Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Елеонора Милева: Държавата спешно трябва да помисли как децата да спортуват

Проф. Елеонора Милева

Френският институт в България бе домакин на конференция, заедно със София 2024 - Световна столица на спорта, както и Национална спортна академия (НСА) „Васил Левски“, на тема "Спортът във всекидневието: начин за справяне с трудностите на съвременния живот". 

Сред участвалите специалисти бе Проф. Елеонора Милева, която преподава педагогика и спортна педагогика в НСА. Ръководител е на магистърска програма „Младежки дейности и спорт“. Изследователските интереси на проф. Милева са насочени в областта на педагогиката на спорта, професионалната квалификация и кариерно развитие на спортните специалисти, стиловете на учене и нагласите на студенти към онлайн и дистанционно обучение и други.

 „В съвременните условия на живот човек е изправен пред редица предизвикателства и на първо място това е породено от социалните медии, от навлизането на интернет, от намалената двигателна активност, което води до редица социални и рискови заболявания – коментира за БНР Проф. Елеонора Милева. - И това предявява големи изисквания към спортуването не само на младите хора, а от различни възрасти, в различни двигателни активности. Можем да разглеждаме спорта като превенция на всички тези негативни събития, които се случват в ежедневието и как чрез спорта да се справяме с трудностите на съвременни живот. Целта е да се коментира влиянието и ролята на спорта не толкова върху физическото здраве, колкото върху психичното здраве на хората. Как чрез спорта да се преодолеят негативни психични явления като тревожността сред хората. Известно е, че всеки четвърти човек в света се чувства тревожен или депресиран."

"Динамиката на живота се отразява на желанието на хората да спортуват. Най-важното, което трябва откроим, е мотивацията. В последните месеци направихме изследване, което показва, че в България 61 процента от младежите между 15 и 19 години не спортуват организирано, а самостоятелно не спортуват над 20 процента. Това е доста негативна тенденция и всички институции трябва да се опитаме да го преодолеем в правилната насока с оглед да се създадат навици за спортуване, които се изграждат още от най-ранна детска възраст. Нашата мисия като педагози, преподаватели и треньори е да се противопоставим на тези негативни тенденции, което в България е изключително трудно. Правим опити дигиталният свят, в който са младите хора, да се използва за целите на спорта. Съзнаваме, че новото поколение няма как да го откъснем от дигиталната среда, защото е родено с технологиите. По-скоро е да канализираме тяхната активност по посока занимание със спорт. Но тук е много важна и ролята на родителите как възпитават децата си по отношение на спорта, ролята на личния пример на родителите. След това на училищната среда, която също трябва да създаде необходимите предпоставки за занимание със спорт. И, разбира се, да си протегнат ръка спортните клубове с учителите по физическо възпитание, с родителите, общините."

"Това е въпрос и на държавна политика, за която трябва да се помисли в спешен порядък. Безусловно обаче ролята на родителите е на първо място, тяхната двигателна грамотност е много важно да се предаде на техните деца да спортуват. В основата на всичко е възпитанието. Каквото и друго да правим, ако няма възпитание, ако няма желание и мотивация, което да се развива от най-ранна възраст, всичко друга е загубено по-нататък като кауза вече в по-следващите периоди от личностното развитие на подрастващите.“ 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл 
Сред поканените на конференцията бе и Тибо Дерини - преподавател по Науки и техники на физическите и спортните дейности (STAPS) в Англе и в лабораторията MEPS в Университета на По и Пеи дьо л’Адур (Université de Pau et des Pays de l’Adour). Той изучава устойчивостта на физическата активност от гледна точка на процесите на ангажиране и неангажиране с физическа активност по време на житейските преходи. Използва многостепенни подходи и философската концепция за „физическа грамотност“, за да обучава хората да възприемат устойчиво поведение. Той разглежда активния транспорт като възможност за физическа активност, която насърчава устойчивото поведение. 

Интервю Тибо Дерини - в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели квалификацията за спринтовото състезание в Гран при на Австрия

Макс Верстапен с Ред Бул спечели квалификацията за спринтовото състезание на домашната писта за отбора си в Австрия, 11-и кръг от сезона във Формула 1. Ферстапен, който бе най-бърз и по-рано днес в единствената тренировка за уикенда, спечели първата позиция, давайки най-бързо време 1:04.686 минути. Той изпревари втория Ландо Норис (Великобритания) от..

публикувано на 28.06.24 в 20:08
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна на полуфиналите в Бад Хомбург

Виктория Томова отпадна на полуфиналите на турнира по тенис на трева УТА 500 в Бад Хомбург (Германия) с награден фонд от 802 237 евро.  Първата ракета на България загуби с 0:6, 6:7 (6) срещу Дона Векич след час и 41 минути. Томова игра втори полуфинал през сезона след достигането си до най-добрите четири в Рабат през май.

публикувано на 28.06.24 в 19:57
Карлос Насар

Карлос Насар постави три световни рекорда, въпреки че те няма да бъдат признати

Карлос Насар,  който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, подобри три световни рекорда и спечели три златни медала по време Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе.  В надпреварата в категория до 89 килограма при младежите 20-годишният Насар изхвърли 183 килограма, като по този начин вдигна с килограм..

публикувано на 28.06.24 в 17:56
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41