Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За втора поредна година

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Снимка: Бусинска сръчкотилница

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси.

В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна зона", "Кино и музика" и "Зелена зона". Ще бъдат представени над 15 занаяти и сръчности, сред които малко познатото "Тъкане на колани на кори"; грънчарство, дърворезба, кожарство, извлеци от билки и правене на сапуни, мокро и сухо плъстене с вълна, бижута от мед, домашна козметика и др. Ще има демонстрация на приготвянето на вкусни гозби с местни продукти по трънски рецепти. Сред участниците във фестивала са местни производители, туристически и природозащитни организации, агенции работещи в сферата на алтернативния туризъм и др.", разказва стопанката на Бусинската сръчкотилница и организатор на фестивала Стефка Бонева:

"Освен Етнографския музей на БАН, имаме издателства, които ни гостуват и ще имаме и тип лекции, т.е. среща с автори на книги. Известният Христо Ашламинатора ще ни гостува с лекция".

Фестивалът ще бъде открит с прожекцията на филма на Николай Волев "Грънци", който разказва за един от най- именитите майстори на Бусинци Петър Гигов и за последния грънчар от старата школа майстор Богдан.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Кюркчиев: Лютото премина в нови измерения през последните години

Предстои първото издание на Sofia Chilli Fest – първият лют фестивал, някога организиран в България и региона. Двудневният международен фестивал е организиран изцяло от Chilli Hills и ще се проведе точно в сърцето на фермата за люти чушки – Chilli Hills Farm в с.Лозен, София.  "Като този фестивал са само няколко в цяла Европа. Ние имаме..

публикувано на 22.09.24 в 15:21

10-то издание на Синелибри - от 10 октомври до 3 ноември

Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери ще види българската публика , както и 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани..

публикувано на 22.09.24 в 13:32
Пиесата

"Аферата мис Сузане" на трупата "Сарандевото кафене" - съвременен прочит на банските воеводи

Как  биха изглеждали днес банските войводи , каква кауза би могла да ги обедини и кого биха взели за заложник в търсене на откуп?  Тези на пръв поглед сериозни въпроси  намират отговорите в една невероятна комедийна театрална постановка, изиграна блестящо от самодейците на Банско. Премиерата беше на 19 септември, четвъртък, а билетите..

публикувано на 22.09.24 в 12:35

Д-р Майя Райкова изследва банатската църковна музика

Една българска етническа общност е запазила църковната музика и уникалността на своята култура извън границите на страната ни. Става дума за банатските българи, които живеят в румънската област Банат. Банатските българи произхождат от най-старата запазена българска емиграция. Това са български преселници от Чипровско и от Централна Северна..

публикувано на 22.09.24 в 10:16

Поезията на Нико Стоянов – едно приземено вълшебство в България

Нико Стоянов е роден на 9 януари 1947 г. в село Нова Ивановка, Одеска област. Завършва висшето си образование в Харковския държавен университет, специалност руска и украинска филология. През 1978 г. овладява нормите на книжовния български език със системно самообразование. Първата му книга излиза в превод на украински език в Харков..

публикувано на 22.09.24 в 05:10

Есенна поредица събития в афиша на "Софийски музикални седмици" 2024

Тази година Международният фестивал "Софийски музикални седмици" има продължение и през есента. Между 13 и 30 септември организаторите предвиждат богат афиш от концерти, срещи и съпътстващи събития като майсторски класове, представяния на книги и албуми.  Проф. Момчил Георгиев очерта акцентите в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - чуйте в..

публикувано на 20.09.24 в 19:16

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел

Дачо Господинов е оригинален поет и прекрасен приятел. Така го характеризират познаващите го от Северозапада и не само там. Роден на 18 февруари 1968 г. в Разград, където и живее до момента. Завършва българска филология във ВТУ " Свети Свети Кирил и Методий" и специализира Библиотекознание в НБУ, София Настоящата книга не е първа на..

публикувано на 19.09.24 в 13:45