Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Шопова:

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен прашец, растенията са и тяхната естествена среда на живот. „С повишаване на температурата се нарушава фенологичното развитие на диворастящите и културните растения“, коментира за Радио Благоевград  Надежда Шопова от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН и автор в платформата за знание Климатека. Всяка промяна, свързана с фенологичния календар и цъфтежа на растенията, е от голямо значение за пчелите и се налага те да синхронизират своята жизнена дейност с тези промени. „Наред с  храната, основен фактор, който определя жизнената им дейност е слънчевата радиация“, посочи още ученият. С нарастването на деня още през декември започва яйцеснасянето на пчелната майка при медоносните пчели. По-топлите зими в последните години са причина за преждевременно изчерпване на медовите запаси. По-хладните периоди и неблагоприятните явления в предпролетния и пролетния период са сигнал за повишено внимание и допълнителни грижи от страна на пчеларите. Климатичните промени вече са довели до свиване на южната граница на разпространението на пчелите с около 300 километра, ясна е тенденция и да се изкачват по-високо в планините. „Пчелите нямат заместител и са сред най-добрите опрашители“, напомни Надежда Шопова и призова активно да се работи както за популяризиране значението и ролята на пчелите за биоразнообразието, хранителната сигурност и здравето на екосистемите, така и за щадяща природата човешка дейност и ограничаване на причините за климатичните промени.

Бъдещето на пчелите и младежите - Бъди ангажиран!“ бе мотото за 2024 година на Световния ден на пчелите, който отбелязваме от 2017 година на всеки 20 май. 

Цялото интервю с Надежда Шопова чуйте в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.