Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия.

Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три години.

След нулево първо полувреме двата отбора демонстрираха нападателен футбол след почивката, а ситуацията бяха вероятно три пъти повече. Нико Уилямс откри резултата в 47-ата минута, а Микел Оярсабал донесе успеха и титлата четири минути преди края на срещата. Резервата Коул Палмър изравни в 72-рата минута.

Но тимът на Испания напълно заслужено може да се поздрави за успеха, тъй като игра най-добре, постоянно и демонстрира някои от най-красивите моменти в целия турнир.

Селекционерът на испанците Луис де ла Фуенте направи две промени в стартовия си състав, като Дани Карвахал и Робин льо Норманд се върнаха в титулярния състав след изтърпени наказания. Атакуващият халф Дани Олмо започна за втори път от 1-вата минута след травмата на Педри. При англичаните Люк Шоу зае мястото на левия бек вместо Киърън Трипиър.

Испания започна с притежание на топката в първия четвърт час от срещата. В 12-ата минута Нико Уилямс спечели пространство по лявото крило. Той се забави и не стреля, а се опита да премине край Стоунс, който обаче с брилянтен шпагат блокиране на изстрела и извади в корнер. При изпълнението му Родри насочи топката към Льо Норманд, който обаче стреля в страни от вратата. Минута и половина по-късно и англичаните стигнаха до корнер.

В 23-тата минута Фодън сгреши пред собственото си наказателното поле, след като бе притиснат от Родри. Топката мина през Олмо към Ямал, който влезе в наказателното поле, но ударът му бе блокиран. Веднага след това Шоу преодоля последователно Карвахал и Родри в наказателното поле, след което пусна късо към Мейну, но той не успя да овладее. В 28-ата минута Фабиан Руис (Испания) шутира от границата на наказателното поле, но опитът му беше блокиран от защитник.

Десет минути преди края на първата част Испания пренесе трайно играта в половината на англичаните, а владеенето на топката от техния тим беше 66%. В последната минута на първата част Англия изпълни свободен удар от ляво. Топката беше изпратена в наказателното поле от Кайл Уокър, Робин Льо Норманд опита да изчисти. Най-отзад обаче чакаше Фил Фодън, който опита да стреля, но нямаше сила в удара му и вратарят Симон сигурно улови.

Второто полувреме започна с притеснителна смяна за испанците, тъй като те трябваше да се лишат от диригента в средата на терена Родри. Но в 47-ата минута те откриха резултата чрез Нико Уилямс, който получи подаване в наказателното поле от Ламин Ямал и прокара топката покрай вратаря Пикфорд. Но много важна работа свърши опитният десен бранител Дани Карвахал, който видя включването на Ямал и му подаде перфектно.

А само две минути по-късно испанците можеха да нанесат нов удар. Дани Олмо се озова в чудесна позиция, овладявайки прецизен пас в наказателното поле и стреля във вратата, но покрай дясната греда. В следващите минути испанците продължиха да доминират и в рамките на секунди в 55-ата минута на два пъти бяха близо до гола. Най-напред Мората преодоля и вратаря Пикфорд, но далече от голлинията, което помогна на Джон Стоунс да спре вървящата към вратата топка. Секунди по-късно Нико Уилямс стреля от границата на наказателното поле, но топката се намери рамката.

Хари Кейн излезе от игра в 61-ата минута, а именно с промяната англичаните малко избутаха събитията в по-предни позиции. В 64-ата минута Джуд Белингам се освободи пред дъгата на наказателното поле и мощно би към вратата на Унай Симон, но не беше прецизен. Само три минути по-късно Ламин Ямал беше изведен от Фабиан Руис, стреля от 12-ия метър, но стражът на англичаните внимаваше.

В 73-тата минута обаче при една контраатака англичаните изравниха, възползвайки се от загубена топка на Кукурея. Букайо Сака проби и центрира към средата, след което Белингам отклони назад. Топката падна точно върху влезлия Палмър и той с диагонален изстрел от 16-17 метра прати топката в мрежата.

В 82-рата минута испанците бяха много близо до втори гол благодарение на блестяща атака на Нико Уилямс и Дани Олмо. Топката стигна до Ямал, който обаче от близо де успя да преодолее вратаря на Англия. Но само 4 минути по-късно обаче Кукурея поправи грешката си за изравнителния гол и асистира за 2:1. Той проби по левия фланг, пусна успореден пас в центъра на наказателното поле. Микел Оярсабал се вклини, изпревари Марк Гехи и прати топката в мрежата. В 90-ата минута обаче англичаните като по чудо не изравниха. След центриране от ъглов удар Марк Гехи стреля при избита топка от Симон, но Дани Олмо беше застанал на голлинията и спаси победата. Деклан Райс посрещна новата отбита топка, но вече кълбото мина над горната греда.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръкостискането - темата на церемонията по закриването на Евро 2024

Елегантно шестминутно шоу сложи край на европейското първенство по футбол в Германия, което се проведе преди финала между отборите на Испания и на Англия. н. Церемонията предложи стилен, но и весел пърформънс, който има за цел да отбележи уникалния момент на финала и да олицетворява положителните ценности на спорта. Централната му тема е да почете..

публикувано на 14.07.24 в 22:29
Станислав Стоянов

Усложнени комбинации за националите ни по скокове на батут

„Няма да има промени в националния отбор.  Госпожа Макулова е треньор с дългогодишен опит и аз ще продължа да работя с нея.  От тази година в тима влизат  4 мъже и 4 жени т.е. ще сме с пълни състави в тези възрастови групи.  Около 15 държави в света разполагат с такива формации и ние сме от тях“, това сподели специално за БНР новият старши..

публикувано на 14.07.24 в 22:08
Новак Джокович

Новак Джокович: Заслужена победа за Карлос Алкарас

Сърбинът Новак Джокович определи съперника си Карлос Алкарас като заслужен победител във финала на тенис турнира "Уимбълдън". 37-годишният сърбин, който преследваше осма титла на "свещената трева" в Лондон и общо 25-а в турнирите от Големия шлем, бе надигран с 2:6, 2:6, 6:7(4), като показа равностойна игра срещу 21-годишния Алкарас единствено в третия..

публикувано на 14.07.24 в 21:15

Карлос Алкарас: Продължавам да постигам мечтите си

Новият-стар шампион на "Уимбълдън" Карлос Алкарас заяви след победата си във финала над сърбина Новак Джокович, че продължава да постига мечтите си. Едва на 21 години испанецът вече има четири титли от Големия шлем, като само в последния месец успя да удвои бройката им, след като през юни взе трофея и от "Ролан Гарос". "Истината е, че за мен винаги..

публикувано на 14.07.24 в 20:54
ЦСКА-София

ЦСКА представи отбора за новия сезон с минимална победа в контролна среща над гости от Косово

ЦСКА-София победи с 1:0 отбора на Гиляни (Косово) в последната си контролна среща преди началото на сезона, а преди началото на срещата бяха представени и играчите, които ще защитават червената фланелка. Нов е и старши треньорът на отбора – това е хърватинът Томислав Стипич. Домакините имаха превъзходство в огромни периоди в срещата на Националния стадион..

публикувано на 14.07.24 в 20:40

Първа загуба за националите ни на ЕП по волейбол за юноши до 18 години

Националният отбор на България допусна първа загуба на домашното европейско първенство по волейбол за юноши до 18 години. В зала "Левски София" в столицата българите загубиха с 1:3 (16:25, 25:22, 19:25, 23:25) гейма от Финландия. За момчетата на старши треньора Десислава Величкова това бе първо поражение в група "B" след победите над Португалия,..

публикувано на 14.07.24 в 20:34
Карлос Алкарас защити титлата си на

Карлос Алкарас защити титлата си на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас защити титлата си на Откритото първенство на Великобритания по тенис.   В повторение на миналогодишния финал 21-годишният испанец надигра Новак Джокович с категоричното 6:2, 6:2, 7:6(4) за точно два час и половина. За Алкарас това е четвърта титла от турнирите от Големия шлем и втора от "Уимбълдън", като му липсва единствено трофея от..

публикувано на 14.07.24 в 18:58