Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътниците имат право на обезщетение за отменен полет при заболяване на пилота, реши британски съд

Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че пътници имат право на обезщетение за отменен полет поради заболяване на персонал на авиокомпания.

Върховният съд се произнесе по дело, заведено срещу "Ситифлайър" (BA Cityflyer), филиал на "Бритиш еъруейз" (British Airways). Делото е по жалба на двойка, чийто полет е бил отменен поради заболяване на пилота без да бъде осигурен негов заместник. Съдът постанови, че полетът е отменен заради заболяване на пилот преди работа, което не се счита за "извънредно обстоятелство", което означава, че пътниците имат право на обезщетение. 

Решението означава, че има потенциал за разглеждане на хиляди искове за обезщетения съобразно съществуващите закони. По принцип авиокомпаниите имат добра защита в подобни ситуации, ако могат да докажат, че отмяната е настъпила поради неизбежни извънредни обстоятелства. 

В изявление на двойката, завела делото, след решението на съда, се казва, че това е "победа за хората, които са готови да се борят за възтържествуването на здравия разум и справедливостта срещу корпоративни гиганти, разполагащи с всякакви ресурси".

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Техническа повреда е причината за отмяната на полета на "Райънеър" от София за Мадрид

Снощният полет от София за Мадрид на "Райънеър" е бил отменен заради техническа повреда. Това обясниха за "Хоризонт" от "Суиспорт" - наземния оператор на летище София, който работи с авиокомпанията.  Оттам допълват още, че пътниците са били официално..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Снимката е илюстративна.

Десетки пътници блокирани на Летище София заради отменен полет за Мадрид

Десетки българи с малки деца стоят с часове на Летище София заради отменен полет на нискотарифната компания "Райънеър". За това сигнализира пред БНР един от потърпевшите пътници, които трябва да излетят за Мадрид. Повече от 15 часа хората нямат..

публикувано на 03.07.24 в 14:20

Първи полет от Узбекистан на Летище Бургас

Първият полет от Узбекистан на Летище Бургас е днес в ранния следобед.  Близо 150 души ще пристигнат на почивка по Южното Черноморие от Ташкент. Те ще бъдат посрещнати официално с воден салют от ръководството на летището.   На събитието ще присъства..

публикувано на 30.06.24 в 07:55

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Ежедневни полети между София и Бургас за лятото от юли

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас, съобщи БНР Бургас. От 1 юли стартират редовните полети, като в системата е записано, че ще има ежедневен транспорт до 8 септември, с изключение на 3 юли, 3 и 4..

публикувано на 23.06.24 в 16:04

Пускат ежедневни полети между София и Бургас за лятото

Националният авиопревозвач “България Еър” поднови своите редовни полети между София и Бургас. По информация в сайта на компанията, до края на месеца ще има още четири полета, а днешният е от 21 часа.  От 1 юли стартират редовните полети, като в..

публикувано на 23.06.24 в 15:45

Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър

Очаква се голям брой полети от летището в Манчестър да бъдат забавени или отменени поради "сериозно" прекъсване на електрозахранването, съобщиха летищните власти в английския град. В изявление, публикувано в сутрешните часове, летищните власти..

публикувано на 23.06.24 в 11:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите започват  работа с изслушване на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов относно пребито момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от..

публикувано на 11.07.24 в 07:22

Страните от НАТО обявиха военна помощ от 40 млрд. евро за Украйна през 2025 г.

Във втория ден от срещата им във Вашингтон лидерите на страните-членки на НАТО обявиха пакет от военна помощ за Украйна и заявиха, че пътят на Киев към членство в пакта е необратим. Най-малко 40 милиарда евро ще бъдат предоставени на Украйна..

публикувано на 11.07.24 в 07:18

Мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание в Челе ди Булгерия

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди..

публикувано на 11.07.24 в 05:18

Мъж, заподозрян за три убийства с арбалет, беше арестуван във Великобритания

Във Великобритания арестуваха мъж, заподозрян за убийството на три жени с арбалет. Нападението срещу съпругата и двете дъщери на коментатора на Би Би Си на конни надбягвания Джон Хънт в техния дом в Хертфордшър, бързо се превърна в една от водещите..

публикувано на 11.07.24 в 04:54

Кипър бележи най-висок ръст в сферата на иновациите в ЕС

Кипър е постигнал най-висок ръст в Европейския съюз по резултати в областта на иновациите според Европейския индекс за иновации за 2024 г., съобщиха от правителството в Никозия. Средиземноморската страна заема 10-о място в класацията на 27-те..

публикувано на 11.07.24 в 04:48

Мрежа за фалшиви документи беше разбита от полицията в Гърция

Гръцката полиция разби мрежа за печатане на фалшиви паспорти и лични карти. Сред фалшификатите има и български документи за пътуване. Гръцката полиция за борба с организираната престъпност е получила сигнал от Европол, че в Атина действа нелегална..

публикувано на 11.07.24 в 04:25
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Въпросът не е дали, а кога Украйна ще стане член на НАТО

Въпросът не е дали Украйна ще стане членка на НАТО, а кога ще се случи това. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на срещата на върха на лидерите на държавите от НАТО във Вашингтон. Докато украинците продължават своите жизненоважни..

публикувано на 11.07.24 в 03:51