Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание в Челе ди Булгерия

Снимка: Giornale del Cilento

50 мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания.

Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха националният ежедневник "Република", но и всички местни средства за информация на област Кампания. 

Челе ди Булгерия има около 1700 жители и с Велики Преслав са побратимени от 2016 година. Писмото е определено като свидетелство за силната връзка между малкото градче и България. Кметът на Челе Джино Марота споделя за медиите, че то е едно "силно послание на обич и приятелство към общността на градчето, чувства, на които отвръщаме и в които силно вярваме". Той подчертава, че "побратимяването не е само на хартия, а е нещо много по-важно, свързано с туристическия и културен обмен с България. 

Според историята Челе е бил основан от прабългарите на хан Алцек, чийто паметник е открит там през 2016-а година. До градчето е планинския масив Монте Булгерия. Челе ди Булгерия, означава "Българските килии" заради откритите килии, подобни на скалните манастири в България.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Велики Преслав

Община Велики Преслав поема старините

Националният историко-археологически резерват „Велики Преслав“ ще бъде стопанисван и управляван от община Велики Преслав през следващите 10 години. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.  Имотът, който е изключителна държавна..

публикувано на 19.01.24 в 14:25

21 милиона за Велики Преслав

Общинският бюджет ще обсъждат днес съветниците във Велики Преслав. През 2024 г. общината ще разполага с близо 21 млн. лв. От тях 6 милиона се очакват като приходи от местни дейности.  И тази година преславската болница ще получи 100 хил. лв. от..

публикувано на 19.02.24 в 08:31

Приютът във Велики Преслав - на прицел

Докладна записка за закриването на приюта за бездомни кучета във Велики Преслав са внесли четирима общински съветници от местния парламент. Тя ще бъде разгледана на предстоящата сесия в на 19 март 2024 г. Става дума за приюта, който беше..

публикувано на 13.03.24 в 14:24

Катастрофа край Велики Преслав

Катастрофа е станала край Велики Преслав на отбивката за кв. Кирково, видя репортер на Радио Шумен.  Пътният инцидент е между два леки автомобила и мотоциклет. Леко е пострадал водачът на мотоциклета.  Според очевидци шофьор на червен „Голф“ е..

публикувано на 24.03.24 в 16:19

Повече камери във Велики Преслав

Видеонаблюдението във Велики Преслав ще бъде подобрено. Ще бъдат разширени и местата, на които ще се поставят нови камери. Това стана ясно днес на работна среща между ръководството на Областната дирекция на МВР - Шумен и кмета на община Велики Преслав Янко..

публикувано на 12.04.24 в 11:59

Втори драг край Велики Преслав

Второто издание на драг състезаниетос мотори DRAG ROAD 4D ще събере в събота любителите на високите скорости и адреналина в промишлената зона на Велики Преслав. Зрителите ще имат възможност да видят всички най-бързи състезатели у нас, шампиони в..

публикувано на 26.04.24 в 12:44

Велики Преслав и 155 години БАН

Средновековната столица Велики Преслав, нейното място и значение, заедно с филм за Симеоновия Златен век бяха представени в София пред учени от 10 европейски държави, участници в отбелязването на 155 години Българска академия на науките. Честването стана..

публикувано на 25.05.24 в 10:15

Малки катерачи във Велики Преслав

Във Велики Преслав детските занимания, посветени на Деня на детето продължават и днес в градския парк. Там са изградени катерачна стена и въжен парк по инициатива на местното туристическо дружество „Патлейна”.  Десетки деца чакат ред за да пробват уменията..

публикувано на 02.06.24 в 15:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Летище в Милано ще носи името на Силвио Берлускони

Вече е официално, че летище "Малпенса" в Милано ще носи името на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони. Опозиция в Италия срещу идеята летище да носи името на Силвио Берлускони Това съобщи министерството на транспорта, ръководено от..

публикувано на 11.07.24 в 21:14

Ивелин Михайлов от "Величие" допусна, че може да бъде дискредитиран с досъдебно производство и арест

След създаването на временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства по данни за извършени престъпления от Ивелин Михайлов, член на партия "Величие" и управител на комплекс "Исторически парк" във ветренското село Неофит..

публикувано на 11.07.24 в 21:00

Регионалният министър инспектира строителството на АМ "Хемус"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова e инспектирала строителството на магистрала „Хемус“. Работи се в отсечката между 132 -я и 139-я км, където се извършва оформяне на скатове и се изгражда колектор и дренаж...

публикувано на 11.07.24 в 20:32

Президентът посети в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Държавният глава Румен Радев посети новоизграждаща се в Бургас производствена база на компанията "International Armored Group“ (IAG), специализирана в произвеждането на бронирани автомобили за световните пазари. Президентът и съпругата му Десислава..

публикувано на 11.07.24 в 20:26
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: Има шанс депутатите от ДПС, застанали зад Доган, да подкрепят мандат на ПП-ДБ

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи. Според Чакъров още депутати..

публикувано на 11.07.24 в 20:06

В Кюстендил стартират "Музикалните четвъртъци"

Утвърдилите се вече като културно събитие всяко лято "Музикални четвъртъци" стартират от тази вечер на естрадата пред централното градско читалище "Братство“ в Кюстендил.  През седмица местните ценители на музикалното и танцовото изкуство, както и..

публикувано на 11.07.24 в 19:57
Ахмед Доган

6 от структурите на ДПС в област Добрич се обявиха в защита на Доган, свалиха доверието си от Ертен Анисова

Шест от структурите на ДПС в област Добрич свалиха доверието си към депутата от 8 МИР Добрич Ертен Анисова. В протокол от проведено заседание те се обявяват в защита на почетния председател на партията Ахмед Доган. В протокола от проведеното..

публикувано на 11.07.24 в 19:33