Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световните медии за изборите 2 в 1 у нас

Снимка: Ани Петрова

Световните медии следят изборния ден 2 в 1 у нас. Всички те отбелязват, че българите отиват до урните за шестите си парламентарни избори за последните три години.

Ройтерс отбелязва, че е малко вероятно вотът да доведе до стабилно правителство, което да сложи край на продължителната политическа нестабилност и да отключи икономическите реформи.

Агенцията припомня и че българите избират и своите представители за Европейския парламент, но коментира, че умората от изборите може да се окаже проблем.

Ройтерс допълва, че България се нуждае от период на стабилно, добре функциониращо правителство, за да ускори притока на средства от ЕС в "скърцащата" си инфраструктура и да я тласне към приемане на еврото и пълноценно участие в европейското Шенгенско пространство с отворени граници.

Според АФП след тези избори реформите, необходими за получаване на финансиране от ЕС и пълноценно интегриране в Шенген могат да се забавят още повече.

В свой анализ "Ню Йорк таймс" коментира, че в България все още се наблюдава и едно от най-вредните и трайни наследства на комунизма - завладяването на държавните институции от закостенели политически и бизнес интереси.

Американското издание отбелязва, че България е част от един по-широк проблем, който е общ за голяма част от Европа, особено за бившите комунистически страни на изток: дълбоко разочарование от политиците и дори от демократичния процес. Но като най-бедната страна в Европейския съюз и една от най-корумпираните, България е развила необичайно остър случай на демократична дисфункция и незаинтересованост, заключава "Ню Йорк таймс".

Според "Ал Джазира" вотът в България е важен, но една от най-големите тревоги е избирателната активност, тъй като хората са натрупали висока степен на недоверие и умора към политическата система. Катарската медия отбелязва и че България се сблъсква с проблеми като икономическа и демографска криза.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56

Съдът в Ловеч гледа делото за побоя над шофьор на автобус край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч ще разглежда днес протеста на прокуратурата срещу решението на Районния съд в Луковит да освободи от ареста двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус с туристи край село Карлуково. Съдът в Луковит не уважи искането на прокуратурата двамата мъже, баща и син, да останат за постоянно в ареста и ги освободи - единият с..

публикувано на 03.07.24 в 07:56
В Астана руският президент Владимир Путин ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин.

Украинска атака срещу Новоросийск преди срещата на върха на ШОС в Астана

През нощта срещу руското черноморско пристанище Новоросийск е извършено нападение с надводни дронове, съобщиха местните власти. Движението на автомобили по Кримския мост, който свързва анексирания от Русия украински полуостров с Краснодарския край, бе спряно временно за около един час. До момента няма реакция от страна на украинските власти..

публикувано на 03.07.24 в 07:50

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите.  Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много..

публикувано на 03.07.24 в 07:26