Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аделина Филева: Изключително опасно е да се самозатвориш в своя вътрешен свят

От юни до септември 2024 г. може да посетите - "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника"

6
Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия
Снимка: Станислава Пирчева

"Това, което си създал, това е твоят живот". Тези вдъхновяващи слова ни завеща големият Дечко Узунов и те резонират с всяка негова творба, отразяват философията му, че изкуството не е просто професия, а самият живот, изпълнен с творчество, страст и отдаденост.

В една специална вечер на "Нощен хоризонт" гостува Аделина Филева, директор на Софийска градска художествена галерия, за да ни разкаже повече за изключителната изложба, посветена на 125-годишнина от рождението на един от най-значимите български художници живописци, за богатото творчество на гения, който завладя света. Разговорът съвпада с деня за размисъл, който предхожда изборния ден за Народно събрание и Европарламент. В този важен момент за нашата страна, внасяме глътка култура с едно обогатяващо преживяване чрез изкуството, като се потопим в света на един от най-емблематичните български художници и научим повече за неговото изключително наследство.

На въпроса може ли творчеството на Дечко Узунов да ни даде уроци за справяне с настоящите политически и социални предизвикателства и изобщо как може изкуството да служи като мост между различните политически и социални групи в обществото, както и какъв съвет би дала Аделина Филева на хората в деня за размисъл преди изборите, относно значението на културата и изкуството в живота им: 

"Аз първо бих ги поканила в галерията и след това да отидат и да пуснат своя глас, за когото и да е. Знаете ли, много ми се иска някак си да е задължително посещението на галериите за нашите политици. Поне един път месечно да трябва да отидат в музей или художествена галерия, на театър или на концерт, за да промени малко изкуството гледната им точка, да се запознаят и с други хора, да излязат от своята среда. Когато си вътре затворен само в една среда и ако те са си самодостатъчни, това е изключително опасно за нас. Кръгът, познанствата на нашите политици трябва да бъдат широки и те наистина трябва да се срещат повече с хората на духа и там трябва да стават други разговори. Именно за това какво трябва да направят".

Натюрморт, 1935

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се осъществява в партньорство между Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия – Казанлък, и Държавна агенция "Архиви", като включва поредица изложби, посветени на годишнината на художника. Настоящата експозиция е втората част от документалната поредица "Дечко Узунов. Монументално изкуство". 

В периода юни - септември 2024 г. посетителите ще имат възможност да видят архивни снимки, подготвителни проекти и творби, чрез които е създаден визуален разказ за тази, не толкова добре позната страна от творчеството на Дечко Узунов.

След експозицията, посветена на светското монументално изкуство, сега акцентът е върху религиозното. До днес са запазени стенописите в две църкви, които Дечко Узунов изписва в колектив. През 1936 г. заедно с художниците Стефан Иванов, Никола Маринов и Димитър Кандимиров той работи в Катедралния храм "Свети Йоан Предтеча" в гр. Казанлък. В колектива се включват и Чудомир със съпругата му Мара Чорбаджийска. През 1937 г. заедно с Никола Маринов Дечко Узунов участва в изписването на храм "Св. Иван Рилски" в гр. Перник. Помощник е Александър Поплилов. По-късно, през периода 1981–1983, Узунов участва във възстановяването на някои от витражите в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, разрушени по времето на Втората световна война (1939–1945). С проектите и реализацията на тези монументални творби публиката ще се запознае чрез документални снимки, архивни материали и репродукции.

Композиция (Пейзаж с лодки), 40-те години на ХХ в.

Филиал "Дечко Узунов" на Софийска градска художествена галерия притежава в колекцията си редица скици и по-детайлни разработки за религиозни стенописи. Част от тях допълват експозицията като свидетелство за сериозните и целенасочени проучвания, които художникът е правил през годините. Включени са и две живописни платна – "Св. Георги“ (1930-те г.) и "Автопортрет със светци" (1983 г.), свидетелство, че художникът се връща към изобразяването на свети образи и в един по-късен етап от дългия си творчески път и в кавалетните произведения.

Проектът "Дечко Узунов. 125 години от рождението на художника" се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ и медийното партньорство на БТА, както и с помощта на художествените галерии в страната, Съюза на българските художници, Българската народна банка, Софийската опера и балет, Държавната опера в Стара Загора, Народен театър "Иван Вазов" – София, Национален исторически музей, Музея на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Народно читалище "Васил Левски" – Карлово, Катедрален храм "Свети Йоан Предтеча", гр. Казанлък, и храм "Св. Иван Рилски", гр. Перник.

Аделина Филева

Аделина Филева е родена в София през 1959 г. Дипломира се в специалност „Изкуствознание” при Национална художествена академия в София, а от 1995 г. става част от екипа на Софийска градска художествена галерия. Десет години по-късно поема управлението като директор на галерията и извежда институцията на едно от челните места в сферата на изложбения живот в страната. През 2006г. със съдействието на общината възстановява галерия „Васка Емануилова“, която днес е важно средище за българската скулптура и съвременно изкуство. От 2016г. и галерия „Дечко Узунов“ става филиал на СГХГ. Галерия, която има също своята специфична творческа програма.

Като историк на изкуството и уредник експозиция в галерията проучва различни проблеми от историята и съвременното развитие на българското изкуство. Съдейства на отделни творци, наследници на художници и изкуствоведи за реализацията, аранжирането, научното документиране и откриване на ретроспективни или самостоятелни изложби от България и чужбина. Подготвя и реализира самостоятелно или в колектив изложби, книги и каталози, представящи различни творци и проблеми на българското изкуство. Като директор на институцията разработва стратегията и правилниците, създава обществен съвет подпомагащ и представящ СГХГ, координира дейността на галерията и филиалите, подпомага развитието и реализацията на проектите на колегите, привлича съмишленици и партньори, работи за дигитализацията на фонда, активно си сътрудничи със СО, Министерство на културата, галериите и музеите в страната и в чужбина. Носител е на много награди в областта на изкуството.


Още по темата слушайте в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Куман Жеков и 16 годишната Мира

Топла усмивка и глина при майсторите от Северозападната задруга във Враца

През ваканцията много деца проявяват интерес към работата на занаятчиите от Северозападната задруга на майсторите във Враца.  Някои децата наблюдават какво правят занаятчиите, а други се учат на занаят. Като 16 годишното момиче Мира, което срещаме в грънчарското ателие на майстор Куман Жеков: "Тук съм, за да открия глина и топлата усмивка на..

публикувано на 29.07.24 в 15:06

Броени дни до джаз фестивала "Д-р Емил Илиев" в Боровец

В Банско се остави много добре разработена система от всякаква гледна точка. Този фестивал просто продължава с нова дестинация и с всичко отначало . Това каза пред БНР Елиана Захариева, един от организаторите на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Тази година предстои трето издание на фестивала. Николай Захариев:..

публикувано на 29.07.24 в 10:28

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38