Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още през април

Говорителят на Районната прокуратура - Перник Христофор Рачев дава подробности по случая.
Снимка: БТА

Разследването по случая с опасните отпадъци в Перник е започнало още на 22 април. По непотвърдена официално информация е имало подадени сигнали за проблемния склад, в който са били съхранявани отровите. 
Случаят придоби гласност седмици по-късно, след като беше намерено голямото количество живак, разлят на улица в пернишкия квартал "Тева".

Инцидентът с живака е от вечерта на 9 май, когато е подаден сигналът в полицията. Пристигналите на място служители на реда са намерили раница на земята, в която имало две пластмасови бутилки от по литър и половина, пълни с живак.

Едната от тях била спукана, а топчетата живак - разлети на земята. Служители на "Пожарна безопасност и защита на населението" са събрали течния метал, който в момента се съхранява при специални условия. Тогава от полицията съобщиха, че се работи по изясняване на произхода на живака и установяване на лицата, които евентуално са го придобили и държали противозаконно.

На вчерашния брифинг на Прокуратурата бе съобщено, че предстои да бъде повдигнато обвинение на двама души "за извършени от тях отчуждителни действия по повод на опасни и отровни вещества, представляващи метален живак". От държавното обвинение обаче отказаха повече информация с мотива, че се води разследване.

Складът, в който са открити опасните отпадъци в Перник се намира на площадката на бившия завод за токоизправители и е в близост до кварталите "Изток" и "Църква". Той е бил ползван под наем от фирма с предмет на дейност в сферата на управлението на отпадъци. По непотвърдена информация преди няколко месеца фирмата е загубила лиценза си.

Договорът за наем на помещението е сключен с местна фирма, която е собственик на терена. Състоялият се вчера брифинг в прокуратурата, на който беше съобщено , че в склада е имало около 200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества, само загатна проблема.

"В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци. Тук не става въпрос за мухлясал хляб в някоя бакалия, нали, а става въпрос за нещо по-мащабно и по- опасно. Ние сигурни ли сме какво е влязло в този склад и какво е излязло от този склад" , коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той заяви, че няма да влиза в детайли по случая, за да не пречи на разследването, но настоява разследващите и Прокуратурата да си свършат работата така, че да не остане и грам съмнение у перничани, че някъде из града и околностите му безконтролно са изхвърлени опасни отпадъци.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49

Идната седмица започва процесът по удостоверяване на машините за гласуване

От правителството съобщиха, че идната седмица започва процесът по удостоверяването на машините за гласуване в Министерството на електронното управление.  От ЦИК пък информират, че вече са определили правилата за участие на партии, коалиции и неправителствени организации регистрирали наблюдатели в процеса. До вторник се приемат заявленията..

публикувано на 27.09.24 в 17:38

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия

Тропическата буря "Хелейн" наводни части от Атланта, щата Джорджия, след като първо се сблъска със сушата във Флорида. Спасители евакуираха жителите на части от най-големия град в щата Джорджия - Атланта, тъй като рекордните дъждове, съпровождащи тропическата буря "Хелейн", причиниха невиждани от много години наводнения в източните части на..

публикувано на 27.09.24 в 17:26

Затворнически присъди за двeте екоактивистки, хвърлили супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог

Двeте активистки на движението Just Stop Oil, които хвърлиха супа по шедьовъра "Слънчогледи" на Винсент ван Гог в Националната галерия в Лондон преди близо 2 години, получиха затворнически присъди. На 14 октомври 2022 година 22-годишната Анна Холанд и 23-годишната Фийби Плъмър бяха задържани и след това признати за виновни за престъпно увреждане на..

публикувано на 27.09.24 в 17:23