Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имах и шанса да бъда с най-добрите. Мои песни се слушат 30 - 40 години!

Васил Найденов: Демокрацията не е само за свободните хора, тя е за интелигентните

"Жълтата преса ни погреба предварително, сложи ни етикет, че ние сме демоде"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Аз знам какво искам и това е лошо в музиката. Може би това е причината да съм вечно недоволен от себе си, от музиката, от видеоклиповете. И затова много, много не правя нови неща. Харесвам си едно на хиляда.

Това призна един от най-популярните поп изпълнители и любимец на няколко поколения българи певец Васил Найденов в интервю пред БНР.

"Като ми кажат "голям концерт" и "малък концерт", ми е много смешно. Бил съм по 5 дни в Летния театър в Пловдив. И като тиражи съм бил след Лили Иванова и Щурците", припомни си изпълнителят на "Спри, не си отивай", "Телефонна любов" и още десетки хитове.

"За 24 май имам най-голямата награда "Огърлие". Мои приятели се майтапят, но трябва и аз като рападжиите да го сложа и да пропея рап. Оттук нататък остана да се тупна и с такова нещо, като този, дето отиде в парламента - Ицо Хазарта, дето взе тая песен "Казано честно …". Никога не съм пробвал да го сложа това "Огърлие", защото е смешно, но мисля да се одордисам на сцената някой път", разказа Васил Найденов. 

В предаването "РадиоТочка" той сподели мнението си за известността на музиканти и певци от неговото поколение: 

"Може би попаднах в един междинен строй, в който всички искахме да стане демокрация. Това, което го мислехме, в тоя вид, в който мечтаехме и желаехме, не се случи. Демокрацията не е само за свободните хора, тя е за интелигентните. Аз имах шанса да бъда до бивши президенти, до хора от парламента, но не стигнахме до тази висша степен на демокрацията и това бе причината да се появи жълтата преса. Тя ни погреба предварително, сложи ни етикет, че ние сме демоде". 

И въпреки слабостите на демокрацията Найденов се чувства удовлетворен, че няма самочувствие да е композитор, "но мои песни се пеят по 40 – 50 години". 

"Бил съм на 20, сега съм на 70 и мои песни продължават да се слушат. Имах и шанса да бъда с най-добрите - Стефан Димитров, Тончо Русев, Митко Щерев и Сашо Йосифов, и да работя с най-големите поети - Миряна Башева, Маргарита Петкова, Георги Константинов. Това е шанс да работиш с хора, които са можещи", припомни си той. 

Все още не може да се примири с "истината" за изчезналия архив на "Балкантон" и ниските пенсии на родните артисти. Според него архивът е изчезнал по пътя на куфарчетата, които са се раздавали след 1989 г.

"Не е невъзможно документите да изчезнат. Първо, казаха, че е наводнен, после, че е изгорял. Глупости! Накрая се оказа, че на ръководния кадър архивите не са изгорели и наводнени. А ние бяхме най-работещите и най-концертно зависими, и носехме приходи. Работили сме по стадиони и летни театри. От 30 дни съм се връщал да си сменя гащите и чорапите. И това ни даде страхотен тренинг да оцелеем в тези години. Много ме питат как издържаш на сцената. Ами издържам, защото имам убийствен тренинг и "луд умора нема", както викаше баба ми", каза Васил Найденов. 

И допълни: 

"Виждал съм много пъти млади артисти като атмосфера, като филинг са супер, но виждам една празнотата в очичките им, виждам безразличие. Те работят повече да намерят пари, билбордове, видеоклипове, ротация по телевизиите. Но сцената не прощава, колкото и да ти знаят кътните зъби и любовниците, защото ти трябва да останеш в съзнанието и любовта на хората. Аз не разчитам на спонсори, не обичам да се моля, въпреки че познавам най-богатите хора на България. Не превивам гръб да ходя по редактори и да плача". 

Найденов сподели, че мисли и дори вече е намалил темпото на участия, но не спира да мисли и за хората от екипа му, които разчитат на музикалните изяви. 

"Имат деца, имат семейства. Ти трябва да им осигуриш хляб. Най-лесно е да взема плейбека и две девойки, не много облечени. Хората много не разбират, че работиш на живо. Използвам частичен плейбек, защото не водя със себе си баскитарист и барабанист. По света масово използват това, но пея на живо, жив звук, живо пиано. Това е най-чаровното – много песни изпълнявам акапелно. В нашия занаят има магия, понякога нещата стават хубави и ти е удоволствие", каза Васил Найденов. 

Големият изпълнител е завършил строителния техникум "Христо Ботев" и искал на кандидатства за строителен инженер. Не го приели и той отива в Консерваторията. 

"Работих в "Геопланпроект" и трябваше да чертая Южния парк, бих записал архитектура, но не ме бива да рисувам. Точно зад нас градинките рязко изчезнаха и това, което учехме по сградоустройство, нищо не се спазва. По времето на развития социализъм това се спазваше – отстояния. Сега си надвихме на масрафа и ако може ще строим вече и отгоре на еркерите. Явно не са ни учили правилно в сградоустройството", изрази мнението си големият български певец.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08