Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече има официални резултати от евровота в 26 държави членки на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възход на крайната десница, но не толкова голям, каквито бяха очакванията преди вота, и значителна загуба в подкрепата за Зелените - така могат да бъдат обобщени резултатите от гласуването в Европа. 

Европейската народна партия остава водеща политическа сила, но изборът на нейния кандидат Урсула фон дер Лайен за втори мандат като председател на Еврокомисията ще бъде труден. Според прогнозните резултати ЕНП ще има 184 депутата. "Социалисти и демократи" са втори със 139 мандата. Групата "Обнови Европа" получава 80 места. Европейските консерватори и реформисти печелят 73 мандата, а крайнодясната "Идентичност и демокрация" - 58.

Гласовете от ЕНП не са достатъчни за избора на Фон дер Лайен, която протегна ръка към социалистите и либералите за създаването на проевропейско мнозинство, подчертавайки голямата отговорност на центристките партии:

"Може да се различаваме по отделни точки, но всички имаме интерес от стабилност и всички искаме силна и ефективна Европа. Затова по време на моята кампания работих усилено за изграждането на широко и ефективно мнозинство от проевропейски сили", заяви Фон дер Лайен, която разчита на подкрепа и от управляващата в Италия формация "Италиански братя".

Премиерът Джорджа Мелони заяви след изборната победа, че все още е "твърде рано" да се говори за това.

Както крайната десница, така и крайната левица увеличиха подкрепата, макар не така убедително, както се очакваше. В много страни десните популисти спечелиха почти една трета от гласовете. За първи път в избори, проведени в цяла Австрия, вотът бе спечелен от крайнодясната "Партия на свободата". "Следващата ни цел е канцлерският пост", обяви лидерът на крайнодесните Херберт Кикъл. През септември в алпийската република предстоят парламентарни избори.

Фон дер Лайен не скри тревогата си от подема на крайната десница и обеща да "построи крепост" срещу политическите екстремисти. За първи път в най-многолюдната страна от ЕС - Германия, втора политическа сила е крайнодясната партия "Алтернатива за Германия". С победа, макар и очаквана, се поздравиха крайнодесните в Австрия и във Франция, където след успеха на "Националния сбор" президентът Еманюел Макрон разпусна парламента и свика предсрочни парламентарни избори.

В най-многолюдната страна от ЕС - Германия - за първи път крайната десница е втора политическа сила. "Алтернатива за Германия" спечели близо 16 на сто от гласовете, а победител е опозиционният консервативен блок ХДС/ХСС с 30 процента. Трите управляващи партии - социалдемократи, либерали и зелени - губят подкрепа и бяха обвинени от консерваторите за възхода на крайната десница. Генералният секретар на ХДС Карстен Линеман поиска Бундестагът да гласува доверие на канцлера Олаф Шолц. 

Премиерът на Белгия Александър де Кро подаде оставка след поражение на неговата партия на изборите за национален и за Европейски парламент. Партията на Де Кро получава под седем процента процента, а победител е партията на умерените националисти "Нов фламандски алианс".

Европейските избори са белязани от отстъплението на Зелените, които губят 22 депутатски места. Лошите резултати бяха очаквани и се дължат както на недоволството от Зелената сделка, така и на неодобрението на енергийната политика на ЕС като цяло. 

Националният сбор във Франция и "Алтернатива за Германия" водят кампания срещу политиките за нулеви вредни емисии, наричайки ги "бреме за гражданите по време на криза". И двете партии призоваха за по-строги ограничения на имиграцията и се обявиха против продължаването на подпомагането на Украйна с големи суми европейски средства и оръжия. Затова "Дейли Телеграф" поставя под съмнение способността на Германия и Франция да ръководят политиката на ЕС. 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на лавандулата в Чирпанско

В Чирпан и района започва Международния фестивал на лавандулата. Сред мероприятията са посещения на лавандулови полета, концерти, изложби и базари. В събота в село  Средно градище ще има  Лавандулов базар на занаятите. Сред участниците във фестивала са и винарските изби в района.

публикувано на 21.06.24 в 08:21
Карта на опасните явления, 21 юни 2024 г.

Опасни горещини в 16 области у нас

"Жълт" код за опасно високи температури е обявен в 16 области на страната. Предупреждението е в сила за Благоевград, Кюстендил, Кърджали, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора, Хасково, Ямбол. В тези области ще е горещо, като максималните температури ще са между 35 и 38..

публикувано на 21.06.24 в 08:13

Кои хора са най-уязвими от горещото време и как да им помогнем при топлинен удар

Хората с психични заболявания, диабет и наднормено тегло, както и децата до 4 години са сред най-уязвимите спрямо горещото време. Това припомнят от столичната Спешна помощ и съветват да се потърси помощ на телефон 112 при симптоми на топлинен удар.  Топлинният удар може да се разпознае по главоболие и гадене, но също по неадекватно поведение..

публикувано на 21.06.24 в 08:08
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че "опасностите от превръщането в оръжие на цифровите технологии нарастват с всяка изминала година", а злонамерената дейност в киберпространството се увеличава от страна на правителства, неправителствени организации и престъпници, предаде Асошиейтед прес. В същото време Антониу Гутериш..

публикувано на 21.06.24 в 08:03

САЩ: Обезпокоителна е възможността Русия да достави оръжия на Северна Корея

Изразената от руския президент Владимир Путин възможност Русия да достави на Северна Корея оръжия след подписването на отбранителен пакт с Пхенян, са "невероятно обезпокоителни", заяви говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от агенция "Ройтерс" . Путин: Кремъл обмисля промяна на руската ядрена доктрина..

публикувано на 21.06.24 в 07:55

Танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах

Продължават израелските въздушни удара в централната и северната част на Ивицата Газа. В същото време местни жители съобщават, че танкове нахлуват по-дълбоко в Рафах на юг. Израелската армия заяви, че продължава операциите си в анклава, насочени към екстремисти и военна инфраструктура, като ги описа като "прецизни, базирани на разузнаване"..

публикувано на 21.06.24 в 07:48
Ива Лазарова

Колко пари похарчиха партиите за предизборна кампания?

В тази предизборна кампания интересът на дарителите е доста по-слаб, отколкото на предишните. В нея повече са инвестирали самите кандидати. Това съобщи пред БНР Ива Лазарова, Институт за развитие на публичната среда. " В кампанията за НС даренията възлизат на едва 510 хиляди лева. Н ай-много са привлекли от ИТН – 270 хил.  лв., ПП-ДБ –  почти 70..

публикувано на 21.06.24 в 07:46