Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа е в динамична трансформация и тя е свързана със съзряване за европейската сигурност и ревизия на политическия модел

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

| Интервю
Огнян Минчев
Снимка: Савина Спасова

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира ролята на Русия като велика сила  за сметка на изолацията, в която е поставена заради агресията в Украйна. Именно  този дипломатически успех  в Швейцария тревожи Кремъл.

Това коментира политологът проф. Огнян Минчев в предаването „Събота 150“ на БНР.

„Предложението на Путин показва две неща. Първо, че Русия не е готова за преговори поради поредица от причини и второ, че това предложение на Путин е кулминация на добре видимата нервност на Москва през последните няколко седмици, свързана с конференцията за мир в Швейцария. За Москва тя е проблем, защото от една страна Русия не е поканена да участва и защото всеки успех, колкото и да е повърхностен и да не води до конкретни резултати, на практика  означава дипломатическа подкрепа за Украйна, която успява да обедини в една позиция една доста широка общност от държави, които ще бъдат в Швейцария, над 90 страни“, обясни политологът.

„През всички тези две години на войната Украйна получава силна подкрепа от страни на Запада. Ултиматумът на Путин е арогантен - Украйна да направи всичко, за да реализира мечтите на Москва, след което Москва ще благоволи да започне да преговаря“, смята проф. Минчев.

А изказването на Лавров преди 2 седмици - че първо трябва да бъдат отстранени първопричините за войната и отразени новите реалности на терен, проф. Огнян Минчев коментира:

Смисълът е да се подчертае, че на най-високо равнище в Русия това е последната дума по повод войната в Украйна и позицията на Русия за евентуално прекратяване на войната. На практика, това което ще видим през следващите няколко дни в Швейцария, ще означава по какъв начин каузата на Украйна се възприема в глобалния свят. Там ще има над 90 държави на най-високо равнище, представени от президенти и премиери. Ако се постигне макар и ограничено съгласие по тези няколко точки предложени от Киев за дебатиране, то наистина този важен проблем за ядрения шантаж от Москва, ще бъде естествен фокус на постигане на съгласие на тези 90 страни на конференцията. На второ място е проблемът с храните и продоволствията. Един от основните проблеми на Украйна е, че Русия ограничи възможностите за експорт на украинско зърно. А то играе важна роля за изхранването на големи региони в света в Африка и Азия.

„Третата тема, която е важна за конференцията е за военнопленнците, правата на човека, особено на децата, защото в тази война има системно отвличане на украински деца, отвеждане в Русия и няма сведения. Подозира се, че са манипулирани за забравят идентичност и родители. Има сведения, че има убити над 600 деца. Правата на децата едва ли зависят от културния контекст“, коментира още политологът.

Според него основният въпрос е, че „Европа се събуди от опасността от руската агресия“.

„Европа е в динамична трансформация и тя е свързана със съзряване на нови предпоставки, както за гарантиране на европейската сигурност, така и ревизия на цялостни политически модел, който доминира в Европа през последните десетилетия. Изборите за ЕП демонстрираха това с резултатите на десницата в много страни“, прогнозира проф. Огнян Минчев.

И допълни:

В Европа имаме прецеденти, които показват, че не е толкова лесно една радикална политическа доктрина –дясна или лява, да влезе в пълноценна употреба, след като нейните носители дойдат на власт. Когато в Италия Мелони стана премиер, имаше страхове, че политическата позиция на Италия в Европа ще бъде драматично променена и Италия ще се държи като голяма Унгария. Нищо подобно не се случи. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Реалистичният срок за присъединяване на България към еврозоната е началото на 2026 г.

Според проучване на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки реалистичният срок България да се присъедини към еврото е в началото на 2026 г.   Адвокат Галин Попов, изпълнителен директор на асоциацията, обясни: "25% смятат, че това (въвеждането на еврото) може да се случи към 1 юли 2025-а, под 15% смятат, че това може да стане в началото на..

публикувано на 18.06.24 в 16:09
Лидерът на

Митинги на опозицията в Италия в защита на конституцията и срещу реформи на правителството

Митингът в Рим е организиран на площад "Santi Apostoli“  - символ на победите на левите политически сили. В него участват Демократическата партия, движението „Пет зврзди“, алианса „Зелена партия – Левица“, „Повече Европа“ начело с техните лидери съответно Ели Шлай, Джузепе Конте, Бонели–Фратояни и Рикардо Маджи.  Актрисата Моника Гуериторе ще..

публикувано на 18.06.24 в 15:59

МЗ е обещало пари за увеличение на заплатите в кръвните центрове и психиатричните болници

Служебното ръководство на здравното министерство е обещало да осигури средства за увеличение на заплатите в кръвните центрове и държавните психиатрични болници. Това съобщи Красимир Митов от синдикат "Защита" след среща с министър Галя Кондева.  По думите му отпуснатият през април ресурс от 13 милиона лева за спешните центрове е изцяло разпределен. От..

публикувано на 18.06.24 в 15:49
Щети от градушка в Сливенско.

КФН: Застрахованите да търсят компаниите, при които имат полици, да ги информират писмено за щетите

Комисията за финансов надзор (КФН) призова обществото да използва застрахователните си права. Призивът идва на фона на опустошителните градушки и наводненията в някои населени места. От регулатора припомнят, че застрахованите лица трябва "проактивно" да потърсят компаниите, при които са си направили полици и да ги информират писмено за нанесените щети...

публикувано на 18.06.24 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Инспекцията по труда: Работодателите да съобразят режима на работа с летните горещини

Главната инспекция по труда препоръча на работодателите да съобразят режима на работа с очакваните опасни горещини. При работа на закрито през летни месеци температурата трябва да е между 18 и 25 градуса, в зависимост от типа работа, като максимално допустимата е 28°C.  При определени изключения и при много висока температура навън в помещенията за..

публикувано на 18.06.24 в 15:31
Зам.-министър на образованието Наталия Митева

Наталия Митева: Медийната грамотност влиза в нови учебни програми за учениците от тази есен

Нов модел на учебните програми в училище ще има от тази есен, а медийната грамотност сред подрастващите ще бъде заложена като основополагаща и ключова. Това съобщи в интервю пред БНР зам.-министърът на образованието Наталия Митева. В новия проект за медийната грамотност на младежи и ученици БНР е партньор на МОН. "Всяка инициатива,..

публикувано на 18.06.24 в 15:09

Любчо Нешков: В РСМ имат ясна програма за отдалечаване от ЕС и приобщаване в т.нар. Сръбски свят

Да не бъде маргинализирана българската външна политика от следващото правителство . Това пожелание изказа пред БНР журналистът Любчо Нешков, собственик на агенция БГНЕС. Според сближаването между България и Република Северна Македония е неизбежно : " Не е историята проблем между двете страни , както искат да го внушат. Ние не се занимаваме с..

публикувано на 18.06.24 в 14:23