Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арман Дуплантис с нова победа в Диамантената лига

Арманд Дуплантис
Снимка: БГНЕС

Арманд "Мондо" Дуплантис спечели състезанието на овчарски скок в Стокхолм, в поредния кръг на лекоатлетическата верига "Диамантена лига", но не успя да постави нов световен рекорд. 83 рекорда в леката атлетика са подобрени на стадиона в шведската столица – повече от всяко друго място в света. 84-ят обаче не беше добавен на 2-и юни 2024-а година.

Дуплантис, който доминира в мъжкия овчарски скок от 2020-а година насам, когато постави и първия си световен рекорд, даде резултат от 6.00 метра днес, за да триумфира с още една победа в престижната верига. След това той направи три опита на 6.25 метра – сантиметър над актуалния му рекорд, но трябваше да се прибере в съблекалнята с нотка на разочарование.

Второто място за вечерта бе за американеца Сам Кендрикс, който преодоля 5,90 м, а третото се оказа заето от друг американец Кей Си Лайтфут със скок от 5,80 метра.

Другите две важни събития от вечерта бяха резултатите на етиопецът Ламеча Гирма на 3000 метра стийпълчейз при мъжете, както и на Джамел Седжати (Алжир) на 800 метра при мъжете.

Гирма, който вече постигна най-добро лично време от 3:53.82 на дистанцията от 1 миля и 12:58.96 минути на 5000 метра, днес финишира първи с 8:01.63 минути – най-добро в света за сезона време. И по този начин даде ясен сигнал на големия си съперник Софиян Ел Бакали – световен и олимпийски шампион, че е готов за предизвикателство.

Втори днес се нареди сънародникът му Самуел Фиреву с 8:05.78 – лично постижение. В бягането днес Гирма започна да показва признаци на умора в последната обиколка, но в крайна сметка авансът му пред Фиреву остана непреодолян. Мохамед Амин Жинауи (Тунис) остана на 3-о място с 8:10.41 минути – едновременно лично най-добро време и национален рекорд на страната.

Алжирецът Седжати на 800 метра – сребърен медалист от Световното през 2022-а година, се позиционира най-отзад за първата обиколка, докато Бен Патисън проследи пейсмейкъра на 50.7. Патисън държеше водачеството до 600-ия метър, а Седжати беше втори. Но алжирецът рязко включи на най-висока предавка, когато излезе от последния завой, след което отвори значителна разлика, за да спечели с 1:43.23.

Световният шампион на закрито Брайс Хопел стигна до второто място с 1:44.29, а Цеписо Масалела финишира точно пред Патисън, и двамата с 1:44.44.

На 400 метра с препятствия победата е за Фемке Бол. Официално битката на тази дистанция при дамите между Бол и Сидни Маклафлин-Леврон (САЩ) вече е в разгара си. След като действащата олимпийска шампионка и световна рекордьорка Маклафлин-Леврон постави време номер 1 от 52.70 в петък (31 май) в дебюта си за сезона на 400 метра с препятствия, нейната голяма съперничка от Нидерландия днес взе успеха с 53.07 секунди. Днешното състезание от Диамантената лига в Стокхолм е и първо за 24-годишната Бол през този сезон. На Олимпийските игри в Токио през 2021-а година тя взе бронзов медал, а миналата година в Будапеща триумфира със световната титла в отсъствието на Маклафлин-Леврон. Днес след нея се наредиха две състезателки от Ямайка – Ръшел Клейтън с 53.78 и Андренет Найт с 54.62.

Друга състезателка от Ямайка – двукратната и актуална световна шампионка на 200 метра Шерика Джаксън даде най-добро време за сезона с 22.69 секунди, което беше достатъчно за успеха й днес. Това е доста по-добро постижение от 5-ото й място на 30-и май в друго състезание от Диамантената лига.

Днес 2-ото място на тази дистанция е за представителката на домакините Юлия Хенриксон с 22.89, а трета Ейми Xънт от Великобритания с 22.92. Победителката от Осло – Британи Браун (САЩ) пък се оттегли от 200 метра днес, след като реши да се състезава само на 100 метра гладко.

Шерика Джаксън, която спечели "Диамантената лига" и в Маракеш (Мароко) на 19-и май, има най-добър резултат в личната си сметка от 21.41 секунди от август 2023-а година в Будапеща.

Шотландката Джема Рийки продължава своята сензационно добра форма на 800 метра гладко бягане, след като днес спечели с под две минути – 1:57.79. Нейното представяне реално издърпа още три бегачки да завършат днес под две минути. А победителката с резултата си днес вече има четвъртото и деветото най-добро време за годината в световен мащаб.

Тя остави зад себе си на почти секунда Вивиан Чебет Кипротич от Кения с 1:58.64, а третото място е за финландката Евелийна Меетейнен с лично постижение от 1:59:59. Oще една етиопка – Нигист Гетачев остана на 4-о място, но също падна под границата от две минути.

Лора Мюър осигури още една победа за Великобритания днес - на средна дистанция на 1500 метра. Мюър отново показа своята запазена марка – късен спринт от последния завой, за да спечели с 3:57:99 пред Идайна Джебиток от Кения и Джорджа Грифит от Австралия.

Куинси Хол и Върнън Норууд направиха двойна победа за САЩ на 400 метра при мъжете, като Хол допринесе с най-доброто време за сезона от 44:68, за да изпревари своя сънародник с 44:80. Закити Нене от Южна Африка беше трети с 45:29.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Дунев - президент на БФ Гимнастика

Гимнастиците ни в първи и в трети поток на олимпийския турнир в Париж

Кевин Пенев попадна в първи поток, а Валентина Георгиева е в трети на олимпийския турнир по спортна гимнастика в Париж, това съобщи специално за БНР президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев. „В гимнастиката винаги в последния поток базата е малко по-висока. Много по-добре е да се състезаваш в последния поток. Валя е в..

публикувано на 18.06.24 в 15:08
Васил и Надя Тончеви в студиото.

Надя Тончева за успеха в Румъния и шахматната олимпиада

Надя Тончева се класира на второ място при жените на рапид на силния шахматен турнир в Клуж-Напока, Румъния, с актив от 7 точки. Тя гостува в „Хоризонт до обед“ с водеща Валерия Николова заедно със своя баща - социолога Васил Тончев, в качеството му на председател на ШК Левски, чийто състезател е 18-годишната Надя, и спортния редактор в сайта на..

обновено на 18.06.24 в 12:18

Турнир по плажен хандбал в Несебър подгря европейското във Варна

Близо 200 състезатели по хандбал от България, Украйна и Сърбия премериха сили по време на 6-ото издание Несебър бийч къп, съобщиха организаторите. Тридневният турнир се проведе на Южния плаж в Слънчев бряг.  Купата при жените стана притежание на отбора на “Люлин 2019”, второ място зае националният отбор на България девойки до 16 г., които ще ни..

публикувано на 17.06.24 в 20:13

Любослав Пенев: Разбрах се лесно с Христо Крушарски

Новият старши треньор на Локомотив Пловдив Любослав Пенев призна, че лесно е постигнал споразумение с Христо Крушарски. „Черно-белите“ започнаха днес лятната си подготовка. В щаба на Любослав Пенев влизат още: Атанас Стоилов, Ангел Павлов, като помощник-треньори, Христо Златински също помощник-треньор (той ще продължи да бъде старши треньор на Локомотив..

публикувано на 17.06.24 в 20:06

Локомотив (София) започна с нов треньор и 15 футболисти

Локомотив (София) започна лятната си подготовка с 15 футболисти, но също така и с нов треньорски щаб. Иван Колев се завръща начело на тима, след като беше начело в периода 2020-2022. Бившият защитник Юлиан Петков ще бъде негов помощник, а Владимир Манолков ще отговаря за вратарите. Николай Георгиев запазва поста си кондиционен треньор. За момента има и..

публикувано на 17.06.24 в 20:01

Джон Хигинс: Със Стилиян Петров сме добри приятели

Едно от най-големите имена в световния снукър Джон Хигинс ни гостува, този път в демонстративен турнир в Пловдив и София, заедно с Рони О’Съливан. Наши състезатели имаха възможността да участват, включително заедно с тях в турнир на двойки. Хигинс беше и гост на Националната снукър академия на стадион „Васил Левски“, където видимо се чувстваше..

публикувано на 17.06.24 в 13:30

ТК 15-40- последна спирка преди Мастърса до 16 г. в Монте Карло

За първи път от десет години насам България отново ще бъде домакин на турнир от най-високата първа категория при 16-годишните, потвърди обявеният официално календар на Европейската тенис асоциация за последното тримесечие на 2024 г. Честта да бъде организатор получи "Тенис клуб 15-40", като турнирът ще е от 7 до 13 октомври. Така Sofia Cup ще бъде..

публикувано на 17.06.24 в 12:44