Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотаж между митрополитите Григорий и Даниил

Снимка: БТА

Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил са двамата претенденти за патриаршеския престол, които събраха най-много гласове след първи тур на гласуването за нов патриарх на Българската православна църква.

Общият брой на делегатите, които участват в Патриаршеския избирателен църковен събор е 138, като на първи тур за Врачанския митрополит Григорий са гласували 64 делегати, за Видинския Даниил -  51, а за Ловчанския Гавриил - 19. Има 4 невалидни бюлетини. След обявяване на резултатите от гласуването наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий съобщи:

"Поради обстоятелството, че никой от тримата митрополити не получи изискуемото мнозинство от 2/3 от присъстващите избиратели, се пристъпи към втори тур на гласоподаване. Вторият тур е за двамата с най-много подадени гласове, а именно Врачански митрополит Григорий и Видински митрополит Даниил".

Изборът протича при тайно гласуване според устава на Българската православна църква, за избран за патриарх се приема този, който получи 2/3, той ще бъде и обявен и провъзгласен за Български патриарх и Софийски митрополит.

"Ако ли пък има равен брой гласове или не достигнат тези гласове, се прави втори тур, докато се достигнат повече от половината гласове, за да бъде избран новия Български патриарх между двамата, които останат с най много гласове", обясни митрополит Киприан говорител на Светия Синод. Около 14,30 часа се очаква да се разбере името му новоизбрания Български патриарх.

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати тази сутрин в митрополитския катедрален храм "Света Неделя". Службата започна с освещаване на храма и прочит на откъс от Светото Евангелие. Стотици миряни присъстваха на службата, сред които бившите министър-председатели на България Симеон Сакскобургготски, Николай Денков и Ренета Инджова. След това Вселенският патриарх Вартоломей отслужи заупокойна молитва на гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

По-късно представителите на поместните църкви ще присъстват на интронизацията на новоизбрания български патриарх в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Снимка: БТА
Снимка: БТА
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Никоя от политическите сили не е готова и не иска нови избори

Големи са шансовете да бъде подкрепен кабинетът на ГЕРБ . Това мнение изказа пред БНР бившият председател на парламента и бивш член на БСП Михаил Миков. "В парламента, въпреки сериозната фрагментация, има преобладаващо дясно представителство. Най-нормално е то да излъчи свое правителство, въпреки срамежливостта от общението между отделните..

публикувано на 02.07.24 в 09:10

Десетки на протест срещу безводието в село Караисен

Десетки жители на павликенското село Караисен блокираха тази сутрин републиканския път за Свищов. Недоволството е срещу безводието и липсата на държавна намеса за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото. Засегнати са над 700 жители, детската градина и старческият дом в Караисен.   За пета година в Караисен чешмите на хората..

публикувано на 02.07.24 в 09:07
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: Вероятно Николай Марков е сключил някаква сделка с дявола

" Предотвратихме падането на самолета ", заяви пред БНР един от основателите на партия "Величие" Ивелин Михайлов.   По думите му 5 човека от парламентарната група ще бъдат "разкъсани" при гласуването за кабинета, но след скандалите от вчера вероятно няма да дадат своята подкрепа : "След скандалите, които станаха вчера, в една тяхна..

публикувано на 02.07.24 в 08:39
Карлес Пучдемон

Разнопосочни реакции в Испания на отказа на съда да амнистира Пучдемон

Разнопосочни политически реакции предизвика в Испания решението на Върховния съд, който отказа да приложи Закона за амнистията по отношение на бившия регионален премиер на Каталуния Карлес Пучдемон. Той живее в изгнание след опита за отделяне на автономната област през 2017 година. Най-висшата съдебна инстанция в Испания постанови, че..

публикувано на 02.07.24 в 08:08

По петима кандидат-студенти се борят за място в "Медицина" в МУ - Плевен

В Медицинския университет в Плевен се провежда кандидатстудентски изпит. Средно петима кандидат-студенти се състезават за едно място в специалност "Медицина" и трима - за "Фармация". Над 800 кандидат-студенти са подали заявления за участие в класиране за прием в специалностите "Медицина" и "Фармация". По 6 жени ще се състезават за място в..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58
Йонко Иванов

Йонко Иванов: Държавата е виновна за всичко, което се случва по пътищата

Само 10-12% от тежките катастрофи са по вина на новите млади водачи , обяви пред БНР Йонко Иванов - председател на Съюза на центровете по авто-мото подготовка. По думите му има опит да се започне кампания срещу обучението и преподавателите : "През изминалата година има една тенденция за обвиняване на преподавателите и целия учебен процес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:55