Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна планира рекорден внос на електроенергия

Постер за набиране на войници в Киев, 9 април 2024 г.
Снимка: АФП

Украйна планира рекорден внос на електроенергия заради съществените щети, които е нанесла Русия по енергийната инфраструктура. Това обяви украинското енергийно министерство. В рамките на конференцията за възстановяване на Украйна, която се провежда в Берлин, българският служебен министър-председател Димитър Главчев обяви вчера, че София ще подпомогне Киев с износ на ток и на оборудване за енергодружествата ѝ.

От март руските атаки с ракети и дронове срещу енергийния сектор на Украйна се засилиха, което доведе до спиране на тока в много региони, принуждавайки Киев да започне мащабен внос на електроенергия от Европейския съюз. Министерството на енергетиката съобщи в изявление, че страната ще внесе само днес близо 30 хиляди мегаватчаса електроенергия.

За руски въздушни удари срещу Киев и Одеса съобщиха украинските военновъздушни сили. В столицата и околностите са се чули взривове, въздушна тревога беше обявена в цяла Украйна. Украинските въоръжени сили съобщиха, че са свалили пет от шестте ракети, сред тях и "Искандер", както и всичките 24 дрона, изстреляни от Русия по време на въздушните ѝ удари срещу шест области в Украйна тази нощ. Отломките им са причинили пожар в индустриален обект, повредили са няколко жилищни сгради и са ранили няколко души, съобщиха местните власти.

За въздушно нападение от Украйна съобщи назначеният от Русия за губернатор на кримския пристанищен град Севастопол. Според украински медии Кримският мост е временно блокиран. Един цивилен е загинал, а трима са били ранени при украински обстрел на граничния град Шебекино, на по-малко от 100 километра от Харков, съобщи областният губернатор Вячеслав Гладков.

Световните агенции съобщават, че САЩ ще изпратят на Украйна още една ракетна система "Пейтриът". Според украинския президент Володимир Зеленски Украйна се нуждае спешно от още седем такива системи. Германският министър на отбраната Борис Писториус обяви нова пратка военна помощ, включително 100 управляеми ракети "Пейтриът", чиято доставка се осъществява в съвместна инициатива с Дания, Нидерландия и Норвегия.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владислав Ванков: Виното е уникална реклама за България

В двора на Археологическия във Варна музей се проведе един от най-разпознаваемите винени фестивали у нас. Сред инициаторите са братята Георги и Владислав Ванкови, които създават свой винен проект – изба, която да развива местната винена култура от района на Северното Черноморие. Издали са карта на избите на Североизтока и на..

публикувано на 22.07.24 в 14:38
Министърът на образованието проф. Галин Цоков (вдясно) участва в церемонията по първа копка на нов корпус на НПМГ, София, 22 юли 2024 г.

НПМГ ще има нова четириетажна учебна сграда с физкултурен салон и СТЕМ-център

Служебният министър на образованието и науката Галин Цоков направи първа копка на нов корпус на Националната природо-математическа гимназия "Академик Любомир Чакалов" в София. Към учебното заведение ще бъдат изградени нова четириетажна учебна сграда, както и физкултурен салон и многофункционална зала. Първа копка на нов корпус на НПМГ "Акад...

публикувано на 22.07.24 в 14:24
Калоян Методиев

Калоян Методиев: Имаше шанс за правителство на ПП-ДБ, но ако има желание

Бойко Борисов е основният проблем на държавата. Той сваля всяко управление чрез регулатори, служби и т. нат. Сега ПП си мислят, че го опитомяват и след следващите избори ще управляват. Не, ще ги последва съдбата на ДПС. Това каза в интервю пред БНР политологът Калоян Методиев, избран за депутат от листата на БСП, след това изключен и..

публикувано на 22.07.24 в 14:10
Кристиан Вигенин

Вигенин: Връщането на втория мандат не беше неочаквано

Връщането на втория мандат не беше неочаквано, коментира зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин. Според него   перспективата да се стигне до правителство в този парламент изглежда все по-трудно постижима. Въпреки това, от БСП са готови, ако получат третия мандат, да опитат да съставят експертен кабинет и затова предлагат на   президента..

публикувано на 22.07.24 в 14:05

Върнаха десетки откраднати и изнесени от Кипър църковни реликви и антики

В Кипър бяха върнати 60 откраднати и незаконно изнесени след турската инвазия преди 50 години църковни реликви и праисторически антики. Ограбването на религиозното и културното наследство е една от най-трагичните открити рани на турското нашествие и продължаващата окупация, заяви президентът Никос Христодулидис на церемонията днес в..

публикувано на 22.07.24 в 14:02

КНСБ настоява за ръст с поне 20% на бюджета на МВР за пожарна безопасност

КНСБ настоява да бъдат увеличени минимум с 20 процента парите за издръжка и капиталови разходи в бюджета на МВР за пожарна безопасност и защита на населението от бедствия и аварии. Синдикатът оповести пакет от мерки във връзка с повишената опасност от пожари в страната и работата в условия на високи температури. Сред другите искания на..

публикувано на 22.07.24 в 13:57

КФН: Пенсионните фондове са с положителна доходност

Bcичĸи yнивepcaлни, пpoфecиoнaлни и дoбpoвoлни частни пенсионни фoндoвe са с пoлoжитeлнa дoxoднocт – това сочат данните на Комисията за финансов надзор за последния до момента наблюдаван двегодишен период от 30 юни 2022 година до 28 юни 2024 година. Средноаритметичната доходност на годишна база за изминалия 24-месечен период за най-масовите..

публикувано на 22.07.24 в 13:36