Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Крахът на политическото представителство трябва да бъде излекуван"

Стефан Янев: Нонсенс е да отидеш да се похвалиш, че си лоялен член на НАТО

Партиите са като малки деца, които са се скарали на пясъчника, смята той

| Интервю
Стефан Янев
Снимка: БТА

"Най-важният въпрос: това, за което съществува Алиансът, е начинът на укрепване на отбранителните способности на страните членки."

Това мнение изрази в интервю за БНР Стефан Янев, бивш министър на отбраната, бивш служебен премиер и бивш военен аташе във Вашингтон. Той коментира срещата на върха на НАТО, която се провежда в САЩ.

"В момента се води война и НАТО е ангажиран с тази война, подкрепя една от страните. Тази среща ще бъде използвана да се потвърди този ангажимент към украинската страна", посочи той.

"На такава среща да отидеш и да се похвалиш, че си лоялен член, е нонсенс", смята Янев относно изявленията на служебния премиер Димитър Главчев във Вашингтон.

Според бившия военен министър на подобни форуми всяка страна трябва да заяви интересите си, а демонстрирайки лоялност, "означава, че не си сигурен в себе си", "това издава нашата несигурност".

Янев не очаква на срещата на върха на НАТО Украйна да бъде поканена в алианса.

"Няма да получи. Това автоматично означава, че НАТО влиза в тази война. Държавите членки не мисля, че са готови и искат това да се случи", заяви той и допълни, че това би било възприето като ескалация на войната.  

Политическата ни класа е длъжник на Българската армия, заяви Стефан Янев. По думите му, като не са инвестирани навремето, сега трябва милиарди да се инвестират наведнъж.

Бившият служебен премиер и лидер на партия "Български възход" вижда "духовна нищета" в комуникацията между политическите субекти у нас.

"Все по-ясно става, че правейки едно и също, няма как да получим различен резултат. Политическите партии, техните лидери се държат като малки деца, които са се скарали на пясъчника. От този сюжет на детската площадка страдаме всички."

Време е да си зададем въпроса в това политическо има ли нещо политическо или това е игра на его, игра на тронове, подчерта Янев. Според него "малко се увличат партиите да се самопредлагат" преди връчването на последния, трети мандат.

"Много станаха токсичните. Списъкът се увеличава. Нови избори ще произведат вероятно още по-ниска избирателна активност. Всичко това дава на хората мотивация да не гласуват. Кой говори за смислени политики, за смислени решения, които касаят нашето ежедневие?"

Янев е категоричен, че партиите трябва да отидат при хората, защото в настоящата ситуация нищо не може да се оправи с магическа пръчка.

Крахът на политическото представителство трябва да бъде излекуван, каза в заключение той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Израелската армия призова жителите на Газа за евакуация с листовки

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района. Армията предупреждава, че градът е "опасна бойна зона", където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас. Израелската армия е определила безопасни маршрути за евакуация на юг от Газа. Битката за град Газа, възобновена от Израел..

публикувано на 10.07.24 в 15:15
Румен Овчаров

Румен Овчаров: Превръщат БСП в партия за клиентелата на Борисов, Пеевски и Радев

Досега БСП е била партия с друг морал и с друг статут, а сега я правят клиентелистка партия, която обслужва интересите дали на Делян Пеевски, дали на Бойко Борисов, или на някой друг.  Това заяви пред БНР Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП. " Какво ново предлагат новите ръководители на БСП? Какво ново, когато са строили цялата..

публикувано на 10.07.24 в 14:51

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така теренът..

публикувано на 10.07.24 в 14:45

Прекратиха делото за налагане на мярка "задържане под стража" на младежа, причинил катастрофата край Кесарево

Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото по искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" за непълнолетния младеж, който в началото на тази седмица причини катастрофата, при която на главния път София -Варна при село Кесарево загинаха двама братя на 66 и 68 години от Горна Оряховица.  17-годишният..

публикувано на 10.07.24 в 14:33
Християн Мицкоски

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната. В Съединените щати, където е за срещата на страните членки от НАТО - Мицкоски коментира още, че правата на българите в Северна..

публикувано на 10.07.24 в 14:03
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите,..

публикувано на 10.07.24 в 13:55
Проф. Марин Русев

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи , както ги нарекоха. Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книгата "Електорална география на България". "Елементи на деребейство има...

публикувано на 10.07.24 в 13:49