Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Климатичните промени водят до смъртни случаи и разпространението на болести в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалното затопляне причинява смъртни случаи и е двигател за разпространението болести в Европа. Това сочи преглед на стотици изследвания в рамките на период от девет години.

За периода от 2013 до 2022 г. на 100 хиляди души е имало средно 17 смъртни случая, свързани с горещини, повече спрямо предходния деветгодишен период. По-високите температури също означават, че паразити като кърлежи и пясъчни мухи, които пренасят болести, се разпространяват във все по-северни географски ширини.

"Имаме нужда европейските държави да предприемат драстични действия, за да помогнат за предпазването на европейското население и населението по целия свят от въздействията върху здравето на климатичните промени", посочва Рейчъл Лоу, здравен изследовател и един от авторите на проучването, публикувано в изданието за научни новини "Нейчър" и списание "Лансет".

Лоу, която работи към Каталунския институт за изследвания, и нейните колеги са проследили 42 показателя, включително смъртни случаи, свързани с горещини, разпространението на инфекциозни болести, както и тенденциите при изследването на връзката между здравето и климатичните промени.

Според учените бъдещите изследвания трябва да имат цялостен подход към пресечната точка между здравето и климата. "Не можете да третирате тези въздействия на климатичните промени върху здравето" като нещо изолирано, обяснява Рут Дохърти, изследовател на промените в климата и здравето към Университета в Единбург. Наистина трябва да знаем как населението бива засегнато от множеството взаимодействия с измененията в климата, допълва тя.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изменението на климата засегна сериозно и легендарната българска роза

Месец по-рано започна прибирането на листенцата на прословутата българска роза в България. Това е исторически момент и рекорд по най-бърз цъфтеж на розите, което се дължи на изменението на климата, което доведе до по-топли и по-влажни пролети...

публикувано на 25.05.24 в 13:15

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Ежегодната климатична среща на ООН се провежда в Бон

В германския град Бон се провежда ежегодната климатична среща на ООН, в която участват специалисти от цял свят. Очаква се да присъстват около 6000 делегати. Те ще се подготвят за разговорите на 29-ата международна конференция за климата в..

публикувано на 04.06.24 в 07:50
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш

Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване..

публикувано на 05.06.24 в 20:53
Хотел в Кипър

Климатичните условия в Кипър - важен фактор за активността на гласоподавателите

Засилен е напливът в хотелите по крайбрежието и в планинските райони на Кипър в изборния уикенд, съобщиха от Кипърската хотелиерска асоциация. Климатичните условия се смятат за "важен фактор" за активността на гласоподавателите утре. Резервациите..

публикувано на 08.06.24 в 12:54
Снимката е илюстративна

Климатична фреска за учители организират от Европа Директно и Община Стара Загора

Обучение за учители от гимназии в Стара Загора организират съвместно Европа Директно  и Община Стара Загора. Домакин на събитието „Заедно за климата. Климатична фреска“ ще бъде Международният младежки център. Експерт от Регионалното управление на..

публикувано на 12.06.24 в 10:00

Виктория Клещанова, НИМХ: До момента сме под климатичната норма за валежи

До този момент сме под климатичната норма за валежи , каза пред БНР метеорологът от НИМХ Виктория Клещанова. "През нощта имаше валежи и гръмотевични бури на много места в страната. Най-мощна беше купесто-дъждовната облачност в Централния Балкан...

публикувано на 14.06.24 в 11:42
ВИЖТЕ ОЩЕ
Видинският митрополит Даниил е избран за нов български патриарх.

Видинският митрополит Даниил е новият патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Патриаршеският църковен събор избира нов патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 13:01

Бедствено положение заради безводието в свищовското с. Овча могила

В свищовското село Овча могила е обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Засегнати са над 1200 жители, двата центъра за болни с деменция и държавната болница за рехабилитация. Проблемът с безводието е свързан с непрекъснато..

публикувано на 30.06.24 в 12:57
Любомир Дацов

Любомир Дацов: Няма политическа воля за постигане на необходимите резултати за еврозоната

България няма политическа воля да постигне резултатите за влизане в еврозоната . Това каза пред БНР Любомир Дацов, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите.  "Не е толко важно дали през есента, или през зимата ще покрием..

публикувано на 30.06.24 в 12:46

Парното и топлата вода поевтиняват средно за страната с 8,5 на сто

Токът за бита поскъпва средно за страната с 1,77%, а парното и топлата вода поевтиняват с близо 8,5 на сто. Това решение на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно, цените влизат в сила от утре - 1 юли, и ще са валидни през следващия..

публикувано на 30.06.24 в 12:35
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Правителство с мандата на ГЕРБ ще има много ниска подкрепа

Правителство с мандата на ГЕРБ ще се ползва с много ниска подкрепа . Прогнозата направи пред БНР политологът Петър Чолаков и коментира, че ако ГЕРБ и ДПС си напазаруват 6 гласа, това не им решава проблема с легитимността , защото " такъв тип..

публикувано на 30.06.24 в 12:02

Взривове в Одеска област, Русия свалила 36 украински дрона

Русия продължава да обстрелва критична инфраструктура и жилищни райони в Украйна, а президентът Володимир Зеленски отново призова за предоставяне на оръжия с голям обсег на страната му. Взривове отекнаха тази сутрин в Одеска област, сирените..

публикувано на 30.06.24 в 11:26
Йово Николов

Йово Николов: Държавата се превзема от едни хора, които владеят съдебната система

Имаме показно използване на съдебните институции и по този начин държавата се превзема от едни хора, които владеят съдебната система. Това коментира пред БНР журналистът от "Капитал" Йово Николов. "На пръв поглед, по естествен начин п оявата на..

публикувано на 30.06.24 в 11:11