Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният глава участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Рим

Държавният глава Румен Радев (първи вляво) участва в представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в италианската столица - 22 май 2024 г.
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е на посещение в Италия днес и утре. Държавният глава ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция във Ватикана от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. 

Посещението на българския държавен глава в Рим започна с общо събитие с колегите му от Италия Серджо Матарела и Гърция Катерина Сакералопулу. Тримата участваха в откриването на офис на Европейската организация за публично право. 

Тя е създадена преди 17 години в Атина, до момента е организирала над 200 образователни дейности и е предоставила помощ на институции в над 70 страни.

Държавният глава присъства на представянето на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет в италианската столица. Президентът посочи, че отношенията между православната ни църква, българската държава и Светия престол датират още от 868 г., когато папа Адриан II приема в „Санта Мария Маджоре“ светите братя Кирил и Методий:

"Благославя ги, провъзгласява ги за равноапостоли и освещава носените от тях духовнослужебни книги. Това е наистина един голям знак. И аз виждам, че днешната изложба е едно прекрасно продължение на тези отношения, датиращи от векове. Тази изложба е доказателство, че отношенията между християните са на взаимно уважение, на сътрудничество и на общата мисля да строим свят. Свят, изпълнен с вяра, с надежда и с общи дела за мир, духовно извисяване и благоденствие".


Автори на експозицията са художникът Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Творбите им потапят публиката в духовните пространства на Света гора, защото както казват самите автори Атон не е географско място, а територия на духа.

В изложбата са включени рисунки и фотографии от над 50-те им поклоннически и изследователски пътувания до Света гора в рамките на две десетилетия.

Големият принос на България към европейската цивилизация е създаването и разпространението на нова книжовност и култура сред всички славянски народи. Това заяви по-късно президентът Румен Радев на прием в посолството ни в Рим по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Президентът се обърна към българската общност в италианската столица с думите:

"Радвам се, че мога да се обърна към вас – представителите на българската общност в Италия и да ви поздравя по случай 24 май - този най-светъл български празник. Неговото честване тук, в Рим, има особена символика и емоционален заряд. Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че нашата страна създаде и разпространи на всички други съветски народи една нова книжовност и култура. Днес това дело продължава с наистина изключително интензивните отношения на сътрудничество и приятелство между Италия и България. Искам да приветствам всички български учители днес, тук, на това събитие, за това, че продължавате святата мисия да възпитавате нашите деца в дух на обич към България". 


Снимка: БТА
Утре президентът Румен Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от папа Франциск, а по-късно ще посетят базиликата "Сан Клементе" в италианската столица, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език, както и базиликата "Санта Мария Маджоре", където през IX век папа Адриан II благославя българската азбука.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инспекция по труда - Шумен

ГИТ: Почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство в първите 6 месеца на годината

След намесата на Инспекцията по труда през първото полугодие на годината са изплатени забавени заплати, възлизащи на 3 400 000 лева.   При над 21 000 извършени проверки са установени почти 108 000 нарушения на трудовото законодателство. 1 614 са случаите на работа без трудов договор, отчита трудовата инспекция. Установените да работят без..

публикувано на 11.07.24 в 15:19
Реджеп Ердоган

Ердоган във Вашингтон: Възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна"

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който също участва на срещата на върха на Алианса във Вашингтон, заяви, че възможността за пряка конфронтация между Русия и НАТО е "притеснителна и стъпки в тази посока трябва да се избягват", след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва планира "мерки в отговор" за удържане на "много..

публикувано на 11.07.24 в 14:59

Калин Стоянов поема наблюдението на разследването срещу полицая, пребил момчета на Черноморието

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов обяви, че поема под свое наблюдение разследването срещу полицая, пребил две момчета в нощта на 1 юли в "Кайт бар" на Черноморието.  МВР ще проверява как биячът е назначен за полицай с конкурс.  Задържаният за 24 часа Христо Петров е работил за Четвърто РПУ в Бургас от края на октомври миналата..

публикувано на 11.07.24 в 14:38

Екзакта: Нараства делът на хората, които имат по-голямо доверие в медиите, базирани в интернет

Разговорът по националните теми доминира пред обсъждането на европейския дневен ред. За пореден път липсват лидерски дебати – това са част от основните изводи от извършеното от Съвета за електронни медии наблюдение на предизборната кампания за изминалите избори две в едно на девети юни. Близо 60 на сто от българите обаче очакват с интерес..

публикувано на 11.07.24 в 14:33
архив

Катедралата "Света Богородица" във френския град Руан се запали

Камбанарията на готическата катедрала "Света Богородица" във френския град Руан в Нормандия се е запалила, предаде Ройтерс, като се позова на местни медии.  Хората, които са се намирали в нея, са били евакуирани. Пристигнали са екипи на спешните служби и на полицията.  На мястото на пожара се е извършвало реновиране, пише още агенцията.   Тази..

публикувано на 11.07.24 в 14:20
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

ДПС в Смолян: Заставаме непоколебимо до почетния председател д-р Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Смолян разпространи в социалните мрежи декларация в подкрепа на почетния председател на движението Ахмед Доган и неговия призив за оставката на Делян Пеевски. Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!..

публикувано на 11.07.24 в 14:05

В Сърбия се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса

В Сърбия е обявен червен код за горещини, като се очаква максималните температури да достигнат 40 градуса.  РТС съобщават, че 30 градуса е било още сутринта в Белград. В Хърватия най-високата степен на опасни горещини е обявена до събота, след горещата вълна се очакват и гръмотевични бури, съобщава агенция Хина. По-рано румънската метео служба..

публикувано на 11.07.24 в 13:56