Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1300 са случаите на коклюш в България

Ангел Кунчев
Снимка: БТА

Към момента случаите на коклюш в България са около 1300. Едва 100 от заразените са в болница, а нови смъртни случаи няма. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според Кунчев мерките, които бяха взети - за намаляване на възрастта на имунизиране и възможността да бъдат имунизирани бременните жени, започват да дават своето отражение за овладяване на заболяването.

Най-много са заразените в Югозападна България - София област, Кюстендил, Перник и Благоевград, но няма област, в която да няма регистрирани случаи на коклюш.

400 бременни жени са имунизирани през последните дни, каза в ефира на "Нова тв" главният здравен инспектор и посъветва имунизационният календар да се спазва стриктно .


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството на Кипър актуализира държавния бюджет

Правителството на Кипър одобри първата актуализация на държавния бюджет за тази година. Допълнителните средства от над 350 млн. евро са необходими за лекарства, вода, мерки срещу високите цени.  Увеличаването на бюджетните разходи се налага поради повишени нужди в различни сектори и правителството може да ги осигури, тъй като икономиката се развива..

публикувано на 27.06.24 в 04:49

Без явен фаворит в последния телевизионен дебат между Сунак и Стармър

Късно снощи британските гласоподаватели станаха свидетели на последния телевизионен дебат по Би Би Си между премиера и лидер на Консервативната партия Риши Сунак и Киър Стармър  - лидер на Лейбъристката партия, която има преднина от 20 пункта в проучванията на общественото мнение. До общите избори остава една седмица. Имиграцията, икономиката,..

публикувано на 27.06.24 в 04:16

Осуетиха опит за военен преврат в Боливия

Организаторът на опита за държавен преврат на Боливия генерал Хуан Хосе Сунига беше арестуван, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци. Това стана часове след като по заповед на досегашния главнокомандващ боливийската армия тежко въоръжени военни, танкове и бронирани бойни машини атакуваха президентския дворец на централния площад..

публикувано на 27.06.24 в 03:16

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата година. На директен въпрос дали догодина е реалистично да въведем единната европейска валута,..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи в електронната система на фонд "Земеделие". Под внимание са взети и постъпилите в..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този период са потвърдени близо 20 хиляди случая на морбили във всички региони на страната. Най-много..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията президентът Уилям Руто заяви, че няма да подпише законопроекта - ден, след като беше одобрен от кенийския..

публикувано на 26.06.24 в 20:02