сезон с огромен дефицит от кадри

| Интервю
Георги Първанов
Снимка: Таня Милушева, БНР

До 1600 лева достига разликата в средната заплата у нас между отделните области, сочат последните данни на националната статистика.

Георги Първанов, експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта, обясни пред БНР, че тези данни не са изненадващи. 

"Подобна е ситуацията и в съседните страни. Важно е да сравняваме не само номиналния размер на заплатата, но и показатели като качество и цена на живота". 

Той отбеляза в предаването "Преди всички", че централите на повечето от компаниите са в София и в големите градове.

"Центровете на общинските и държавни компании също са там. Повечето неправителствени организации са там. Продължава и процесът по преместване на млади хора към големите градове".

Първанов отбеляза, че компаниите са под много голям натиск. 

"Евентуалното въвеждане на еврото ще създаде и допълнителен такъв. Част от тях са на ръба на възможностите хем да бъдат печеливши, хем да успяват да задържат персонала. Важна е системата за атестация".

Експертът посочи, че се наблюдава сериозен ръст на заплатите през последните години. 

"Той продължава и през тази. Вероятно ще има около 9-10% средно увеличение. Големият въпрос е колко е реалната инфлация и дали производителността расте паралелно с увеличаването на заплатите".

Първанов прогнозира, че през тази година ще видим сравнително еднакъв ръст на заплатите в различните сектори.

Той не пропусна да отбележи и негативната тенденция за наличие на голям брой хора, които нито работят, нито учат.

"Паднахме под три милиона като брой на хората, които работят".

Влизаме в летния сезон с огромен дефицит от кадри, обясни още експертът.

"Още сега трябва да се планират стъпките за зимния сезон и за следващото лято, както и дългосрочни визии в посока на по-бързия внос на кадри. Важно е България да има цялостна стратегия".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва..

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59