Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС първи в област Силистра на вота и за НС, и за ЕП

РИК - Силистра
Снимка: Незабравка Кирова

При 100% обработени протоколи ДПС печели изборите в Силистренска област за Народно събрание и Европейски парламент с по 36,7% - с около 1000 гласа повече от изборите през април 2023 година.

Разликата между ДПС и останалите политически формации е от 10 до 30 на сто. С втори резултат са ГЕРБ – СДС с 25 % за български парламент и 23 % за участие в европейския.

"Възраждане" изместват от третото място коалицията ПП-ДБ с резултат от 10,5 % или 3781 гласа, с 500 по-малко.

ПП-ДБ остават четвърти с малко над 7% при постигнат резултат през 2023-та – от 15,5 на сто. След тях с малка разлика са БСП с 6,25%, ИТН с почти 4% и "Величие" 3,21%.

По този начин е подреден и изборът на силистренци за български представители в Европейския парламент.

Очаква се Централната избирателна комисия да обяви имената на новите депутати, както и преброяването на преференциите да покаже ще има ли размествания в партийните листи.

Избори от предходни години и сходни резултати показват, че три от четирите мандата ще бъдат разпределени между ДПС и ГЕРБ-СДС.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Решаваща седмица преди изборите във Венецуела на 28 юли

Венецуела влиза в решаващата седмица преди изборите на 28 юли. На тях президентът Николас Мадуро ще се бори за трети шестгодишен мандат. Предизборни прояви в подкрепа на действащия президент Николас Мадуро се организират  в десетки градове на Венецуела. На митингите идват хиляди хора със знамена и портрети на покойния лидер Уго Чавес и на..

публикувано на 22.07.24 в 10:09
Реджеп Ердоган

Ердоган за помощта за пожарите у нас: Ще продължим да бъдем солидарни с приятелите си в трудни времена

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отговори на публикация в социалната мрежа Х на президента Румен Радев, който благодари на Турция за подкрепата при овладяването на пожарите в района на Свиленград. Ердоган подчерта, че Турция ще продължи да бъде солидарна с приятелите си в трудни времена. "От мое име и от името на моя народ..

публикувано на 22.07.24 в 10:02

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България, категорични са гръцките огнеборци. Днес рискът от пожари се оценява като по-нисък. Синоптиците прогнозират последен ден с температури над 40 градуса. На места в Северна Гърция се очакват краткотрайни силни дъждове. Пожарната обстановка продължава да е критична,..

публикувано на 22.07.24 в 09:51

Две жертви на тежка катастрофа на АМ "Струма"

63-годишна жена и 8-годишно момиченце са загинали тази нощ при тежка катастрофа на магистрала „Струма“ край Бобошево. По непотвърдена официално информация са се ударили микробус и автомобил.  Четирима са били пострадалите, които са транспортирани към областната болница в Благоевград. Там е потвърдена смъртта на жената и осемгодишното..

публикувано на 22.07.24 в 09:31

Москва съобщи за свалянето на 75 дрона

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта системите за противовъздушна отбрана са унищожили над регионите на Русия 75 дрона, от които 47 над Ростовска област, 17 - над акваторията на Черно и Азовско море. Осем украински дрона са свалени близо до черноморското пристанище Туапсе, където има рафинерия, собственост на петролния..

публикувано на 22.07.24 в 09:01
Бородянка

Експерт: "Грийнпийс" работи за зеленото възстановяване на Украйна дори по време на война

Още от началото на войната "Грийнпийс" работи по зеленото възстановяване на Украйна . Това каза пред БНР Христо Панчев, енергиен експерт на екологичната организация, който се завръща от Киев и Кременчук. "Решението не е едно. Една технология не може да е решение – независимо дали е соларна енергия, вятърна енергия", изтъкна той относно..

публикувано на 22.07.24 в 08:52

Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов"

Първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия „Академик Любомир Чакалов“ в София ще се състои днес от 10 ч. На церемонията ще участва министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова 4-етажна учебна сграда, физкултурен салон и многофункционална зала.

публикувано на 22.07.24 в 08:40