Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Обединеното кралство

Лейбъристите се готвят за невиждана победа

Снимка: БТА

Днес в Обединеното кралство се провеждат общи избори. И последните проучвания на общественото мнение са тревожни за управляващата вече 14 години Консервативна партия, тъй като прогнозират повече от убедителна победа за Лейбъристката партия.

Обединеното кралство, което се състои от Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, е разделено на 650 избирателни района. Право на глас имат около 49 милиона британци.

Гласоподавателите гласуват за лицето, което искат да представлява техния избирателен район в парламента на Обединеното кралство. Кандидатът с най-много гласове в този избирателен район е избран за народен представител.

Партията с най-много депутати след това може да формира правителство самостоятелно, ако спечели поне половината от местата или 326. Ако може да се вярва на последната анкета преди изборите на YouGov, то лейбъристите могат да бъдат съвсем спокойни, защото тя им отрежда 431 места и мнозинство от 212 депутати, което би означавало рекорд за мнозинство от 1832 година насам.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър/БТА

Прогнозата е още по-болезнена за торите, защото се очаква 16 от 26-те министри в кабинета на Риши Сунак да загубят местата си, като сред тях е и министърът на финансите Джеръми Хънт.

За сравнение, при победата на Тони Блеър начело на Лейбъристката партия през 1997 година, бяха спечелени 419 места.

Торите пък са на път да спечелят само 102 места, което е отстъпление със 270 места в сегашния парламент. Избирателните секции отварят в 7.00 часа сутринта и затварят в 22.00 часа по Гринуич (респективно 9.00 и полунощ българско време).

Първият екзитпол веднага след приключване на гласуването обикновено дава доста точна картина за съотношението на силите, но вероятно в ранните часове на петък ще стане ясно дали някоя партия има абсолютно мнозинство.

Тези избори са смятани за изключително важни, защото страната премина през изключително трудни години под управление на торите, включващи икономически ограничения, референдум за Брекзит, пандемия от коронавирус, смяна на трима премиери за една година след поредица от скандали и засилващо се желание сред британците за промяна.

Премиерът Риши Сунак със съпругата си Акшата Мурти на закриващото предизборно събитие на торите/БТА

За първи път в тези общи избори е необходимо гласоподавателите да представят доказателство за самоличност след промяната на правилата през 2023 година.

Подробности чуйте в звуковия файл.

Лидерът на Реформирай Обединеното кралство Найджъл Фарадж с боксьора Дерек Чисора/БТА

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса..

публикувано на 24.07.24 в 11:28

В Гърция очакват кратки бури с интензивни дъждове

В Гърция температурите се понижиха, но мълнии запалиха нови пожари. След горещата вълна, продължила над 10 дни, прогнозата за днес и утре е за кратки бури с интензивни дъждове на много места в страната. Градушка с размер на орех удари град Лариса. От Земеделската организация в района съобщават за значителни щети на реколтата от ябълки,..

публикувано на 24.07.24 в 11:21

Патриарх Даниил е в сградата на МС, премиерът го посрещна лично

Негово Светейшество българският патриарх Даниил пристигна в сградата на Министерския съвет, където беше посрещнат лично от служебния министър-председател Димитър Главчев. Планираното за днес редовно правителствено заседание ще се състои с лед срещата между двамата.

публикувано на 24.07.24 в 11:14
Йордан Тодоров

"Възраждане" внася в НС проект за удължаване на компенсациите за бизнеса във връзка с цените на тока

"Възраждане" ще внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за удължаване на компенсаторния механизъм заради повишените цени на електроенергията за небитовите крайни потребители и поставяне на таван. Йордан Тодоров обясни, че по предварителни разчети тази помощ ще струва на бюджета 136 милиона лева: "Ще предложим таванът..

публикувано на 24.07.24 в 11:04

Приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Народното събрание гласува на първо четене актуализацията на държавния бюджет във връзка с подадени нови 271 проекта по Инвестиционната програма на общините. С подкрепените предложения, внесени от Министерския съвет, прогнозният бюджет на проектите за тази година се увеличава с 50,8 милиона лева, а общата прогнозна стойност на проектите от началото..

публикувано на 24.07.24 в 11:02
Николай Денков

Денков: Пеевски сe опитва да отклони вниманието от проблемите в ДПС

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков заяви, че формацията му е готова за диалог, но остава скептична към възможностите за реализиране на третия мандат в това Народно събрание: "Ние сме готови да обсъждаме какви са нашите приоритети, защото това е начинът да търсим някакъв тип разбирателство и общо решение, но сме..

публикувано на 24.07.24 в 10:37

МВР: Пожарната обстановка в страната ни е овладяна

Към момента на територията на страната няма активни пожари. От огнената стихия през изминалите дни са опожарени изключително големи площи – хиляди декари гори, селскостопански територии, треви и храсти, съобщиха от МВР. Според извършения анализ броят на пожарите в сравнение с миналата година е с над 10%. В тежката битка с огнената стихия..

публикувано на 24.07.24 в 10:13