Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Тахов: Зелената сделка да се спазва и от трети страни

Еврокомисарят Януш Войчеховски и министър Георги Тахов.
Снимка: БТА

Стандартите на Зелената сделка да се наложат не само на страни членки на ЕС, но и на трети страни, които са извън съюза, но ползват европейския пазар. Това е едно от предложенията, които служебният министър на земеделието Георги Тахов е направил на еврокомисаря по селско стопанство Януш Войчеховски.

В рамките на еднодневната визита у нас на еврокомисаря са обсъдени и други български предложения:

"Да свалим административната тежест върху нашите земеделски стопани с цел предвидимост на получаване на подпомаганията към тях, да се удължи с една година срокът за реализиране на проектите по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., като самото разплащане да се осъществява и краят на реализацията на проектите да приключи през 2026 г. И на последно място да се помисли за увеличаване на праговете по тъй наречената украинска помощ".

Комисар Войчеховски каза, че България е страната, в която земеделците са получили най-сериозна държавна помощ във връзка с войната в Украйна, но не пожела да се ангажира с отговор на въпроса на Българското национално радио дали исканията на страната ни са изпълними.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Украински дронове предизвикаха пожар в руска черноморска петролна рафинерия

Атака с украински дронове е предизвикала пожар през нощта в руска петролна рафинерия в черноморския град Туапсе в Краснодарския регион, съобщиха местните власти, цитирани от Ройтерс. Източник от украинския отбранителен сектор съобщи, че дронове, свързани с разузнаването, стоят зад атаката над петролната рафинерия. Съоръжението е..

публикувано на 22.07.24 в 15:13

Сигнал за ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина

Сигнал за ударени от мълния в района на връх Купена в Стара планина е получен в Планинската спасителна служба, потвърдиха за БТА от службата. От областната дирекция на МВР посочиха, че сигналът е получен в 13:35 часа. Съобщено е за пострадали от мълния мъж и дете, на височина над 2000 метра.  От планинската спасител служба в Троян казаха още, че..

публикувано на 22.07.24 в 15:12

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, избран за депутат от листата на БСП, след това изключен и..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02