Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се измъчи с 10 от Чехия, но победи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция победи Чехия с 2:1 в последен мач от Група "F" на Евро 2024. Успехът класира турците за осминафиналите като втори в групата с 6 точки, докато чехите останаха на последната позиция с една точки и отпаднаха от надпреварата.

Двубоят в Хамбург предложи много емоции на зрителите, а въпреки героичната си игра чехите, които играха с 10 души от 20-ата минута, не успяха да стигнат до успеха.

Чехите се нуждаеха от победа, за да разчитат на класиране за фазата на елиминациите и започнаха с натиск, като още във 2-ата минута Лукаш Провод стреля от 20-ина метра, но вратарят на Турция Гюнок спаси.

Ключовият момент през първата част дойде в 20-а минута, когато Антонин Барак настъпи по глезена Йозджан и реферът от Румъния Ищван Ковач показа втори жълт картон на Барак, с което остави чехите с десет души в тази ранна фаза на мача.

Ситуацията изнерви играчите, а в следващите минути реферът Ковач бе главно действащо лице. Чехите имаха претенции за подминат втори жълт картон за Кенан Йълдъз от Турция, който получи жълт картон за фаул в атака, а минута по-късно удари с лакът в главата играч на Чехия, но съдията остави без последствия проявата.

Макар и с десет души, чешките футболисти бяха по-опасни в атака, като най-добрата ситуация за гол се откри в 45-а минута пред левия бек на чехите Давид Юрасек, който бе изведен на чиста позиция, но стреля в тялото на вратаря.

Турция бе по-активният отбор в началото на второто полувреме и успя да стигне до попадение. В 51-а минута Кенан Йълдъз стреля опасно, но вратарят Станек спаси. Атаката продължи и Исмаил Юксек намери Чалханоглу, който с майсторски удар с външен фалц прати топката в далечния ъгъл - 1:0 за Турция.

Противно на очакванията чехите не се предадоха и в 66-а минута успяха да изравнят. С традиционното за отбора на Чехия силно хвърляне на тъч в наказателното поле, вратарят на Турция не успя да хване топката и бе притиснат от Томаш Хори, а най-съобразителен бе Томаш Соучек, който прати топката в мрежата за 1:1.

До края чехите рискуваха и тръгнаха в атака в търсене на победен гол, но при контраатака в добавеното време резервата Дженк Тосун отбеляза с мощен шут и донесе успеха на Турция, който прати водения от Винченцо Монтела тим на осминафинал срещу Австрия.

След последния съдийски сигнал се стигна до спречкване между двата отбора, а реферът Ищван Ковач едва смогваше да показва картони, като раздаде повече от дузина жълти и още един червен - за играча на Чехия Томаш Хори.


По публикацията работи: Христо Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илко Пиргов

Илко Пиргов нападна словесно Любослав Пенев

Спортният директор на Локомотив (Пловдив) Илко Пиргов изрази остро мнението си срещу старши треньор на отбора Любослав Пенев. Пиргов говори пред медиите след загубата на "черно-белите" с 0:2 от Крумовград в среща от 10-ия кръг на Първа лига. Той взе отношение във връзка с разпространената поиция на наставника след новината за оттеглянето на собственика..

публикувано на 29.09.24 в 06:13
Черно море - ЦСКА София

Черно море и ЦСКА София направиха постно 0:0

Черно море и ЦСКА София не успяха да си отбележат гол и направиха постно 0:0 в мач от 10-ия кръг на Първа лига. С точката домакините в двубоя имат вече 19 точки в актива си след 5 победи, 4 равенства и 1 поражение. Гостите от София са с 10 точки. те имат 3 победи, едно равенство и 5 загуби. Непосредствено преди началото на срещата в групата на Черно..

публикувано на 28.09.24 в 22:04
Уулвърхемптън - Ливърпул

Ливърпул излезе начело във Висшата лига след трудна победа над последния

Ливърпул излезе начело в класирането на Висшата лига на Англия след успех като гост с 2:1 над намиращия се на последното 20-о място Уулвърхемптън. "Червените" стигнаха до успеха с гол от дузпа на Мохамед Салах в 61-вата минута, отсъдена за нарушение на Нелсон Семедо в собственото му наказателно поле. През първите 45 минути Ливърпул бе по-добрият отбор..

публикувано на 28.09.24 в 21:46
Байерн - Байер (Леверкузен)

Байерн и Байер (Леверкузен) не излъчиха победител

Байерн и Байер (Леверкузен) завършиха 1:1 в  дербито на петия кръг на германското футболно първенство. Байерн загуби първите си точки за сезона, но остават на върха с 13 точки, две повече от втория РБ Лайпциг. Шампионът Леверкузен е трети с 10 точки. Роберт Андрич вкара с удар от движение и даде преднина на Леверкузен в 15-а минута, но Байерн стигна..

публикувано на 28.09.24 в 21:42
Рилски спортист

Рилски спортист победи Спартак (Пл) и спечели баскетболната Суперкупа при мъжете

Шампионът Рилски спортист победи финалиста за Купата на България Спартак Плевен с 95:76 (25:15, 23:21, 30:21, 17:19) в "Арена Самоков" в двубой за Суперкупата на страната по баскетбол за мъже за 2024 година и спечели трофея за трети път в историята си. Преди това клубът от Самоков бе триумфирал със Суперкупата през 2021-а и 2022 година, докато за..

публикувано на 28.09.24 в 21:38

Бронз за България в категория тройки на Световното по спортна аеробика

Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова спечелиха бронзов медал в категория тройки на Световното първенство по спортна аеробика за мъже и за жени в Пезаро (Италия). Българите, които вчера осигуриха квота за България за Световните игри 2025 година в Китай, получиха за изпълнението си на финала оценка от 20.538 точки. Пред тях останаха само..

публикувано на 28.09.24 в 21:28
Втора лига

Резултатите във Втора лига

Първенство на България по футбол, срещи от 11-ия кръг на Втора лига: Беласица Петрич - Фратрия Варна             0:1 Ботев Пловдив II - Добруджа                 0:5 Струмска слава Радомир - Спортист Своге     1:0 Янтра Габрово - Спартак Плевен              1:2 Монтана - Несебър                           2:0 Етър - Ловеч 1:0

публикувано на 28.09.24 в 21:00