Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на историческите възстановки на "Царевец"

Снимка: Афиш на събитието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново от днес до неделя се връща в Средновековието. Близо 200 участници от 9 държави се събират за Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград". Деветото издание на фестивала е под надслов "Приказки и легенди" и ще пресъздаде най-драматичните и романтични моменти от епохата на Второто българско царство.  

В крепостта "Царевец" три дни ще има средновековни занаяти и мода, кулинарни демонстрации, стрелба с лък и бойни турнири. Типичният за епохата бит ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец. Куклен театър с царски приказки и стари предания, съхранени през вековете, за войнска слава, любов и предателства ще пренесат посетителите в славното минало на столичния Търновград.

В петък и събота вечерта ще има концерти, които ще са на площада пред историческата крепост.

Международният фестивал "Средновековен Търновград: Приказки и легенди" се организира от сдружение "Търновци", Община Велико Търново и Регионалния исторически музей. Достъпът до събитията е свободен, заплаща се само входната такса за архитектурно-музейния резерват.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди на протест срещу откриването на мина за литий в Сърбия

Многохиляден протестен митинг се е провел вчера в град Шабац, западната част на Сърбия, срещу плановете на властите в близост да бъде открит най-големият в Европа рудник за литий, предаде Ройтерс. Местните граждани и природозащитници се опасяват, че инвестицията на британско-австралийската компания "Рио Тинто" за около два и половина..

публикувано на 30.07.24 в 09:33

Пеевски отново контролира сайта на ДПС

Председателят на ДПС Делян Пеевски отново е придоби контрол над официалния сайт на партията. Обръщението на Доган е свалено и са публикувани новини, единствено за свързани с Делян Пеевски лица от партията. Пеевски стартира нов сайт на ДПС Доскоро сайтът беше под контрола на лоялните на почетния пдеседател Ахмед Доган кръгове и на 11 юли..

публикувано на 30.07.24 в 09:27

В МЗ обсъждат структурата на бъдещата Национална детска болница

Структурата на бъдещата Национална детска болница, предложена от консултанти от Европейската инвестиционна банка, ще бъде обсъдена днес на работна среща в здравното министерство. В срещата ще участват и представители на Обществения съвет, които следят процеса по изграждане на болницата, и които са се запознали с оригиналния доклад на консултантите..

публикувано на 30.07.24 в 09:07

В 90 социални предприятия у нас са разкрити над 1200 работни места

Над 1200 са разкритите работни места в действащите у нас 90 социални предприятия. Около половината от местата са за хора от уязвимите групи -  такива с трайни увреждания, социално слаби, младежи на възраст до 29 години без професионален опит, безработни над 55 години, бежанци, получили закрила, както и пострадали от домашно насилие. През..

публикувано на 30.07.24 в 08:24
Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара при българо-гръцката граница, 29 юли 2024 г.

Пожарът по границата с Гърция отново премина на българска територия

Изминалата нощ бе тежка за българските пожарникари по границата на планината Славянка. Огънят отново е на българска територия, има опасност пожарът да стане върхов.  На още две места е пробил огънят  от Гърция, където се гаси само с летателна техника и  пожарът не може да бъде овладян две седмици. Какво се случи през нощта? Пламен Поюков,..

публикувано на 30.07.24 в 08:18

Участниците в отбора ни по химия се завръщат с 4 медала от най-престижното състезание за годината

Завръщат се  участниците в отбора по химия, които отново се представиха изключително успешно в  най-престижното състезание по химия за годината.  Те спечелиха 4 медала: 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов от Международната олимпиада в Саудитска Арабия.  Златният медалист Виктор Лилов се класира втори в конкуренция с 327 ученици от 84 държави...

публикувано на 30.07.24 в 08:14

100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата. 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат..

публикувано на 30.07.24 в 08:08