Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Димитров, СОС: Призовавам ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си

| Интервю
Снимка: Божидар Янев, БНР

Докладът на Карлос Контрера и другите двама общински съветници е скандален, заяви пред БНР Бойко Димитров - общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София". 

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София". Предложението за уволненията е на Карлос Контрера и независими общински съветници, подкрепено от групите на ГЕРБ-СДС и БСП. 
"Докладът е внесен в последния момент. В противоречие на всякакви добри практики беше разгледан моментално, без да се даде достатъчно време дори да се запознаем. В него фигурират 26 кандидати за ръководство на тези 6 общински дружества, които са подбрани по абсолютно неясен критерий. Най-вероятно са подбрани със задкулисни договорки, на тъмно. Както се видя от подкрепата на големите партии - тези договорки са правени на тъмно и с ГЕРБ и БСП", обясни той. 

В предаването "Преди всички" Димитров подчерта, че ръководствата на тези дружества трябва да бъдат сменени след прозрачни процедури

"Точно защото има страх от ГЕРБ, БСП и всички останали, че при прозрачни процедури ще се изберат едни наистина професионални ръководства, затова те внасят този доклад на тъмно". 

Това са дружества, които управляват над 2 млрд., подчерта Бойко Димитров. По думите му в обсъждането никой не е защитил който и да е от предложените 26 кандидати.   

"Олигархия, задкулисие" - така общинският съветник обясни случващото се в СОС. Той призова ГЕРБ и БСП да преосмислят позицията си
Цялото интервю на Ирина Недева с Бойко Димитров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко, както и да се правят записи. Трудности при осигуряване на онлайн излъчването на заседанията на..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева, тази на жените е  727 лева. В столицата средната пенсия е най високата за страната - 1037 лева ,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата воля сме готови за всякакви последващи действия. Решението ни е ДПС без Пеевски!", се казва още в..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Всички от изключените са участвали на срещата при почетния председател на ДПС Ахмед Доган на..

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е бавното, явно разграждане на модела Пеевски. Тук не говорим за човека Пеевски, говорим за модела..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от Европейския съюз виждат съществен напредък в управлението на границите, връщанията и борбата с..

публикувано на 11.07.24 в 10:08