Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбеляза Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец

В чест на Олимпийския ден, Деня на българския олимпиец и Париж’2024, тазгодишната щафета със символичния олимпийски огън финишира днес в столицата пред Национална спортна академия „Васил Левски“. Факелът бе носен и ескортиран от деца от олимпийски клубове, а последният пост бе за доайена в предаването на щафетата Теофил Николов, който е първият факлоносец преди 40 години. Сега той предаде факела в ръцете на олимпийската шампионка Здравка Йорданова.

„Поздравявам ви с най-хубавия празник. Желая на всички млади олимпийци да се заредят с емоции и да следват заветите и олимпийските ценности, завещани ни от Пиер Де Кубертен. Следвайте мечтите си и най-важното – играйте честно,“ бе посланието на златната медалистка в гребането от Олимпиадата в Монреал 1976 г.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов връчи на Теофил Николов специален паметен плакет, с който Националната олимпийска академия отличава първия факлоносец в знаменателното събитие.

След това в пространството пред Главния вход от сградата на НСА се състоя демонстрация на най-новия олимпийски спорт. Общ състав от най-добрите български брейкъри и поканени от Френския институт у нас техни колеги актьори представиха пред децата участници в щафетата един изключително атрактивен и вдъхновяваща спектакъл, изпратен с продължителни аплодисменти. След това младежите се включиха в различни спортни занимания, демонстрации и активности.

Сред присъстващите бяха Пламен Кръстев – член на Изпълкома на БОК и изтъкнат национален рекордьор в препятстваните бягания, Румен Стоилов – президент на БФ джудо, Клаудия Калво – зам.-директор на Френския институт в България и представляваща Френското посолство у нас, Матиас Фавро – френското аташе у нас за спорт и сътрудничество, Анатоли Илиев – организационен секретар на „София – европейска столица на спорта“,

Латинка Радева – експерт в Столична община и най-дългогодишният председател на Олимпийския клуб към НСА и др.

Това лято предаването на символичния огън на 23 юни се свързва най-големия мултиспортен форум на планетата, който ще се състои в Париж от 26 юли до 11 август. Отбелязването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец се организира от Българския олимпийски комитет, Фондация „София – европейска столица на спорта“, Националната спортна академия и Националната олимпийска академия.

Церемонията завърши с обща снимка за спомен на стълбите пред входа на НСА. С различни активности БОК отбелязва днес международния Олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в десетки други селища на страната.

Всяка година на 23 юни под егидата на МОК хиляди градове на планетата се включват в традиционната инициатива за отбелязване на международния Олимпийски ден. На тази дата преди 128 години в парижката Сорбона се ражда и официализира идеята за възстановяването на древните олимпиади в съвременния им вариант. Българският олимпийски комитет също отбелязва с редица активности празника, заедно с Деня на българския олимпиец.

А ето и тазгодишното посланието на президента на МОК Томас Бах: „Спортът винаги изгражда мостове и обединява хората в мир и солидарност. В този олимпийски ден, моля, присъединете се към нас, докато призоваваме всички по света: дайте шанс на мира.“


Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова отбеляза международния Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец с няколко активности в Бургас.

Заедно с кмета на града Димитър Николов Костадинова поздрави с празника и награди децата участници във футболния турнир в комплекс „Звездичка“. Световната рекордьорка в скока на височина прие от младежите символичния олимпийски огън и предаде на кмета щафетата със заръката да я пази както олимпийците пазят заветите на Пиер де Кубертен.

Наред с медалите за призьорите, всеки от малките футболисти получи паметна грамота и шанса да се снима със Стефка Костадинова. Преди това кметът показа на световната спортна знаменитост новата зала на града Арена Бургас.


Златната медалистка от Летните олимпийски игри в Токио Ивет Горанова се включи в отбелязването на Международния олимпийски ден в Благоевград, в който участваха над сто студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“, спортисти от клубовете в града, възпитаници на различни школи и ученици. 

Преди символично да бъде запален олимпийският огън и традиционното факелно шествие около езерото в парк „Бачиново“, посветено на днешния ден, Ивет Горанова коментира пред журналисти, че днешният ден е специален, каквито са и петте кръга, символ на Олимпийските игри. За момента, в който се качва на олимпийската стълбичка като шампион по карате, Горанова разказа, че е бил като вече преживян сън, защото в съзнанието си той е изживяван много пъти.

"Казах си „наслаждавай се“, защото това бяха над две минути, които може би няма да се повторят, а е момент, за който мечтаят милиони спортисти", каза още олимпийската шампионка.

Най-сладкият момент, по думите ѝ, е последната победа, когато спортистът знае, че е станал олимпийски шампион. 

"Днес е специален ден, но за съжаление чувствам и лека тъга, защото нашият спорт вече, не е част от олимпийското семейство, но съм благодарна, че имах възможността да стана олимпийски шампион и да сбъдна най-голямата си мечта", допълни Горанова.

За своя път до тази титла разказа, че се е случил само за 12 години.

"Радвам се, че успях да го направя, защото ние имахме един единствен шанс и аз знаех, че ще бъде това, но това ми беше мотивацията – сега или никога", разказа още тя. 

Към децата и младежите тя отправи послание да спортуват, защото спортът е здраве и носи щастие.

"Не е задължително да търсим професионални успехи, просто да спортуваме, за да бъдем здрави", каза Горанова.

В Благоевград инициативата за отбелязване на Международния олимпийски ден се организира от Български олимпийски комитет, Олимпийски клуб – Благоевград, Община Благоевград и преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“. Инициативата е ежегодна и винаги с български спортисти с участие и медали на олимпиади. 



По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Уругвайският национал Дарвин Нунес се радва на попадението си.

На Копа Америка Уругвай вкара 5 гола, Панама изненада домакина

Отборът на Уругвай направи решителна крачка към директните елиминации в Копа Америка след успех с 5:0 срещу тима на Боливия. С успеха възпитаниците на Марсело Биелса оглавиха своята група "С". Старт на головото шоу даде Факундо Пелистри, който отрки резултата в 8-ата минута, след като се възползва от центриране на Араухо. Малко по-късно в 21-вата..

публикувано на 28.06.24 в 06:33

България получава още една квота в класическата борба за Париж

България получава още една квота в класическата борба за олимпийските игри в Париж 2024, съобщават от БФ Борба. Това стана възможно след преразпределение на 16-те вакантни места, които Международната централа (UWW) раздаде на следващите в подреждането от квалификациите. Преди седмица Международният олимпийски комитет одобри 16 от 26-е..

публикувано на 27.06.24 в 21:50
Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза

Българка е с шанс за бронз на европейско по борба

Даяна Стойчева достигна до репешажите за бронза на европейското първенство по борба за кадетки в Нови Сад (Сърбия).  Националката започна убедително, побеждавайки с технически туш 11:0 полякинята Мартина Клода в категория до 46 кг, но после загуби с туш от Халиджа Азимов (Германия), след като водеше с 2:0. Представителката на Германия..

публикувано на 27.06.24 в 21:20
Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българите са без медал в първия ден на европейско по джудо

Българските състезатели не успяха да спечелят отличие в първия ден на европейското първенство по джудо за кадети и за кадетки, което се провежда в "Асикс Арена" в София. С най-предно класиране е Калина Григорова, която се нареди седма в категория до 44 килограма. На старта тя загуби от сръбкинята Наталия Пролич с "вадзари". Съперничката й..

публикувано на 27.06.24 в 20:41
Калоян Братанов

Калоян Братанов е шампион на 100 м свободен стил

Калоян Братанов спечели финала в „кралската“ дисциплина 100 метра свободен стил за мъже на държавното лично отборно първенство по плуване на басейн "Диана" в столицата. Състезателят на клуб Астери финишира първи с време 50.52 секунди и остана на близо две секунди от националния рекорд на Йосиф Миладинов от 48.83. Самият Миладинов пропусна..

публикувано на 27.06.24 в 20:00
Александра Начева

Александра Начева е изписана от „Пирогов“ след операцията

Лекоатлетката Александра Начева беше изписана от УМБАЛСМ "Пирогов",  където на 23 юни претърпя операция заради фрактура на левия глезен. Световната шампионка на троен скок за девойки до 20 години от Тампере 2018 Начева получи контузията в събота вечерта по време на състезание на скок дължина на турнир в Габрово, а интервенцията беше..

публикувано на 27.06.24 в 18:45
Константин Костадинов

Националът Константин Костадинов ще играе в елита на Испания

Българският национал Константин Костадинов ще играе за отбора на Тенерифе през сезон 2024/25, съобщиха от клуба от испанската Лига Ендеса. През последните два сезона Тенерифе държеше правата върху 21-годишното крило, но го изпращаше под наем в отбори от второто ниво на местния шампионат. По време на новата кампания обаче юношата на Реал..

публикувано на 27.06.24 в 18:37