Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Джевдет Чакъров: Готови сме на диалог, нека видим програмата и целите на ПП-ДБ

| Интервю
Джевдет Чакъров
Снимка: БГНЕС

Нека видим програмата и целите на ПП-ДБ за втория мандат и тогава ще излезем с позиция. Ще водим диалог с всички партии в парламента без "Възраждане". "Величие" вече няма.

Това заяви в интервю пред БНР съпредседателят на ДПС д-р Джевдет Чакъров, който бе изключен от парламентарната група на Движението.

"Нека да видими ПП-ДБ с какви аргументи ще отидат при президента за втория мандат и какво ще представят. Може да си поставят краткосрочни цели с идеи да се състави правителство. Ние ще сме диалогични, така че да кажем на обществеността и аргументите за позицията ни. Но независимо от програмата и целите, сме готови за диалог. Нека да видими дали ще има трети мандат", коментира д-р Чакъров.

Той обясни, че върви оздравителен процес, като позициите на структурите и обръщението на д-р Ахмед Доган показват, че Движението има съпротивителни сили да се пребори с проблемите и да се стабилизира. 

За мафията в ДПС и скандала той коментира:

"Младите хора посочват, че това са внушения и манипулация. Сещам се за Десетте божи заповеди, деветата е "не лъжи и не лъжесвидетелствай против ближните си". Няма да сляза на това ниско ниво, но хората ме познават в качеството ми на лекар, хирург и хуманист и те знаят, че никога не бих използвал подходи, които се визират. Категорично заявявам, че нямам такива отношения с бизнесмени. Държим си на принципите и си взимаме поуките от некратката ни история". 

За срещата си с Ахмед Доган Чакъров заяви, че са обсъждани текущи въпроси и "ние винаги в ДПС сме работили по този начин". 

"Колективните органи дебатират проблемите, партията ни функционира демократично". 

Относно управлението на ДПС като съпредседател д-р Джевдет Чакъров заяви, че "върви нормален процес с подписването на документи – финансовите парафира той".

Според него е нормално присъствието на Мустафа Карадайъ в Росенец. 

"Той е бивш председател на ДПС, не виждам нищо извънредно. Напротив, така се прави, защото имаме европейски подход и добри демократични примери. Всеки има позитивен и негативен опит, а опитът трябва да се споделя". 

Кой да е лидерът на ДПС посочвал Ахмед Доган, но съпредседателят на Движението заяви:

"Не очаквайте аз да давам оценка за това по какъв начин решава нашият почетен председател, към когото всички имаме уважение и признателност. Той е от утвърдените лидери, които първи посочват евроатлантическия път на страната ни още през 1990 г. Кандидатурите се обсъждат от колективните органи, винаги се е тръгвало с добри намерение и планове, но в конкретния случай видяхме едноличния, авторитарен подход на Пеевски и видяхме призива на Доган към всички структури в страната. От всички структури в страната има подкрепа за обръщението и призива на Доган". 

Д-р Джевдет Чакъров коментира и създаването на нова партия от кръга около Делян Пеевски:

"Разумът трябва да надделее, но ние вече сме преживели такива моменти и то не еднократно, и сме видели, че те даже не са успели да влязат в НС. Съпротивителните сили на ДПС са на необходимото ниво и изборът е на колегите. ДПС е преживяло тези моменти. В България има ли партия, отцепила се от основния политически субект, и да е успяла?". 

За дълговете на Доган към ТЕЦ - Варна, д-р Чакъров заяви, че няма информация.

И припомни, че заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС не е имало от 24 февруари т. г., а за ново ръководство на Движението ще заседават колективните органи.

"Като се вземе решение за свикване на колективните органи, цялата общественост ще бъде информирана", обеща д-р Чакъров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията трябва да получи. Среща на президента с представители на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат От ПП-ДБ ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание..

публикувано на 15.07.24 в 16:56

ЕИФ е инвестирал в България 782 млн. евро през 2023 г.

782 млн. евро са инвестирани в България от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) миналата година. Това отрежда страната ни на второ място по кохезионни инвестиции от фонда, като пред нас е Румъния с над 2 млрд. евро, сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Групата на Европейската инвестиционна банка, в която е и инвестиционният..

публикувано на 15.07.24 в 16:48
Снимката е илюстративна.

25-годишен мъж се удави в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен

25-годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал вчера, съобщиха от полицията. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и..

публикувано на 15.07.24 в 16:38

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу деребеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и деребеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той също е въвлечен във вътрешния скандал в..

публикувано на 15.07.24 в 16:28