Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Световъртеж от успехите

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви


“Разумът е: с г-н Доган двамата да бъдем заедно… ДПС няма да се разцепи… И аз няма да позволя на дребни интриганти, които в момента мътят и неговата глава, и моята глава, да застрашиме партията”. Делян Пеевски.

***

Кой ли е седнал като квачка да мъти главите на г-н Доган и г-н Пеевски? Какво ли може да се излюпи от тия златни яйца?

Страшни времена настанаха, скъпи съучастници, щом дори в ДПС вървят разломни процеси. Символът на заедността и стабилността в българската политика, Движението за права и свободи претърпява земетресение. Архитектониката на партията трещи и пука неистово.

Делян Пеевски започна невиждана чистка, точно когато мандатът пътува към неговата партия - изключва членове и членки на поразия, парламентарната група гласува разнопосочно. Заедността в партията е взривена.

Пеевски казва, че няма конфликт с почетния тотем на партията, ами някой мътел и неговата глава, и главата на г-н Доган.

Разбира се, г-н Пеевски има предвид, че някой пуска мътилка в мозъците на Доган и Делян; някой си интригант опитва да замърси съзнанията им с информационна тиня. А Пеевски от своя страна провежда чистка, отстранява тинята от партията, за да се избистри политиката ѝ.

Но това мътене на главите може да се разбере и другояче.

Някой примерно може да е седнал да мъти главите на Доган и Делян, както птиците мътят яйцата на рожбите си.

Според мен в партията се е появил малък световъртеж от успехите, както казваше Сталин - властелинът на чистките.

Навремето ударната колективизация на селското стопанство в СССР станала прекалено ударна, стигнала до пълен произвол и безогледно насилие. Тоест насилствената колективизация станала прекалено насилствена дори за разбиранията на Сталин. И Сталин, за да укроти прекалено усърдните колективизатори, написал статията “Головокружение от успехов”. Посланието на статията е, че някои другари по места са се главозамаяли от успехите на колективизацията и са пресолили манджата - един вид, стига сте тормозили селяните, дайте да видим изобщо как ще работят тия колхози, които създадохме с толкова пердах и напрегнати усилия.


Така и в ДПС се завихриха световъртеж и водовъртеж от успехите.

ДПС за първи път в историята си е втора политическа сила, г-н Пеевски явно смята, че заслугата за това е лично негова и му се полага не половин, а цялата партия.

Но старите депесари възприемат това като български преврат. Партийна чистка, проведена от българин, лесно може да се представи на традиционния ДПС-електорат като вероломен Възродителен процес.

Така от някоя замътена глава, разбълбукана от успехите, може да се измъти една мътна и кървава история…

От друга страна, може да гледаме по-ведро на нещата и да не се главозамайваме от мрачно-живописни видения.

Човек, който е разсипал толкова лафки, банки, бизнеси… Колко му е да опоска и една партия.

КТБ като изгърмя преди 10 години - какво? Живеем си и без нея.

И все пак е малко страховита тая мътилка. Доган едно време казваше: нощта е бременна с очаквания.

А сега

нощта мъти мъртва черупка,

ДПС сменя дрехите;

Пеевски чисти и вика: чупка! -

главозамаян от успехите…


*Коментарът изразява лична позиция на автора

По публикацията работи: Ивелина Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три къщи са се запалили в квартал "Седми" в Самоков

Три къщи горят в "Седми" квартал в Самоков, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. На място има екипи на пожарната, които помагат в овладяването на огъня. 

публикувано на 28.07.24 в 21:06
Мъртвата риба на повърхността на лагуната, ФБ на

Тонове мъртва риба в лагуната на Орбетело в италианската област Тоскана

Горещините в Италия достигат до 40 градуса по Целзий, морската вода е необичайно топла, а  повърхността на лагуната на Орбетело – област Тоскана се изпълни с тонове мъртва риба. Зловеща е картината край Орбетело, където в лагуната тонове риба – лаврак, ципура, кефал и даже змиорки, загиват поради липса на кислород. Кметът на Орбетело Андреа..

публикувано на 28.07.24 в 20:30
Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт  Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия.  Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо..

публикувано на 28.07.24 в 20:09

Президентът утре ще възложи на ИТН да посочи кандидат за министър-председател

Президентът ще възложи на парламентарната група на партия "Има такъв народ" (ИТН) да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде връчен на  29 юли , понеделник, в  12:00 часа  на "Дондуков" 2. Така ИТН  получава последния шанс да състави правителство в 50-ото Народно събрание. След като..

публикувано на 28.07.24 в 19:13
Опечалени изпращат ковчезите с телата на убитите 12 деца и юноши при ракетен удар по футболно игрище в селището Мадждал Шамс на окупираните от Израел Голански възвишения, 28 юли 2024 г.

Напрежение и заплахи по линията Израел - "Хизбула" - Иран след удара, убил 12 деца

ООН осъди смъртоносното нападение срещу селище на окупираните от Израел Голански възвишения, приписвано на "Хизбула", предаде АФП. "Цивилните, децата на първо място, не трябва да продължават да носят бремето на ужасяващото насилие, което върлува в региона", заяви чрез гласа на говорителя си генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. При атаката,..

публикувано на 28.07.24 в 18:33

Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни полета

Сложна и рискова остава ситуацията с пожара в граничната планина Славянка.  На гръцка територия периметърът се разширява и огънят отново настъпва към България. Вътрешният министър Калин Стоянов е поискал помощ  по европейския механизъм за гражданска защита и включването на самолет в гасенето.  От Франция утре пристига самолет да помага за..

публикувано на 28.07.24 в 18:25
Прокурор Наталия Николова.

Разследването на взривовете край Елин Пелин: По всички версии, ще се проверява и дали е умишлено

Вторият очевидец на началото на събитията -  пожарът и последвалите взривове, в Елин Пелин е бил разпитан. Знае се, че и той е подал сигнал на 112 - това стана ясно, след като следователи и Прокуратурата влязоха на оглед за първи от четвъртък в района на произшествието. Младежът, който е бил на мястото на инцидента, е станал свидетел на първите..

публикувано на 28.07.24 в 17:18