Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" искат парламентарна комисия, която да проучи проекта "Исторически парк"

Цвета Рангелова
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Депутатите от "Възраждане" ще внесат в деловодството на Народното събрание искане за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства около проекта "Исторически парк", както и дали са извършени престъпления, свързани с пране на пари и има ли обвързаности на местната и централната власт с изграждането му. 

Това обяви от парламентарната трибуна депутатът от "Възраждане" Цвета Рангелова.

По-рано независимите депутати Дарин Георгиев, Виктория Василева и Георги Куков също поискаха да бъде създадена подобна временна комисия. Председателят на Народното събрание Рая Назарян обясни:

"Направеното искане всъщност е недопустимо на основание член 37 алинея 2 от Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, тъй като е внесено само от народни представители, нечленуващи в група, а съответните искания за създаване на временни комисии могат да бъдат направени единствено от председателя или от парламентарни групи, предвид на което предложих на парламентарните групи да се запознаят с мотивите на искането за създаване на тази временна комисия и, по свое желание, ако искат и съвместно, да внесат подобен проект за решение, който аз ще припозная, ще подложа на гласуване да стане дори като точка 2 за днешното заседание".

В мотивите си независимите депутати са записали, че съмненията около дейността на "Исторически парк" възникват от проверките, инициирани от НАП и множество медийни публикации във връзка с функционирането на комплекса.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови руски атаки срещу украинска енергийна инфраструктура

Русия отново атакува с дронове и ракети украинска енергийна инфраструктура. Във Вашингтон, където участва в срещата на НАТО, президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари за обещаните на Киев системи за противовъздушна отбрана. При руски ракетен удар срещу района на Одеса са загинали двама души и нанесени щети на пристанищна..

публикувано на 10.07.24 в 12:03
Кириакос Мицотакис

Гърция отново призова РСМ да спазва Преспанския договор

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази опасенията на Атина за приемането на Република Северна Македония в Европейския съюз. Причината - Скопие не спазва Преспанския договор. На публичен дебат с бившия американски посланик в Атина, излъчен от държавната телевизия ЕРТ, премиерът Мицотакис изрази безпокойство по отношение европейския път на..

публикувано на 10.07.24 в 11:35
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари. Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48