Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В президентството представиха историческия трактат на Петър Богдан

Снимка: Мария Костова

В навечерието на 24-и май на тържествена церемония в Гербовата зала на президентството беше представена за първи път репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Това е първият исторически трактат, посветен на България. Написан е на латински и е завършен около 1667-а година. Смята се за един от най-ценните български писмени паметници. България получи историческия труд като дарение по инициатива на държавния глава Румен Радев, и със съдействието на държавните власти в Италия и на община Модена, в чиято библиотека е открит ръкописът.

На събитието присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Леонардо Сандри, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на културата Найден Тодоров, генералните директори на БНР, БНТ и БТА Милен Митев, Емил Кошлуков и Кирил Вълчев.

История като от увлекателен роман – това е съдбата на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“. Трактатът е писан на латински език и е завършен около 1667-а година – един век преди Паисиевата история. В обем от 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество. 

Дълго време в научните среди се смята, че трактатът е загубен във времето и до нас не е достигнал негов екземпляр. През 70-те години на миналия век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран препис в библиотеката на Ватикана. Единственият, известен до момента екземпляр, е издирен от проф. д-р Лилия Илиева през 2017 г. Той е част от богатата колекция на маркиз Кампори, завещана на Библиотека „Естенси Университария“ в град Модена, където се съхранява от 1887 г. насам.

Като събитие от особена важност за националната ни памет, себепознанието ни и самочувствието ни като нация. Така президентът Радев определи представянето на репродукцията на ръкописа на Петър Богдан:

"Един забележителен книжовник и духовен водач. През целия си живот той гради активно мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и ревностно отстоява честта на отечеството. Негови са думите, че защитата на честта и най-вече тази на родината стои най-високо, защото животът и честта са равнопоставени".

Откривател на трактата е професор Лидия Илиева през 2017 година:

"Книгите имат своята съдба, както са казали още древните".

Преводач на произведението е доцент Цветан Василев:

"Надявам се, че българската общественост ще оцени по достойнство този ръкопис и ще го приеме с отворено сърце".

Той и професор Илиева, и професор Александра Нечи - ръководител на галерии "Естенси", получиха почетен знак на президента. Под патронажа на държавния глава Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще представи тази вечер репродукцията на историческия труд на Петър Богдан.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народните представители Тошко Йорданов, ИТН (вляво), и Костадин Костадинов,

Забрана за популяризиране на идеи за полова идентичност, различна от биологичната, в детски градини и училища

В рамките на едно пленарно заседание депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с вносител парламентарната група на "Възраждане". НС прие промени в Закона за предучилищното и училищното образование 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване по..

публикувано на 07.08.24 в 16:19
Кабинет в Националния институт по метеорология и хидрология

НИМХ: Правителството да постави справедливо института наред с другите научни организации

От Националния институт по метеорология и хидрология недоволстват, тъй като за изпълнение на заложените в Закона за висшето образование минимални възнаграждения за асистенти, специалисти и изследователи са необходими над 2 милиона и 160 хиляди лева, а по бюджета на Министерството на околната среда и водите за Института са одобрени допълнително едва 736..

публикувано на 07.08.24 в 16:09

РИОСВ - Русе с нов директор

Със заповед на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров е сменен директорът на Регионалната екоинспекция в Русе. На мястото на Анелия Николова застава предишен директор - Дауд Ибрям. Рокадата в еконспекцията в Русе се случва точно седем месеца след последната смяна на директор. С днешна дата начело на контролната институция..

публикувано на 07.08.24 в 16:02
Симеон Матев

Симеон Матев: Очаква се август и септември да са с по-високи от обичайните температури

Очаква се и септември да бъде с по-високи от обичайните температури, какъвто ще е и август . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски":  "В следващите 15-ина дни от август температурни рекорди не се очакват, но предстои поредният сух и горещ..

публикувано на 07.08.24 в 15:54
УМБАЛ

27-годишен мъж в мозъчна смърт даде шанс за живот на четирима души

Нова донорска ситуация е реализирана преди часове в университетската болница Света Анна в София, съобщиха от агенция Медицински надзор. Донорът е 27-годишен мъж, транспортиран в мозъчна смърт. Сърцето и белите му дробове ще бъдат трансплантирани в Германия по линия на международното сътрудничество.  Предстои да бъдат направени трансплантация на черен..

публикувано на 07.08.24 в 15:49

Министрите на културата и на туризма казаха дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство

Министърът на културата Найден Тодоров каза, че е склонен да запази поста си в следващ служебен кабинет. Колегата му Евтим Милошев, който оглавява туризма, посочи, че не е обмислял дали да продължи да изпълнява тази длъжност. Така двама отговориха на въпросите на журналистите дали биха запазили постовете си в следващото служебно правителство:..

публикувано на 07.08.24 в 15:45
Станислав Бачев

Станислав Бачев: Този път Иран може и да не предупредят преди удара

Ескалацията на конфликта Израел – Иран е в интереса на Нетаняху, за да се запази на власт. Той беше в Конгреса на САЩ и отиде във Флорида при Тръмп. Ударът в сърцето на Иран няма как да стане без позволението на САЩ. Това коментира в интервю пред БНР Станислав Бенчев, политолог и експерт по Близкия изток и прогнозира докъде ще ескалира..

публикувано на 07.08.24 в 15:44