Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Автор:
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.
Снимка: БГНЕС

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов:

"Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера. Пожарът, който е при село Устрем, община Тополовград, е локализиран. Имаме още един пожар, който е от вчера. Продължаваме да го гасим около Гранитево, село Мелница, посока село Срем, като имаме и тежка техника. Направена е просека. Работим по изгасяването на пожара. Имаме нов пожар в село Студена, като там гори гора. Изпратени са екипи, но има доста вятър и вече се повишиха и температурите. Имаме и още един пожар в Маджаровско. В Пловдив продължават колегите заедно с доброволци и колегите от Държавните горски стопанства да работят на село Михилци, като за момента няма опасност за населените места и общо взето в резюме, натоварена е оперативната обстановка доста. Много е топло и духа вятър".

Два хеликоптера се включиаха в гасенето край ивайловградското село Горноселци, където вчера изгоряха 10 къщи, две-три от които обитаеми. Областният управител Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград.

Продължава гасенето на големия пожар край село Михилци в община Хисаря. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци. Пожарът е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхванал смесена широколистна гора, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов:

"В момента няма близко населено място, за което пряко да има някаква заплаха. Предвижда се посока на Запад, така, че има много голямо разстояние до Хисаря. Не е застрашено село Михилци: "Основната посока не е към Михилци, а в обратна - на Запад, посока, така, че колегите там просто дежурят".

Над 60 доброволци са се отзовали на призива да помогнат на пожарникарите. 

Три имота, селскостопански постройки и шест автомобила изгоряха и в тополовградското село Срем. Там по първоначални оценки засегнатата площ е около 10 000 декара, голяма част от които широколистна гора.

Трети пожар се развива на площ от 2 000 декара между тополовградските села Радовец и Планиново, като обаче населените места са далече и няма опасност за населението.

Близо 6000 декара горят в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители. Разпространението на огъня към населените места е спряно и няма опасност пожарът да премине към къщите, уточни областният управител Николай Костадинов: 

"В момента се прави просека с тежкотоварна техника от село Мелница до село Срем, за да се ограничи пожара, да не бъде прехвърлен към село Лесово. Дължината на просека ще бъде около 4-5 километра. По този начин ще се гарантира това, че огънят ще бъде ограничен в един периметър и няма да има възможност да се прехвърли към село Лесово".

Продължава гасенето на големия пожар край село Михилци в община Хисаря. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци. Пожарът е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхванал смесена широколистна гора, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов. 

Засегнати от пожара до момента са над 2000 декара широколистна гора и около 4000 декара тревиста растителност. Според кмета на село Мелница Стефан Пеев, причината за пожара е: "Човешка небрежност категорично и това е от немарливостта или по-точно от престъпно деяние на пътуващите за митницата хора, защото вчера и онзи ден пожарите са започнали точно от главния път за митницата."

Трети ден продължава и гасенето на пожара в района на кюстендилското село Преколница, на 500 метра от границата със Северна Македония. Пожарът е обхванал около 120 декара частна гора. На терена са три екипа на пожарната и десетки горски работници.

Районът е трудно достъпен, дере. През нощта са се образували нови огнища, но няма опасност огънят да се прехвърли отвъд границата, каза тази сутрин началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев. Кметицата на Преколница Христина Илиева добави: 

"Не е напълно локализиран. Да, близо е до границата, близко е до Стопска пирамида. Вчера имаше две пожарни, горски работници, обаче продължава да гори. Много е тежък терена. То са едни сипеи, едни камъни. Малко е трудно".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата е намерен канабис. Автомобилът е иззет като веществено доказателство Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установиха полицаи от Монтана при проверка тази нощ.  Около 1.20 ч. те спрели лека кола на старото околовръстно на града. Пробата за алкохол на 38-годишния..

публикувано на 13.07.24 в 14:27

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията на депутатите..

публикувано на 13.07.24 в 14:06

За денонощие са установени 14 души, шофирали под въздействието на наркотици и 31 - на алкохол

През изминалото денонощие полицаите в страната са спрели 31 водачи, шофиращи след употреба на алкохол, 13 от тези шофьори са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.  Под въздействие на наркотици са били засечени да шофират други 14 водачи.

публикувано на 13.07.24 в 14:03

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър

Гръцката опозиция иска оставката на финансовия министър поради грешки в изплащането на помощите за тока преди две години.  Министерството на финансите задължава стотици собственици на компании да върнат субсидиите за високата цена на тока, които са получили през 2022 година. Причината е, че финансовото министерство в Атина не е съгласувало и..

публикувано на 13.07.24 в 14:01
Фотоколаж: Силвия Петрова

Когато футболът не е просто футбол

Спортът, и в частност - футболът, имат по-силен политически характер, отколкото се предполага. В най-голяма степен това се дължи на т.нар. „мека власт“, или способността за привличане и убеждаване. Политическата власт използва тази маркетингова стратегия, за да подобри имиджа си пред света. А какъв по-добър начин страната ти да изглежда добре, от това..

публикувано на 13.07.24 в 14:00

Хранителни пакети от БЧК за 1066 жители на Община Добричка

Жители на Община Добричка ще получат хранителни пакети през следващата седмица. Подпомагането са осигурени по Оперативната програма за храни на Българския червен кръст. Хранителните пакети предстои  да бъдат раздадени на 1066 правоимащи жители на Община Добричка през следващата седмица в дните 16, 17, 18 и 19 юли.  Екипите на БЧК ще посетят..

публикувано на 13.07.24 в 13:58