Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие на близки на загинали на пътя започна в София

Снимка: Нинела Върбанова, "Ангели на пътя"

Две шествия - автобилно и пешеходно - под надслов "СТОП на беззаконието по пътищата!" организират в София от сдружението "Ангели на пътя".

Протестиращите се събраха в подкрепа на родителите на 14-годишния Филип, който беше убит на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" в София през миналата година. Протестът е подкрепян от редица неправителствени организации като Националния таксиметров синдикат, Сдружение "София днес и утре", Европейски център за транспортни политики, Българска асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България. 

Част от включилите се в шествията са хора, които протестират срещу новата организация на движение в центъа на София.

Автошествието започна от "Цариградско шосе", преминава през кръстовището на Софийският университет и булевард "Патриарх Евтимий".

Началната точка на пешеходното шествие е булевард "Витоша" и преминава покрай Съдебната палата. Очаква се двете шествия да се слеят пред Столичната община.

Над 150 автомобили участват в автошествието. То създаде сериозно задръстване в центъра на София. Така ще е до ранните следобедни часове. Автошествието спря на бул."Патриарх Евтимий", с което протестиращите показаха несъгласието си с новата организация на движението на това място. След това маршрутът му продължава до Столична община през бул. "Христо Ботев".

Пешеходното шествие започна от булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий". Неговата спирка е пред Съдебната палата, където протестиращите ще настояват за по-строг контрол на пътя и високи наказания за провиненията. То също ще завърши пред Столичната община.

Един от организаторите - Венцислав Банчев, добави към исканията:

"Шест оставки, начело с кмета Терзиев, зам.-кмета Павлов и  всички други, замесени с последните събития и най-вече основното искане е на майките на загиналите деца - оставката на Благовест Георгиев, общински съветник, който пи и избяга от местопроизшествието".

"Това стеснение, което направиха, е ненормално. Нито домуващите има къде да паркират, нито къде има да ходят малки деца и възрастни хора.Конкретната причина да сме толкова много и аз да съм тук, са две: едното е беззаконието, и второто, знаете какво се случва на "Патриарха", "Фритьоф Нансен", "Скобелев", "Витошка". Няма огромни наказания и ако цялата държава си прави каквото иска с незаконни неща, повярвайте ми, няма как да станат нещата. За нас - Сдружение "Ангели на пътя", едниствено големите санкции, наказания и превения е решението. Нищо друго", коментираха протестиращи.

Европейският център за транспортни политики с участието си в шествието също подкрепя организацията на родители на деца, загинали в пътно-транспортни произшествия. Ангел Попов заяви, че организацията на движението на "Патриарх Евтимий" е опасна.

"Искам да подчертая, че е изключително опасна. Искаме да кажем на държавата, че най-после трябва да обърне внимание на така наречената пътна безопасност - инфраструктура, пътни знаци, светофари. Това всичко е свързано с живота на нашите деца и на самите нас", обясни той.



Снимки: Мила Младенова, БНР
По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Главчев: България остава ангажирана със силния и единен отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-о училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19

Западните лидери разкритикуваха условията на Русия за мир в Украйна

Постигането на устойчиво решение на войната между Украйна и Русия не може да включва капитулацията на Киев. Това заяви френският президент Еманюел Макрон на международната среща на върха за постигане на мир, която се провежда в Швейцария. Изказването му дойде, след като в петък руският държавен глава Владимир Путин на практика призова Украйна да обяви, че..

публикувано на 16.06.24 в 04:24

Преди вота във Великобритания: Отчитат спад в подкрепата за Консервативната партия

В Обединеното кралство две нови социологически проучвания донесоха само лоши новини за премиера Риши Сунак, като едното показа, че подкрепата за неговата Консервативна партия е намаляла с още четири пункта, а другото, че може да спечели само 72 места в новия парламент след общите избори на 4 юли. Проучване на Savanta за „Сънди телеграф“..

публикувано на 16.06.24 в 03:43

Кейт Мидълтън с първа публична поява след диагностицирането с рак

Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, направи своята дългоочаквана първа публична изява за годината на традиционния военен парад Trooping the Colour по случай рождения ден на крал Чарлз Трети. Принцесата, която в момента се лекува от рак, бе видяна да се усмихва и маха от балкона на Бъкингамския дворец в края на церемонията, изпълнена с помпозност и..

публикувано на 16.06.24 в 01:20