Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

"В България са назрели условията за ОДС - второ поколение, за коалиция, която може да привлече силен граждански вот и която след това може да направи адекватна заявка за управление"

| Интервю

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство. 

Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да приеме важни закони. 

Според Христанов обаче политическият лидер, който ще е най-облагодетелстван от едно подобно отлагане на изборите, е Делян Пеевски. Той ще има време да си преподреди силите, обясни той.

"В момента ДПС е в насипно състояние. Ако ние отидем сега на едни бързи избори, това ще са първите избори от 1991 г. насам, в които ДПС е в насипно състояние и ние можем да се възползваме от това. Когато видя ПП-ДБ да прокарват едно нещо, което устройва най-вече Пеевски, аз се притеснявам. Едно подобно действие ще купи жизнено важно време за Пеевски да си подреди ДПС-то". 

Това е страхотен шанс и в никакъв случай не трябва да има забавяне, категоричен бе лидерът на "Единение". 
Освен това той попита:

"Те поели ли са ангажимент да няма лятна ваканция на парламента през август? Без такъв ангажимент, потвърден от всички политически сили, които могат да формират необходимите мнозинства, за да бъдат гласувани тези закони, подобни искане ми прилича на една прекрасна нива, пълна с дини, пъпеши, тикви - узрели, влизай и яж, но в нея една мотика стърчи и те са се затичали към нея, бързат да я настъпят и да ги удари за пореден път в челата. Те делегитимират Радев в продължение на година вече и сега изведнъж им потрябва Радев. Ако няма ангажимент, че през август ще се работи плътно, едно подобно искане изглежда странно". 
"В тази политическа динамика, в този политически зверилник, в който се намираме, единственият начин, първо за да променим съотношенията в парламента към нещо по-благоприятно и за да може наистина да покажем жизненост, трябва силна коалиция, водена от хора, доказали се в тези предизвикателни битки, включително срещу Делян Пеевски и Бойко Борисов", коментира Иван Христанов, като подчерта, че в момента пишат коалиционни споразумения. Говорим със "Зелено движение", "Ние идваме", но не и със "Синя България, добави той и обясни, че там има "прекалено много хора, които принадлежат на едно минало, което България не харесва". Колеги от ПП-ДБ на регионално и местно ниво ни търсят, за да се присъединят към "Единение", отбеляза още лидерът на "Единение". 

"В България са назрели условията за ОДС - второ поколение, за коалиция, която може да привлече силен граждански вот и която след това може да направи адекватна заявка за управление", смята Христанов. 

Цялото интервю на Снежана Иванова с Иван Христанов в предаването "12+4" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението" ст. комисар Тихомир Тотев, който е на мястото на пожара край..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право. Солидните основания да бъдат затова, че ако президентът не връчи сега мандата, това ще бъде съпроводено с..

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във връзка с проведената днес среща при президента преди връчването на втория проучвателен мандат, която..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С нас разговор не е воден под никаква форма. Затова намирам това предложение за бягане от отговорност."..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на триото на Димитър Горчаков, пиано, Росен Захариев – Роко, тромпет, и Васил Вътев ударни. Те се наричат..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция. Община Плевен предостави за това изключително дарение уникалната сграда на бившата градска баня,..

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички депутати и ще търсят широка политическа подкрепа в 50-ото Народно събрание за приемането на..

публикувано на 15.07.24 в 16:56