Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина иска база на НАТО в страната

Снимка: Ройтерс

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина е поискал в страната за бъде създадена база на НАТО.

По време на среща с представители на НАТО в Брюксел министърът на отбраната в Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зукан Хелез е поискал създаването на база на НАТО в страната, като е заявил, че на Русия "не трябва да се позволява да проникне в сърцето на Европа през Западните Балкани“, съобщи Танюг.

Хелез предложил "подобряване на сътрудничеството между Босна и Херцеговина и НАТО, което би довело до укрепване на отбранителната система на Босна и Херцеговина и оборудване на въоръжените сили с противотанкови и противовъздушни системи с малък и среден обсег", за да "се предотврати нежеланото влияние на Русия и подобни деструктивни сили в районите на Западните Балкани“, съобщиха от Министерството на отбраната на Босна и Херцеговина.

Хелез твърди, че създаването на база на НАТО в Босна и Херцеговина "ще спре разпространението на разрушителни влияния и ще осигури допълнителни гаранции за стабилността, сигурността, суверенитета и териториалната цялост на страната".

Посочва се, че той е информирал върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи, че "политическата ситуация и ситуацията със сигурността са се влошили" в Босна и Херцеговина, че "тези обстоятелства помагат на Русия да дестабилизира региона", а НАТО "не трябва да остава безразлична към подобни дейности на Руската федерация".

Добавя се, че Каволи е предложил на Босна и Херцеговина да бъде изпратена покана за пълноправно членство в НАТО и че тя като член на НАТО ще направи този съюз по-силен.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кипър се провежда най-голямото средиземноморско състезание за зехтин

Най-голямото средиземноморско състезание за зехтин (TerraOlivo), което е и едно от петте най-важни състезания в света в сектора, се провежда за първи път в Кипър. Днес и утре в крайбрежния град Ларнака са събрани важни производители на най-висококачественото маслиново масло от над 20 страни, известни дегустатори и готвачи. Международната среща..

публикувано на 17.06.24 в 08:09

Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на президентството. Форумът ще бъде открит с международната конференция "Бъдещето на еврото и бъдещето на България в еврозоната". Във форума ще се включат президентите на националните комитети на страните,..

публикувано на 17.06.24 в 08:03

Промени в разписанието на БДЖ

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 07:52

Британците масово обвиняват Брекзит за недостига на лекарства

Почти половината от пълнолетните в Обединеното кралство имат проблеми с получаването на лекарства, които са им били предписани и повече от тях обвиняват най-вече Брекзит за това, показва ново проучване. 49% процента от анкетираните от агенция Opinium за Британската асоциация на производителите на генерични лекарства са казали, че са имали..

публикувано на 17.06.24 в 07:43

Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Президентът Румен Радев е на официално посещение в Черна гора. Той ще обсъди с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в сфери от взаимен интерес. Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в..

публикувано на 17.06.24 в 07:42
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари позира до останките от иранска ракета, 16 април 2024 г.

Израел предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан

Израелската армия предупреди за опасност от сериозна ескалация по границата с Ливан. Това става на фона на относително спокойната ситуация вчера в Ивицата Газа, след като военните започнаха тактически паузи, за да бъдат улеснени доставките на хуманитарна помощ. ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и..

публикувано на 17.06.24 в 07:38
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните открива Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе днес, 17 юни, в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във форума ще..

публикувано на 17.06.24 в 07:20