Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в НС с молба за оставка в Агенцията за публични предприятия и контрол

Костадин Костадинов в НС, 3 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Скандал в пленарната зала предизвика постъпила молба от Севджан Съдкъев да бъде освободен като член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов остро възрази, че няма мотиви на искането и го определи като разчистване на кадри на ДПС на държавни позиции:

"Човекът, който в момента би трябвало да е тук и да даде обяснение какви са мотивите? Как така изведнъж? Тези мафиотски деяния, които ДПС вършат, просто трябва да бъдат прекратени. Ние тук в какво сме се превърнали? В натискачи на копчета, които да одобряват разчистването на терена от страна на Пеевски? Държавата се превърна в една арена, в която две мафиотски крила са се хванали гуша за гуша, а останалите трябва да седим и да гледаме. Това, което искам да ви кажа е точно във връзка с дневния ред. Господин Цонев, не ме прекъсвайте!".

"Ще ви прекъсна, защото не говорите по точката и употребявате неприлични изрази", заяви Йордан Цонев.

Севджан Съдкъев не беше освободен от поста си. "За" гласуваха 108 депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС и 2-ма от "Величие", които се оказаха недостатъчни.

Народното събрание не подкрепи и оставката на заместник-председателя на Комисията за финансов надзор, ръководител на управление "Застрахователен надзор" Владимир Савов.

Асен Василев от ПП-ДБ посочи: "Ако парламентът трябва да гласува оставка, човекът, който си подава оставката бихме искали да го видим на тази трибуна ясно да обясни защо си подава оставката. Ако това става под натиск, това означава, че този човек е непригоден да изпълнява длъжността си".

На първото гласуване оставката беше подкрепена, но след поисканото прегласуване с мотивите от лидера на "Възраждане" решението не мина в пленарната зала.

"Ако сега на прегласуването повторят своя вот тези шест човека от БСП, двама души от "Величие", и един човек от ПП-ДБ, предложението на Пеевски ще мине. Ще стане ясно, че Пеевски има шест човека в БСП, двама души поне във "Величие" и минимум един в ПП-ДБ", каза Костадинов.

Депутатите отложиха изслушването на премиера Димитър Главчев и на военния министър Атанас Запрянов за българската позиция на срещата на върна на НАТО за утре заради отсъствието на Главчев в пленарната зала.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При руска атака в Днипро са убити най-малко четирима души

При руска атака с ракети и дронове срещу украинския град Днипро бяха убити най-малко четирима души и други 27 бяха ранени, предаде "Ройтерс", като се позова на кмета на града. В следствие на атаката в града са избухнали и множество пожари. Междувременно двама цивилни бяха убити и един бе ранен при украинска атака с дронове, която порази пекарна в..

публикувано на 03.07.24 в 13:25

Двама пострадали след бой в заведение в Брезник

Мъж и жена са пострадали след бой между две празнуващи групи в заведение в Брезник, съобщиха от полицията. Жената е с травми на ръката. Тя е прегледана в пернишката болница и освободена за домашно лечение, а мъжът е със счупена челюст и е настанен за лечение в  столично лечебно заведение. Задържани са четирима души - двама от Брезник и двама..

публикувано на 03.07.24 в 13:16
Николай Марков

Николай Марков: Наближава часът на истината

Наближава часът на истината. От гласуването за правителство маските на истинските предатели и лъжци ще станат ясни. Това написа във Facebook председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков по-малко от час преди да започне разглеждането на точката за проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС. "Ще стане ясно и кой е тотално зависимия човек, влязъл..

публикувано на 03.07.24 в 12:59
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Ако трябва да се залага, не би трябвало да имаме правителство

Според мен правителството няма да мине. Бих се доверил на Борисов и оценката му като двигател на този процес, трудно е да се предвиди ситуацията. Нито една политическа партия не иска предсрочни избори, но това не означава, че ще намерят основания да подкрепят правителство. Това прогнозира политологът и преподавател в НБУ  Христо Панчугов в..

публикувано на 03.07.24 в 12:57

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за предстоящия зимен сезон въпреки ръста на пенсиите.  Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за актуализиране на коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ.  В новия коефициент е отчетено..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Емилия Милчева

Емилия Милчева: Отиваме на избори! Борисов направи превъзходен спектакъл

Отиваме на избори! Прогнозата направи пред БНР журналистката Емилия Милчева и добави, че това, което направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, е "наистина превъзходен спектакъл, чудесно изигран и с цялата мощ на партията , номинираните за министри и тяхното желание да управляват и да поемат политическата отговорност". Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 12:52
Областна администрация - Пазарджик

Рокада: Назначен е нов зам. областен управител на Пазарджик

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Пазарджик Стефан Димитров. На негово място е назначен Осман Мурадов, който е бил народен представител от ДПС в 48-о НС. Стефан Димитров бе назначен от бившия министър-председател Николай Денков през август 2023 година. Мотивите за освобождаването му..

публикувано на 03.07.24 в 12:50