Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване:

"BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е предназначена да известява в случаите, в които имаме предварителна информация, че предстои да се случат определени събития или явления. Земетресенията не са сред тези събития, те не подлежат все още на прогнозиране, така че системата не беше задействана. Възможно е гражданите да са получили особено тези, които използват устройства с операционна система Андроид, съобщения от Гугъл. Те се развили функционалност, която позволява, когато на множество устройства бъде засечено движение или вибрация на база на съответните алгоритми, да бъдат известени, че всъщност се случва земетресение".

"Системата BG Alert може да бъде използвана само в случаите, в които можем да прогнозираме явление. Имаме предварителна информация, че се случва или предстои да се случи някое явление", уточни Александър Джартов. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Висящи кабели по сграда в София

Късо съединение по далекопровод предизвика пожар в граничното село Косово

Късо съединение по електропреносната мрежа причини миналата нощ пожар в граничното село Косово, съобщават от Областната дирекция на полицията в Кюстендил.  Екипи на пожарната, от Горското и от местното население са угасили пламъците, които обхванали дворовете на няколко къщи, спасени са 3 сгради от опожаряване. Екипи на РСПБЗН от Кюстендил и..

публикувано на 07.08.24 в 14:20

НС прие промени в Закона за предучилищното образование

След близо 3 часа дебати парламентът прие на първо четене промяната в Закона за предучилищното образование предложена от "Възраждане". С нея се забранява пропаганда популяризиране и подстрекаване, по какъвто и да е начин пряко или косвено на идеи или възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност..

публикувано на 07.08.24 в 14:10
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01
Спално бельо

В дома за мъже с умствена изостаналост в с. Русокастро се нуждаят от спално бельо и зимни дрехи

"Има хора, които постоянно ни изпращат помощи. Винаги имаме нужда от подкрепа. Всичко се използва и отива по предназначение". Това обясни пред БНР Любчо Марков, директор на дома  за мъже с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро. Германско сдружение помага на дома за лица с умствена изостаналост в Малко Шарково Той посочи, че през..

публикувано на 07.08.24 в 13:45
Кирил Петков

Кирил Петков потвърди, че в ПП-ДБ е обсъждано свалянето на Рая Назарян

Кирил Петков потвърди, че действително е имало инициатива за свалянето на Рая Назарян от председателския пост в Народното събрание и че по темата е имало разисквания в коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България": "Това, което стигна до нас - имаше такава инициатива, но, след много дълги разисквания от наша гледна точка, ние..

публикувано на 07.08.24 в 13:37
Тигров комар

Гръцките здравни власти предупреждават за случаи на западнонилска треска

Гръцката национална организация за обществено здравеопазване (EODY) издаде предупреждение за вируса на западнонилска треска и съветва гражданите да бъдат внимателни. Общо в страната са регистрирани 33 случая на заразени, като седем пациенти са починали от вируса, предупреждават от здравното министерство. В последните месеци вирусът се активира...

публикувано на 07.08.24 в 13:31

80-годишен шофьор блъсна на пешеходна пътека 83-годишен в Ловеч

83-годишен мъж е бил блъснат тази сутрин на пешеходна пътека на кръгово кръстовище в Ловеч от лек автомобил управляван от 80-годишен водач.  Пострадалият е  откаран за лечение в плевенска болница в тежко състояние, разследват се причините за инцидента.

публикувано на 07.08.24 в 13:26