Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наводнения взеха поне 3 жертви в Армения

Снимка: Ройтерс

Трима души са загинали при наводнения, причинени от проливни дъждове и излизането на реки от коритата им в Армения и Грузия, предаде Ройтерс, като се позовава на медии от региона. Прекъснат е достъпът до села и стотици жители са били евакуирани от домовете си.

В отговор на молба от страна на Ереван, руското министерство на отбраната изпраща военни, които да помогнат за справяне с наводненията, се казва в съобщение в "Телеграм".

Руската информационна агенция ТАСС цитира Министерството на вътрешните работи на Армения, според което броят на жертвите е нараснал до трима в селата по река Дебед, близо до границата с Грузия. Наводнени са стотици жилища, в района са били изпратени 230 спасители.

Видеоматериали от Марнеули и Болниси в Грузия показват потопени улици и заседнали автомобили. Арменският премиер Никол Пашинян посети вчера района на наводненията.

Според грузинската информационна агенция "Интерпрес" най-малко 15 села са откъснати от външния свят поради проливните дъждове, посочва БТА.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леоноре Гевеслер, министър на околната среда на Австрия

Скандал в Австрия заради екозакон на ЕС

Съветът на Европейския съюз одобри закон, предвиждащ държавите членки да въведат мерки за възстановяване на увредената природа върху една пета от сушата и водите до 2030 г. Властите в Австрия обаче заплашиха да заведат съдебно дело, за да оспорят гласуването. Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа Австрийската..

публикувано на 17.06.24 в 18:55

Високи температури и повишен брой случаи на коронавирус в Кипър

Коронавирусът се завръща в Кипър сред продължаващите горещи вълни в страната и увеличените летни пътувания, съобщиха здравните власти. Двама възрастни вече починаха от топлинен удар. Ръст на случаите на коронавирус и на хоспитализираните с него е отчетен през последните три седмици, при постоянна тенденция на увеличаването им, показват данните на..

публикувано на 17.06.24 в 18:44
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Военните действия в Рафах и южната част на Газа продължават въпреки съобщението за тактически паузи

Израелският премиер Бенямин Нетаняху разпусна шестчленния военновременен кабинет, създаден в началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко "Хамас" преди осем месеца. Нетаняху разпусна израелския военновременен кабинет На фона на продължаващи сражения в Рафах и растящо напрежение и по границата с Ливан в Израел пристигна съветник на..

публикувано на 17.06.24 в 18:40

Намалял приток на мигранти по Балканския маршрут констатират в Италия

Видео материал на италианската информационна агенция Ansa информира, че притокът на имигранти по Балканския маршрут от година и половина насам е намалял.  Отчита се в горите на Вал Розандра на  границата между Словения и Италия, където доброволци почистили преди време от вещи на преминалите от там мигранти.   Според основателя на асоциацията..

публикувано на 17.06.24 в 18:36
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Ако Борисов не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев

Борисов ще загуби или сега, защото, ако не състави правителство, на нови избори ще бъде пометен от Радев, или в дългосрочен план, защото кабинет с ДПС и с мимикрия на реформи, които се очаква да извърши, ще донесе продължаващ отлив на подкрепа за ГЕРБ. Прогнозата направи пред БНР журналистът и политически анализатор Веселин Стойнев. " Ролята на..

публикувано на 17.06.24 в 18:28
Бившите премиери Алексис Ципрас (вляво) и Зоран Заев, архив.

В Атина отбелязват шест години от подписването на Преспанското споразумение

С международна конференция в Атина отбелязват шест години от подписване на Преспанското споразумение.  Гърция отново предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор Атина пак настоя Скопие да спазва Преспанския договор, гръцки националисти на протест Мицотакис към РСМ: Ще поставя въпроса за Преспанското споразумение на срещата на..

публикувано на 17.06.24 в 18:15
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Мицкоски протегна ръка към опозицията в РСМ в името на националното единство

В Република Северна Македония кандидатът за премиер Християн Мицкоски декларира, че ще се бори за постигане на стратегическите цели на държавата като членството ѝ в Европейския съюз и добрите отношения със стратегическите ѝ партньори. На церемония във Велес по повод 34 години от основаването на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски протегна ръка за диалог към доскорошните..

публикувано на 17.06.24 в 18:09