Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не беше градушка, беше градище"

След градушката в Шереметя: Местните нямат надежда, че държавата ще помогне

Масово имотите са без застраховки, всеки се оправя както може

| Репортаж
Снимка: Здравка Маслянкова

Над 4 милиона лева са щетите, които нанесе бурята с градушка с големина на юмрук в община Велико Търново от 12 юни вечерта. Едно от най-засегнатите села беше Шереметя. То се намира на главния път София – Варна.

Все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите. На третия ден след градушката при хората в Шереметя дойде Бойко Борисов. Обеща помощ, ако направи правителство, но правителството не се случи. Местните хора нямат надежда, че ще получат някакви пари от държавата и се оправят кой както може.

Най-печелившият бизнес в Шереметя в момента е ремонтът на покриви. Цялото село е "накичено" с бележки от фирми, предлагащи тази строителна услуга, естествено не безвъзмездно, а срещу няколко хиляди лева. Селото е строителна площадка месец след градушката от 12 юни вечерта, когато ледените зърна, паднали като снаряди, унищожиха къщите, изравниха със земята градините и потрошиха стотици автомобили. Покривът на кметството все още е със счупените цигли.

"В Шереметя са ударени 103 къщи. Протоколите са направени от комисия, която мина през цялото село, и започна поетапно възстановяване, разбира се, собствениците имат различна инициатива", разказа кметът на Шереметя Георги Горчев.

По улиците са организирани временни площадки, където се събират строителните отпадъци от ремонтите на къщите, които местните хора правят сами или наемат строителни бригади. Като дарения са получени 5000 цигли и керемиди, съдействие е оказано на всички жители, категоричен е кметът Горчев:

"Нямаме хора на пътя, нямаме хора, оставени от нищо. Дори помагаме при даренията за хора, които в момента не могат да отреагират".

Масово имотите са без застраховки, всеки се оправя както може. Някои от домакинствата нямат право на еднократната държавна помощ, защото къщите са приписани на децата, а техните адресни регистрации са на друго място.

Хората днес са скептични, че ще получат нещо от държавата:

"Няма покриви, няма прозорци, навесите още са очукани, колите. Още се оправяме, чистим. Градините, дървета, листа, клони – събираме камари. Още нищо не сме получили. Сега ще подаваме молбите и тогава, ще чакаме държавната помощ".

"Специално на мен няма да изплатят. Къщата е приписана на дъщеря ми, тя е в Търново, няма постоянен адрес тука и не ѝ се полага нищо. Аз живея в тази къща. Нямам къща и на ме не ми се полага, но най-редовно си плащаме данъците. Със собствени средства успяхме".

"Бойко Борисов нали идва тук, огледа и обеща 1500 лева и тях няма да даде. Защо лъже? Иска да гласуваме, няма да гласуваме и този път няма да гласуваме. Възстанових покрива, стъкла, но трябват пари, но нямаме фактури. Циганите не дават фактури. Тя като има фактури, 15 хиляди лева кой ще ти ги даде?"

"15-20 хиляди лева разходи никой няма да ни ги плати. От даренията вземахме малко цигли и това е, всичко друго си купуваме. От 10 хиляди лева не са по-малко разходите. Ужас, голям ужас беше. Кой ще ни възстанови – никой няма да ни възстанови, само обещават".

Сред най-засегнатите в Шереметя са 15 автокъщи, където градушката потроши автомобили за стотици хиляди. Оправия няма, гласи равносметката на един от собствениците Петьо Стоянов, който загуби 90 автомобила:

"Продаваме автомобили си на 50%, даже някои ги продаваме на морга, останаха 25-26 автомобила. Чакаме нещо да покрие държавата, защото нямаме силата и възможността. Кметът на Велико Търново ни каза другата седмица да се обадим, защото може да има някакво развитие. При мен щетата беше много голяма, не съм я изчислявал още. Няма възстановяване на автомобилите. Дори за автоморга не стават, защото могат да извадят само двигател и скоростна кутия.  

90% от колегите ми имат предпазни мрежи, на нито един не помогна. То не беше градушка, беше градище. Възнамерявам да направя някакъв метален навес, за да предпазва автомобилите. Никой не иска да ни застрахова и не зная как да продължим напред. Надеждата ми е да съм жив и здрав".

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

18 хил. флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие

18 хиляди флакона с райски газ са иззети при специализирана операция по Южното Черноморие. На 15 души, продаващи балони с газ, са съставени предупредителни протоколи да не продават продукта на непълнолетни лица и в затворени пространства. От бургаската полиция предупреждават, че употребата на райски газ води до дезориентация и мускулни спазми...

публикувано на 09.07.24 в 14:13
Дмитрий Песков

Москва следи срещата на върха на НАТО с "най-голямо внимание"

Москва обяви, че следи откриващата се днес среща на върха на НАТО във Вашингтон с "най-голямо внимание", тъй като  "организацията смята Русия за свой враг", предаде Франс прес, Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков припомни: "Алиансът многократно открито е заявявал, че целта му е да нанесе стратегическо поражение на Русия на бойното поле"...

публикувано на 09.07.24 в 14:05

Доган или Пеевски - разколебани ли са структурите на ДПС в Смолянско?

На последните извънредни парламентарни избори партия ДПС стана първа политическа сила в Смолянска област. От миналата седмица Смолян има и нов областен управител - Румен Пехливанов, който е областен председател на ДПС. До този момент няма публични изявления на представители на местното ръководство. През последните дни единствено през социалните..

публикувано на 09.07.24 в 14:05

ГЕРБ-СДС няма да подкрепят кабинет с втори и трети мандат при никакви условия

ПГ на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложения за кабинет с втория и третия мандат при никакви условия. Това съобщиха от пресцентъра на партия ГЕРБ. Още преди да е ясно кога точно ще бъде връчен вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, от ГЕРБ декларираха, че няма да го подкрепят. ПРи това – при никакви условия. Решението на..

публикувано на 09.07.24 в 14:03

ГЕРБ-СДС няма да допуснат строежи на паркинги под училища и детски градини в София

Общинските съветници от ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет обявиха, че няма да допуснат в София да се строят паркинги под училища и детски градини. Мирослав Боршош обясни, че екипът на кмета Васил Терзиев има намерение това да се случи под две училища - 41-во и 22-ро и една детска градина - 43-та. "Ефектът върху децата ще е много..

публикувано на 09.07.24 в 13:53

Катастрофа с жертва затвори пътя за Гоце Делчев

Тежка катастрофа с един загинал и двама ранени затвори пътя Банско - Гоце Делчев. Инцидентът е станал  към 11:40 часа в района на село Буково. По първоначална информация от полицията са се ударили два леки автомобила.  Загинал е шофьорът на едната кола, а двама  са ранени. Те са транспортирани  в болницата в Гоце Делчев. Пътят е..

публикувано на 09.07.24 в 13:27
Тодор Тагарев

Проф. Тодор Тагарев: Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство в НАТО

" Нямаме очаквания Украйна да получи покана за членство поради специфичните позиции на някои страни-членки ".  Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев във връзка със срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Очакваме, че няма да има решение да бъде поканена Украйна за членство в НАТО, но трябва да бъдат..

публикувано на 09.07.24 в 13:24