Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК
Снимка: БГНЕС

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК.

През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии - по култура и по архитектура, не стана ясно какъв ще бъде изходът от ситуацията.

"Трябва да се мисли в посока да тръгнем от мястото и да го съобразим с изразените притеснения, че не може или не бива да се възстановява едно към едно. Ако го искаме едно към едно, трябва да бъде на друго място. Третият вариант е този, който е в момента и да приемем, че съсловните организации няма да са "Окей" с решението", каза кметът Терзиев.

Идния вторник ще има ново заседание на комисията по култура в Столичната община. Очаква се в четвъртък общинският съвет да се произнесе по вариантите.

Фирмата-победител е информирала общинските съветници, че си запазва правото да използва всички законови средства, за да защити интересите си.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40
Атанас Запрянов

Запрянов: Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули

Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули, коментира в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Първа и най-важно беше да задействаме модул от нашата Военна полиция, тъй като се оказа, че колегите от МВР не разполагат с бронирана техника, която е способна да влезе и да огледа района...

публикувано на 26.07.24 в 19:32

НС излиза в лятна ваканция от 17-и до 31-ви август

Парламентът гласува да си съкрати предвидената в Правилника за работата и дейността на Народното събрание едномесечна лятна ваканция, като депутатите ще работят до 16 август включително и ще почиват от 17-и до 31-ви август. Решението беше подкрепено със 122 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 23 независими депутати.   С подкрепената..

публикувано на 26.07.24 в 19:18

НАП: Приходната администрация не прави проверки под политически натиск

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции". "Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не..

публикувано на 26.07.24 в 18:34