Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия е на осминафинал след 2:0 над Унгария

Германия победи с 2:0 Унгария
Снимка: БТА

Домакинът на Евро 2024 Германия си осигури класиране за елиминационната фаза на турнира. В Щутгарт във втория си мач от група "А" Бундестимът победи с 2:0 Унгария и оглави класирането с шест точки, пред Швейцария с три и Унгария и Шотландия без актив.

Макар и да не успяха да постигнат убедителен успех като този с 5:1 над Шотландия в мача на откриването, германците отново бяха по-добрият отбор и закономерно взеха трите точки.

За маджарите поражението е второ и те ще се нуждаят от задължителен успех срещу Шотландия в неделя, за да се надяват на място сред най-добрите 16 на турнира. Германия пък ще реши първата позиция в пряк сблъсък с Швейцария по същото време.

Мачът започна на високо темпо и още в първата минута Роланд Шалай успя да се измъкне зад защитата на германците. Вратарят Мануел Нойер обаче излезе няколко крачки напред и с шпагат блокира изстрела на нападателя.

На свой ред домакините можеха да открият резултата в 11-ата минута, но унгарският вратар Петер Гулачи изби в корнер удар от упор на Кай Хаверц. След изпълнението на ъгловия удар Роберт Андрих отправи нов опасен изстрел, но този път бранител на маджарите изби топката.

Германия успя да открие резултата в 22-рата минута. Тогава точен след разбъркване в наказателното поле точен бе Джамал Мусиала. При попадението останаха сериозни съмнения за нарушение на Илкай Гюндоган, който изблъска в гръб играещия с топката Вили Орбан. Главният съдия от Нидерландия Дани Маккели обаче не се отзова на призивите на унгарските футболисти за нарушение, а арбитрите, отговарящи за системата за видеоповторения, потвърдиха решението му и така Германия поведе с 1:0.

Веднага след подновяването на играта Унгария можеше да изравни. Доминик Собослай отправи много опасен удар от фаул, но Мануел Нойер изби топката встрани. 

В 29-ата минута отново Собослай се озова на много добра позиция, но този път бранителят Йонатан Та парира изстрела му, който излезе в корнер.

Последваха минути, в които Германия бе по-добрият отбор, като притисна съперника си в собствената му половина. Мусиала бе много близо до втория си гол в мача в 43-тата минута, но изстрелът му с десния крак от границата на наказателното поле се оплете във външната страна на мрежата.

Последната интересна ситуация за първото полувреме дойде в добавеното време, когато гол на Роланд Шалай бе отменен заради засада.

В началото на второто полувреме играта продължи да бъде двуостри, като още в първите секунди опасен удар на Антонио Рюдигер излезе в корнер.

В 60-ата минута Барнабаш Варга бе близо до изравняването, но ударът му с глава след центриране на Шалай мина малко над вратата.

Седем минути след това Германия успя да реши всичко в срещата. Максимилиан Мителщед центрира ниско от лявото крило и за капитана на германците Илкай Гюндоган не бе проблем да реализира с удар от около десетина метра.

Четвърт час преди края влезлият като резерва Лерой Сане стреля опасно към унгарската врата, но този път Гулачи спаси.

Отново Сане се оказа на добра позиция в 88-мата минута, но ударът му бе спрян от защитник на гостите.

Най-чистата ситуация за гол в мача за Унгария пък се откри в 90-ата минута, когато защитникът Вили Орбан стреля към опразнената от Мануел Нойер врата, но с гърди Йозуа Кимих изби от голлинията. При създалия се карамбол имаше и удар с топката в ръката на Емре Джан, но Маккели отново не отсъди в полза на унгарците.

Среща от втория кръг в група "А" на Евро 2024:

Германия - Унгария - 2:0 (1:0)
голмайстори: 1:0 Джамал Мусиала 22, 2:0 Илкай Гюндоган 67

стадион: "МХП Арена", Щутгарт
зрители: 54 000
главен съдия: Дани Маккели (Нидерландия)
помощници: Хесел Стеегстра (Нидерландия), Ян де Врийс (Нидерландия)
четвърти съдия: Сердар Гьозюбююк (Нидерландия)
ВАР: Роб Диперинк (Нидерландия)
АВАР: Пол ван Букел (Нидерландия), Стюарт Атуел (Англия)

жълти картони:
- за Германия: Антонио Рюдигер, Максимилиан Мителщед
- за Унгария: Барнабаш Варга

състави:
Германия (4-2-3-1): Мануел Нойер - Йозуа Кимих, Антонио Рюдигер, Йонатан Та, Максимилиан Мителщед - Роберт Андрих (71-Емре Джан), Тони Кроос - Джамал Мусиала (71-Крис Фюрих), Илкай Гюндоган (84-Дениз Ундав), Флориан Вирц (58-Лерой Сане) - Кай Хаверц (58-Никлас Фюлкруг)
старши треньор: Юлиан Нагелсман 

Унгария (3-4-3): Петер Гулачи - Атила Фиола, Вили Орбан, Мартон Дардай - Бендегуз Бола (74-Мартин Адам), Адам Над (64-Ласло Клайнхайслер), Андраш Шефер, Милош Керкез (74-Жолт Над) - Роланд Шалай, Доминик Собослай (87-Кевин Чобот), Барнабаш Варга 
старши треньор: Марко Роси


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ясни са осминафиналите на Евро 2024

С приключването на мачовете от група "F" на Евро 2024 стана ясна и цялата схема за фазата на директните елиминации, която ще стартира на 29 юни, събота. Последните двойки, които се оформиха, противопоставят дебютанта Грузия на победителя в група "В" Испания, докато завършилият на второ място в група "F" тим на Турция ще срещне Австрия...

публикувано на 27.06.24 в 00:25

Турция се измъчи с 10 от Чехия, но победи

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата. Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души..

публикувано на 27.06.24 в 00:22

Грузия шокира Португалия и отива на осминафинал

Дебютантът на европейски първенства Грузия се класира за фазата на директните елиминации след победа с 2:0 срещу шампиона за 2016 година Португалия. Точни за селекцията на Вили Саньол бяха нападателите Хвича Кварацхелия и Жорж Микутадзе през двете полувремена, като вторият поведе и в класирането при голмайсторите с три попадения. С успеха..

публикувано на 27.06.24 в 00:18

Трета поредна победа за Лудогорец в Австрия

Лудогорец постигна трета победа по време на летния си лагер в Австрия. В третия си мач "орлите" се наложиха с 2:0 над швейцарския Санкт Гален в Цамс. Попаденията за шампиона на България реализираха Ивайло Чочев и Бърнард Текпетей през двете полувремена. Днешната среща не беше от най-зрелищните, но Лудогорец не остави съмнение, че е..

публикувано на 26.06.24 в 22:07
Гергана Топалова

Гергана Топалова е на победа от основната схема в "Уимбълдън"

Гергана Топалова е на победа от класиране за основната схема на "Уимбълдън". Във втория кръг на квалификациите 24-годишната Топалова разгроми с 6:0, 6:2 рускинята Анастасия Захарова за едва 63 минути и е само на крачка от това да се класира за първи път в кариерата си за основната схема на турнир от Големия шлем. Българската тенисистка..

публикувано на 26.06.24 в 21:57

Румъния спечели своята група и отива на осминафинал

Словакия и Румъния завършиха 1:1 в последна среща от група Е на Европейското първенство по футбол, а резултатът беше до голяма степен очакван, тъй като класира и двата отбора към втората фаза. Куриозното е, че всичките четири отбора в групата завършиха с по 4 точки, но румънците се оказаха на върха по допълнителни показатели. Така те очакват..

публикувано на 26.06.24 в 21:22

Славия надигра Септември (София) в контрола

Славия постигна победа в първата си приятелска среща по време на лятната подготовка. "Белите" се наложиха с 4:1 срещу новака в елита Септември (София). В 14-ата минута Иван Минчев подаде за Ертан Томбак, който асистира за нападателя Цветелин Чунчуков, който се завърна с гол при "белите". В 33-ата минута отново Минчев пусна за Куентин Зеедорф и..

публикувано на 26.06.24 в 20:06